Var finns spatänket i maten?

När man är sjuk får man alltid tips från olika håll på vad man bör äta och dricka för att bli frisk. Personligen tror jag den goda kosthållningen bör komma före sjukdomen, även om det säkert stödjer kroppens läkningsförmåga att lägga till extra nyttiga råvaror även under pågående tillfrisknande. Sömn och vila tror jag också är superviktigt för att underlätta för kroppens immunförsvar att kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

När det gäller mat och spa måste jag säga att jag blivit besviken mer än en gång under mina besök på olika dagspa och spahotell, inte minst Sverige verkar inte hänga med i utvecklingen… I bästa fall får man riktigt vällagad och god mat på bra råvaror, i sämsta fall inte ens det. Möjligtvis har de tagit steget att servera lokalproducerat och/eller ekologisk samt KRAV-märkt mat. Men ytterst få vågar ta kostfrågan längre än så. Här i Sverige verkar restaurangen och vad man serverar där ännu inte ses som en integrerad del av den övriga spaverksamheten.

Jag uppfattar nästan en rädsla för att sticka ut. Det verkar som att man tror att nyttig mat inte kan vara god. Det tjatas nämligen om njutning i alla dess former och jag har mer än en gång hört klichéartade fraser som ”vi har inga pekpinnar, hos oss får kunden njuta” eller ”vi serverar både vin till middagen och kanelbullar till kaffet”. Och jag anar nästan en stolthet i rösterna som deklarerar detta! Men ahhhrg så trist! Kanelbullar kan jag ju få varsomhelst, och en redig köttbit med fet sås likaså. Jag är varken vegan eller emot fett och visst – torra sallader och kalorifattig kost känns inte särskilt 2000-tal. Men njutningsfull mat behöver väl inte vara utan en viss nivå av medvetenhet?!

Själv blir jag besviken varje gång jag kommer till ett spa och hittar ”bara” en helt vanlig restaurangmeny. Jag vill sluka matmenyn med samma nyfikenhet som jag alltid kastar mig över spamenyn! Jag väntar fortfarande på någon som ska förvåna mig, våga sticka ut och vilja något mer. Men jag är rädd för att jag lär få vänta.

Oavsett om det är kunden som inte är redo eller våra spa som inte hänger med i utvecklingen så har vi svenskar ju fortfarande inte riktigt kommit in i det här med att åka på spa för att sätta in på sitt hälsokonto (för att prata ”spabanksspråk” :-)!). Utomlands är det inte alls ovanligt att jag träffar dem som säger ”åh det är dags för mig att lägga in mig på spa en vecka snart”, medan det här hemma mer är en kul upplevelse man gör en natt eller två.

Visst det är en penga- och tidsfråga för kunden, men jag är ändå oerhört nyfiken också på om detta är vad folk gör för att det är vad spahotellen erbjuder, eller tvärtom; att spahotellen inte törs ändra sina koncept för att svensken inte är mogen att nappa? Jag hoppas att vi kommer att se en annan utveckling framöver. Men då måste ju också våra spa bli sexigare och erbjuda ett bättre helhetskoncept där man inte bara kan ta hälsohöjande behandlingar, vila och träna, utan även ÄTA sig till bättre hälsa.

2 thoughts on “Var finns spatänket i maten?

  1. Hejsan, jag tycker att det är en jätte bra tanke att man försöker tänka på vad som serveras också på ett Spa. Vi har precis läst kursen Det medvetna köket här på Spa programmet och jag har fått massvis med inspiration och goda recept som vi har fått laga i praktiken. Även mycket kunskap kring hälsosamma dieter och näringslära.

    Den trista maten kommer nog att förändras snart inom en snar framtid. 🙂

  2. Hej och tack för din kommentar, spännande att höra vad som pågår på utbildningsstadiet i spasverige för närvarande…och det låter ju gott (i dubbel bemärkelse :-)) att ni tar upp just detta. Jag vill också passa på att förtydliga att det självklart inte handlar om trist mat överallt när jag besöker olika spa, men ibland får jag känslan av att det liksom bara är ”vanliga restaurangmat” när jag tycker att man på ett spa om någonstans borde kunna hitta nya spännande – och nyttiga – sätt att få sina gäster mätta.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier