Finnarna är roliga. Det törs jag skriva eftersom jag är halvfinska själv :-). Inte nog med att de tävlar i ”kärringbärning”, mobilkastning och luftgitarr – de har VM i bastubad också. Imorgon, fredag, samt på lördag går årets tävling av stapeln. Platsen är som vanligt den finska orten Heinola.

Själv är jag praktiskt tagen född i bastun. Eller, nåja, jag har i alla fall badat bastu sedan barnben. Det finns bildbevis på mig när jag sitter i en liten badbalja i bastun vi hade hemma när jag växte upp. Allt sedan dess har jag gillat att bada bastu. Skulle jag därför komma till ett spa utan bastu skulle jag känna mig besviken. Säkert är det av samma anledning jag aldrig riktigt fastnat för Stockholm Dayspa (högst upp på Åhléns city) – bastulösa som de är får jag känslan att det saknas något där helt enkelt.

Bra bastur, ja faktiskt hela bastuvärldar, finns till exempel på Holiday Club i Åre, på badanläggningarna Alpen therme och Felsentherme i Gasteinerdalen i Österrike, och på Hansedom i Stralsund i Tyskland. Richmond Nua i Turkiet har också flera fina bastutyper.

Utomlands räknas egentligen bara de torra varianterna som sauna. Övriga kallas steamroom eller thermal suites. Men i bastuvärldarna samsas de sida vid sida; finsk rökbastu och torr loftsauna, rasul med hamam, liksom infraröd bastu. Många har också olika ”effektgivare” såsom aromer, salt, kristaller, exotiska fågelljud, färgterapi mm. När isbastun nådde Sverige i och med Holiday Clubs öppnande var det verkligen något extra tyckte man! Nu börjar den gamla traditionen att slå sig med björkris att väckas till liv igen, vissa talar till och med om en ny trend.

Den som är känslig för den heta finska bastun föredrar ofta att bara vila på en varm mosaikbänk i ett tepidarium med ljummen temperatur. Caldarium räknade romarna som ”varmbadrum” medan laconium höll cirka 60 – 65 grader. När det var dags att kyla ner sig gick man till ett frigidarium.

Inget annat än hett kommer det i alla fall att vara i Heinola imorgon. Må bästa man – eller kvinna – vinna!

Svettiga finnar i tidigare års VM i bastubad.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier