En kväll under våra sista dagar på Bjärehalvön, bestämde vi oss hastigt och lustigt för att byta sommarhuset mot en natt på Hotel Skansen i Båstad. Vi hade ett bord bokat på restaurangen Papas (i samma hus som Pepes Bodega) och fick plötsligt barnvakt över natten om vi ville – ett tillfälle ingen småbarnsförälder är dum nog att tacka nej till! 🙂

Det var en strålande kväll, vi njöt av vågbrus och solnedgång i korgmöbler och bland doftande lavendel på Papas uteterrass innan vi flyttade in till vårt bord där vi fortsatte de epikureiska eskapaderna. Pilgrimsmusslor, bouillabaisse, desserter…Vi var väldigt nöjda med kvällens stämning, utsikten och miljön (restaurangen påminner om stilen på Ystad Saltsjöbad faktiskt, det är väldigt somrigt och fräscht) men vi var måttligt imponerade av maten och servicen. Den sistnämnda var ganska ouppmärksam och tråkig. Fånigheter som när personalen repeterar beställningen på kökets internspråk kan jag dessutom vara utan: ”jaha, två piiilisar och varsin bouilla…”. Alltså pilgrimsmusslor och bouillabaisse.

Samma intryck hörde jag från ett sällskap vid bordet bredvid som ville ha både kaffe och efterrätt men fick vänta så länge utan att någon kom och servade dem att de surnade till, la ner de avslutande beställningarna och gick. Vi stötte på dem senare i pianobaren på Hotel Skansen där de delade med sig av de sista bitarna av deras story.

I alla fall. Efter en skön natt i ett mysigt vindsrum under takåsarna i gamla huvuddelen av hotellet, siktade vi mot frukost. Därefter gick vi en sväng i Båstad innan vi återvände till Hotel Skansen för en stund på deras spa, något jag självklart såg fram emot!

Jag har bott där så pass många gånger nu att jag känner mig rätt så hemma, inte minst får den trevliga personalen i receptionen mig alltid att känna mig varmt välkommen! Senast jag var där var förra våren ganska kort efter att de hade renoverat. Jag minns att jag var helt ensam den gången inne på spat, det var jag och en vaktmästare eller om det var reparatör som trixade och fixade med finjusteringar av faciliteterna. Självklart hjälpte jag till med tips, synpunkter på temperaturer och hittade saker som inte borde ligga där det låg…känner mig alltid delaktig i att värna om spamiljön, var än jag befinner mig! 🙂

Denna gång var det mycket folk i spat vilket också är spännande, att lyssna på vad de säger…något både ett annat par och vi tyckte var att temperaturen på regnduschen utanför ångbastun var alldeles för varm. Eftersom nästan alla faciliteter (utom hinkduschen) är varma, hade man önskat en svalare temperatur men nu var den så varm att man ryggade.

I övrigt var allt jättebra. Det har blivit så fint och fräscht! ”Bastukuberna” med glasväggar påminner mig om Hotel Sonne i Mellau, Österrike, där deras Comfort Zone-spa är byggt på ett liknande sätt. Och det jag förra gången reagerade på, som kalla bänkar i ångbastun bland annat, var nu fixat. Dock saknade jag den varma äppelmusten men det kanske bara är något de har under höst och vinter å andra sidan.

Efter en session i såväl torr- som ångbastu, varma källan och modig dusch under hinken, simmade vi ett slag i stora poolen och slappade i vilstolarna med ett par tidningar. Allt som allt var vi säkert inte inne längre än en timme drygt, eller okej kanske en och en halv 😉 men tänk vilken skillnad det ändå kan göra! Vi svävade ut som nya människor…tyvärr blev inte kallbadhuset av denna gång men man kan inte hinna allt.

Vårt vuxendygn avslutade vi med en myspicknick högt upp på Hallandsåsen med utsikt över hela Laholmsbukten. Bjärehalvön är helt amazing faktiskt! Otroligt vackert, så mycket att se och göra, coola restauranger, bra badställen, shopping och så många designers och kreatörer av olika slag inom allt från kläder till konst och mat. Samt inte att förglömma – flera bra spa :-). Allt man behöver med andra ord!

Hotel Skansen har upplevelsepaket med picknick som de kallar ”Smaka på Bjäre”, ett tips för den som vill göra och uppleva något liknande.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier