Babyprodukter, vad är bra och inte?

Doftar milt och mjukt – faktiskt ungefär som en baby!

När vi ändå hade ämnet bebisar och babyspa uppe idag tänkte jag att det väl var lika bra att fortsätta på den linjen och även ge några tips om produkter att använda till sitt barn.

Den här babywash-produkten är en nyhet från Weleda.

Det är ett snårigt område dock, för även det som den ”kräminsatte” kanske tänker på som ”bra märken” har i en undersökning gjord av Svenska Naturskyddsföreningen fått underkänt.

Själv blev jag till exempel väldigt förvånad över att Weleda fick betyget ”sämst” för sin Calendula Barnkräm (hittar den dock inte på deras hemsida…de har kanske tagit bort den?). Weleda står annars för mig för produkter med gott och rent innehåll och de har även varit drivande i den nya ekocertifieringen Natrue som jag skrivit om här tidigare.

Danska Urtekram har hamnat med produkter i både gruppen sämst, sämre och bra vilket kanske blir ännu mer förvirrande då de utger sig för att vara ekologiska. Hur ska man som konsument egentligen veta och kunna göra ett klokt val är ju frågan?

Att märket Johnson & Johnson (som gör Natusan-produkterna) är överrepresenterade i sämst-gruppen förvånar mig dock inte alls. Apotekets Aco Hud finns också här. Och visst, inte känns det rätt att doppa de små liven i mineralolja kryddat med lite andra betänkliga kemikalier.

Nu har jag ju inte gjort någon grundlig kemistudie på det jag snart ska tipsa om (så slå mig gärna på fingrarna om jag har fel…) men ett svensktillverkat märke som annars kommit ut som ekologiskt på marknaden är Estelle & Thild. De menar att de avstått från onödiga ingredienser som annars används för att påverka konsistens, doft, färg, hållbarhet och känsla. Man har också lagt två år på att utveckla produkterna i samråd med barnläkare och toxikolog och försäkrat sig om att oljor och växtextrakt inte innehåller spår från bekämpningsmedel.

Ett annat babymärke som känns milt och mysigt är The Body Shops serie Buriti Baby med milda, naturliga ingredienser och olja från burititrädet i Amazonas som hjälper till att vårda barnets hud.

Men som sagt, det är en djungel och det är inte lätt att veta vad som är rätt eller fel…kanske ska man bara dutta lite ekologisk, jungfruelig olivolja på sin baby om den får narig hud :-).

3 thoughts on “Babyprodukter, vad är bra och inte?

 1. Angående baby-spa har vänner till mig precis varit en helg till Säröhus utanför Kungsbacka. Här hade spa öppet för barn från öppning fram till klockan 18.00 på kvällen. Spa verkar inte erbjuda några bokningsbara behandlingar med terapeuter däremot fanns Dermanords produkter till hands för den som vill vara sin egen terapeut!
  //Malin

 2. Hej!
  Jag är produktansvarig på Weleda och för att lugna alla våra kunder vill jag ge information om Naturskyddsföreningens undersökning som refereras till ovan. Detta är en undersökning från 2004. Anledningen till att våra produkter fick så dåligt betyg är att vi använder ringblomma och lanolin i våra barnprodukter. Naturskyddsföreningen bedömde dessa innehåll som eventuellt allergiframkallande utan att känna till vilken typ av lanolin eller graden av ringblomma i produkterna. Den koncentration av ringblomma som vi har i produkterna är noga testad för att inte ge några allergiska reaktioner. Det lanolin vi använder är extra renat och innehåller då inte besprutningsrester och har hittills inte gett några allergiska reaktioner. Alla våra barnprodukter är framtagna i samarbete med barnläkare och barnmorskor. De är noggrannt testade av oberoende institut, dels för allergiska reaktioner men också för sin effektivitet, dvs att återfukta och verka lugnande på huden. De har även genomgått kliniska tester och användartester. Vi använder ovan nämnda innehåll av en anledning och det är för att ringblomma har en unik förmåga att lugna och läka huden. Lanolin (ullfett) är det fett som mest liknar hudens eget fett och är mycket bra för att skydda den känsliga bebishuden samtidigt som huden kan andas.
  Vad vi tycker är tråkigt är att Naturskyddsföreningen godkänner produkter med syntetiska tensider och föredrar produkter med mineralolja. Hör gärna av er till oss om det finns fler funderingar. Vi kan verkligen garantera att alla våra produkter är hundra procent rena, naturliga och milda och effektiva. Vänligen, Emma Bergqvist

  1. Hej Emma,
   Och tack för din kommentar!
   Till alla läsare som följer denna tråd ber jag om att få hänvisa till mitt nya inlägg skrivet idag, ons 16 sept, här ovan.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier