Att äta på Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjöbads restauranger är en fröjd för ögat såväl som gommen. Vitas andas Paris-betonad bistro av modern touch med dekorerat kakelgolv och massor av dekorationer på väggarna (tänk skyltar, zink, koppar, växter och småprylar). Port ska andas både svenskt och amerikanskt, Österlen möter amerikansk östkust. Här hittar man allt från stråhattar på väggarna till en skylt av drivved med texten ”seaside”. Det är helt enkelt skitsnyggt! Dessutom finns utomhusterrassen, poolservering och spacafé.

Vi avnjöt en trerätters middag i Port-delen som bestod av varsin carpacchio till förrätt med sommartryffel i såsen samt ruccola och parmesan (135 kr). Jag åt torskrygg till varmrätt med brynt citronsmör, dillmorot, pepparrot och ängsyra (275 kr). Mannen tog gödkalv med stekt grön sparris, prästost och rödvinssås (265 kr). Och så dessert på det (chokladtarte med passionsfrukt för 105 kr var suverän, jordgubbar med sviss, rababer och lakritsmaräng för 125 kr var enorm men smakade inte så mycket lakrits).

Allt smakade mycket bra men saknade den kryddkomposition, smaksensation och upplevelse som hade fått oss att sväva därifrån ett par meter ovanför marken. Den höga råvarukvaliteten samt en perfekt tillagning fick oss nu ”bara” att dansa ut på en decimeters höjd. Kanske hade vi också dansat bättre av lite mer vin i glasen. Mängden kändes…hm, nja, om inte snål så i alla fall inte generös. Särskilt som de flesta vinerna per glas kostade över hundralappen. Glasformen var nämligen avsmalnande i botten vilket ju gav betydligt mindre i glaset.

Personalen var ung men alert och trevlig. Framförallt var avsaknaden av den serveringssnobbism man ibland möter på populära ställen helt frånvarande vilket var skönt. När vin till exempel spilldes åtföljdes den av en uppriktig ursäkt.

Jag hade gärna hängt hela kvällen i de läckra miljöerna – både ute som inne. Men tyvärr hade sonen missat sin behövliga eftermiddagslur och blev kinkig redan under vår förrätt. Varmrätten fick vi kasta i oss i ett huj och desserterna fick vi galant nog bärhjälp med upp till rummet (så återigen, bra service!). Det gick lika bra att njuta dem vid vårt fina bord där (och självklart piggnade sonen till och blev glad och busig som en lärka istället för att slockna in som vi trott – och hoppats!).

Det här stället är bra, riktigt bra. Därför var det inte så lite motvilligt vi checkade ut och såg andra hänga kvar vid den mysiga poolen. Samtidigt kände jag glädje över att ha funnit en ny oas dit jag gärna återvänder för att njuta, koppla av, låta mig inspireras och umgås. Ystad Saltsjöbad rockar!

ps. Lite skvaller. Jag hörde av en frekvent besökare att de hade haft stora problem med köket men att det nu började ordna upp sig och att den känd gourmetkock hade anställts och skulle börja inom kort. Med största sannolikhet lär det alltså bara bli ännu bättre.

One thought on “Att äta på Ystad Saltsjöbad

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier