Skodsborg Kurhotell & Spa i Danmark strax utanför Köpenhamn har en unik upplevelse de kallar Spa Adventure. Här hemma pratas det ju ritualer, och enligt hotellets event manager (tidigare spamanager) reste ett team från Skodsborg Europa runt – inklusive till Sverige – för att söka inspiration när de skulle bygga om. Resultatet, deras nya spa, öppnade i februari 2012 och nu kan jag tänka mig att det snarare blir svenska span som kommer åka till Skodsborg för att söka inspiration!

Många försöker få till en bra sparitual, få lyckas. Det kan lätt bli förvirrat, en massa kladd och saker att hålla reda på från broschyrer till produkter och avslappningen kommer plötsligt på sista plats i upplevelsen. Frustration på första. Skodsborg har varit exemplariska i sitt utförande. De har tillägnat en hel avdelning enkom för dem som gör spa äventyret, avsatt flera värdinnor som finns på plats och informerar, småstädar, svarar på frågor och förser gästerna med shots, frukt, snacks och te.

Falkenberg Strandbad är ett exempel i Sverige på ett spa som gör något liknande detta, men mer styrt tyckte jag då jag upplevde det. På Spa adventure får du först en genomgång av alla stationer, sedan rör sig deltagarna fritt efter önskemål mellan dem. Det fungerade förvånansvärt smidigt – jag upplevde aldrig trängsel, tvärtom, och dessutom var det så skönt att få gå dit man ville när man ville.

Avdelningen angränsar till deras allmänna spabad; Spa Oase och det är öppet så att man ser mellan dem, men det är bara dem som bokat (och betalat, det kostar 375 dkk för den två timmar långa upplevelsen) Spa Adventure som har tillgång dit.

Det är smart tycker jag, både ur gästens och hotellets synvinkel. Tack vare Spa Oase har gästen tillgång till en lightversion av spat med pool, bastu- och duschupplevelser– dessutom ingår det för hotellgästerna vilket är mer än man kan saga om alla spa hemma. Den som har tiden, och vill kosta på sig, kan sen köpa till den extra upplevelsen (vilket också ger hotellet en extra inkomstkälla).

Vad innebär då det här äventyret? Ja, det är nästan så att jag kanske inte borde avslöja allt, det kan vara kul att upptäcka en del själv om man ska dit – och det tycker jag att man ska. Men jag ska ändå avslöja en del…

När gruppen samlats utsatt tid gick först en bastuvärdinna igenom hela konceptet och alla stationer. Värdinnorna som jobbade på Spa Adventure var duktiga och höll precis rätt nivå. De städade, fanns till hands, informerade och hjälpte (om man ville), samtidigt var de inte i vägen och man fick vara ifred under tiden som man upplevde och hade kul. Så helt perfekt alltså.

Det var inte svårt att få tiden att gå heller och gruppen var perfekt storlek. Det vara bara vid något enstaka tillfälle vi delade yta med andra, mestadels kunde vi gå in i de olika basturna och vara helt ensamma. Inte för att det egentligen spelade roll, men det föll sig så och var rätt skönt. Vi var seriösa och noga men hade samtidigt kul, tillät oss fnissa och fåna oss lite :-).

Vi började med fotbad som jag tycker känns rätt oinspirerande hos många span då det bara är en fotbalja med vatten. Här fick man välja mellan två fotsalt med olika färg och effekt; grön/uppiggande eller blå/detox. Detta var för övrigt ett genomgående tema på allt; produkter, färger i inredning, tekoppar, badrockar…fräscht blått och grönt. Till fotbadet hade man dessutom tillgång till stenar att massera fötterna med (man kunde också ställa sig upp tipsade en värdinna för extra bra fotmassageeffekt) plus att vi fick varsin zonterapibild att kika på om vi ville vara extra ambitiösa med hur vi masserade våra fötter. Var och en tvättade rent efter sig plus att det fanns tillgång till en desinfektionsspray för att hålla hygienen till nästa användare. Riktigt bra.

Och så flöt det på. Allt liksom bara FUNKADE! I ångbastun hade man tillgång till saltskrubb, i soft saunan fanns en tv-skärm inne i bastun (!) som spelade en instruktionsfilm hur man kunde massera varandra med oljade lavastenar som stod i en stäva på golvet. När vi behövde svalka oss fanns en duschhörna med fyra duschar, alla med olika temperatur (18,22, 28 och 32 eller nåt sånt…minns inte exakt) samt isfontän med skålar. (Precis – hur många har inte bara isfontänen men utan en skål där man kan skopa upp lite is och ta med sig?).

Saltbastun imponerade nog mest för att den var så ambitiöst genomförd. Jag har sett liknande förut (t ex på Villa del Conde på Gran Canaria) men aldrig i Sverige. En annan favorit var rasulen förstås där man hade tillgång till lera att lägga en ansiktsmask med. Just detta att man själv slapp hålla reda på produkterna utan att de pedagogiskt fanns på plats utanför/intill varje station var väldigt bra. Torrbastun var så vacker i sin rundade form och doftade så gott och årstidsduscharna i eget rum med olika regn, fall och spray var också rolig.

Totalt ska det vara 12 olika stationer/rum med kalla och varma upplevelser, förmodligen inkluderar de då utomhusjacuzzin och relaxrummet där det fanns två ”växande gröna väggar”, fint och coolt!

Det enda jag inte riktigt tyckte funkade var deras hydroterapipool, varken i Spa adventure eller i Spa Oase. Liggbänkarna i dessa pooler har ingen bra form för kroppen och vattnet var för djupt även när man skulle sitta. Jag såg även andra som gled upp eller av liggbänkarna eftersom man inte låg bra samtidigt som jetstrålarna var starka. Man kan inte heller luta huvudet om man inte vill få huvudet under / i vattnet. En annan mindre bra sak var att kranen i fotbadet blev så varm att man brände sig om man kom emot den.

Förutom det så var allt verkligen väl genomfört, genomtänkt och planerat. En härlig upplevelse och med bra effekt! Både hud, muskler och sinne mådde så bra efteråt och vi doftade som en gud och gudinna när vi anlände till Kastrup flygplats strax därefter (dit man tar sig superlätt – man går från hotellet till tågstationen på ett par minuter, tåget går direkt till flygplatsen). Kanske var det därför vi lyckades charma Norwegian-personalen att låta oss checka in utan biljett, bokningsnummer eller pass… man kan ju inte komma ihåg allt! 🙂

Ps. Som alltid finns det egentligen så mycket mer att säga..som att det här spat har 100-åriga anor sedan den danske hälsoföregångaren Carl Ottosen startade kurort här, som att duscharna i omklädningsrummen också är värda ett plus för sina avskiljande väggar och små vattenfall (i vissa av dem) och att såväl läge som byggnader är väldigt vackra. Funkar både som nedstressande hälsoretreat och romantisk getaway.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier