The Creek Experience – som en våt dröm

Ja, haha! Bokstavligen. Som jag fantiserat i flera år, drömt och ”låtsasbyggt” i tanken. Skrivit om min vision om spa som ett ”lustiga huset” för vuxna, refererat tiofalt gånger och mer till fantastiska Pangkor Laut (ett spa i Malysia som jag besökt) som ofta hamnar högst på mina listor. Och nu, äntligen några som fattat!
The Creek Experience på Ystad Saltsjöbad är som en helt egen värld där allt utanför försvinner, löses upp, inte längre spelar någon roll. När dörren öppnas och man kliver ner i vattnet ser man bara en gång, stenklädda väggar som det rinner vatten utför och i slutet anar man ljus…vad som ska komma vet man inte.

Översta bilden har jag tagit på Pangkor Laut i Malaysia, den undre är på ett liknande fotverktyg som används på Ystad Saltsjöbad.

Eftersom ägarna är samma som till Falkenberg Strandbad känns mycket igen, ändå har det sin helt egna stil; atmosfären är djungellik, lite primitiv, mystisk. Jag törs även påstå att innan man skissade upp vilka faciliteter man skulle ha, måste man ha besökt just Pangkor Laut som jag ofta nämner – eller i alla fall läst om det. Flera saker känner jag nämligen igen. Trähammaren som man slår fötter och underben med i början av ritualen, idén med ”upplevelsestationer”, dofthålen…

Det känns synd att avslöja alla upplevelser så låt mig bara säga att man kommer ut inte bara betydligt lenare och renare än innan, utan nästan förvånad över att verkligheten därute finns kvar. Illusionen av Amazonas djungler, eller åtminstone känslan av att befinna sig i en bubbla där det enda som spelar roll och står i fokus är sinnenas intryck, är väl genomförd.

Den heta ångan, muskelspänningar som släpper, svalkande is mot varm hud, doftande mynta, den trolska stämningen när slingrande rök sveper ut över den varma källan, hängande växter, dov belysning, facklor, en bro… Jag räknar till 10 olika ”saker” man gör och upplever. Efteråt när man vet att det båda är en upplevelse, självbehandlingar och en hälsoinvestering man får på en och samma gång känns inte priset så högt; 595 kr för nästan två timmar. Hela tiden finns proffsiga spavärdinnor som vägleder, berättar, instruerar, avlägsnar sig och dyker upp när det är dags att gå vidare. Eller skrubbar en på ryggen om man inte kommer i sällskap med någon. Superproffsiga.

Jag saknade: doft på handuken man torkar ansiktet med efter fotbadet. Lavendel, myrra…något ska den där varma handduken absolut dofta.

Mesta effekt: hamamskrubben som var lika effektiv som läskig då all tvål på golvet gör att man tror man ska stå på ändan hela tiden. Rosendoften är himmelsk.

Häftigast: rasulen med lera. Vacker, rolig, vilsam. Men bikinin återfick tyvärr aldrig samma färg ens efter en maskintvätt så där är frågan om de inte borde erbjuda lån/köp av enkel badklädestyp för den som har en ljus bikini, eller faktiskt låta det ingå som man gör på Yasuragi.

I det stora hela säger jag bara Ja! Yes! Mer av detta! Spa när det är som bäst.

One thought on “The Creek Experience – som en våt dröm

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier