Igår checkade vi in på läckra Hotel Skansen i Båstad. Hotellet ligger verkligen mitt i händelsernas centrum med havet och stranden på ena sidan, tennisbanorna, hamnen och byn på den andra. Bredvid hotellet ligger restaurangen och nattklubben Pepes bodega, inrymt i det gamla varmbadhuset, där man även hittar matstället Papas och discot Loft. Det är med andra ord den perfekta utgångspunkten för vad man än tänkt hitta på när man är på besök i den här idylliska sommarbyn.

Mitt primära mål var förstås att besöka hotellets spa även om vi hann med en hel del annat också. Jag har faktiskt sett och blivit rundvisad i spaavdelningen tidigare, men aldrig trätt in ”på riktigt” som kund, vilket jag nu alltså fick möjlighet till.

Med entré genom deras spashop når man omklädningsrummen där det finns låsbara skåp, duschar, separat torrbastu och gemensam ångbastu. När man kommer ut befinner man sig i en slags relaxlounge med vilstolar och en låg varm pool (den sort som brukar kallas japansk eller källa). Belysningen var dämpad, på borden brann lyktor och det fanns tillgång till tidningar, frukt och vatten smaksatt med jordgubbar (!) och citron.

Det hade alltså varit riktigt mysigt om det inte var för någon slags reningsverk eller ventil till poolen (osäker på vilket) som gav ifrån sig ett störande ljud ungefär var 15:e sekund, alltså fyra gånger i minuten. (Ja, det var ju så grymt störande att jag började kolla klockan för att komma fram till om det var någon kran som användes då och då i någon annan del av huset, eller om det var ett regelbundet ljud.) Jag var tvungen att gå därifrån, det var omöjligt att slappna av med det där ljudet. Vid deras stora pool, vackert klöverformad, fanns också vilstolar vilket var bra. Att lugnet istället stördes av plaskande barn som tävlade om att göra ”bomben” med så stor effekt som möjligt säger jag inget om så här sommartid. Så är det på alla spa just nu (dålig tid att åka om man vill ha det lugnt och rofyllt alltså).

Här är jag nedbäddad i silkigt tyg och sekunder ifrån att få en skön massage med lika silkigt massagebalsam!

Självklart hade jag studerat spamenyn och valt ut den i mitt tycke mest intressanta behandlingen; en Carita Silkmassage. Faktum var att jag längtat efter att få prova den ända sedan de fick in den som ny behandling för cirka 1,5 år sedan! Nu var det alltså äntligen dags. När jag kom in i behandlingsrummet låg ett vackert skimrande tygstycke i krämfärgad satin på massagebritsen. Mmm, det bådade gott, jag gillar starkt sådana detaljer! Det silkiga tyget skulle också mycket riktigt visa sig ge en extra dimension på upplevelsen, än vad en frottéhandduk hade gett just i detta fall.

Även i övrigt visade sig massagen innehålla små annorlunda grepp och ritualer som i alla fall för mig anknöt till ”silkestänket”. Nu råkar jag vara utbildad textilingenjör, så jag har kunskap både om ursprung (silkeslarven), framställningsprocessen (att det är det sekret som larven spinner sin kokong av som är själva silket) och det färdiga materialet (som vävs av trådar spunna av de upplösta kokongerna). Så när min terapeut Angela ”gick” med händerna på min kropp associerade jag genast till de krypande och ihopsamlande kroppsrörelserna hos en larv, när hon tryckte utmed min kropps sidor tänkte jag ”kokong” och när hon med det mjuka väldoftande massagebalsamet drog ömsom långsamma, ömsom snabba tag över min kropp kändes det som om jag blev smekt av silke. Efteråt var huden härligt återfuktad och faktum är att jag fick veta att den särskilda produkten som används, ett massagebalsam från Carita, är rikt just på silkesprotein. Det var en härlig behandling!

Angående hotellet i övrigt så var personalen mycket trevlig där också och stilen superfräsch. Vi bodde i en av de nybyggda så kallade ”villorna” uppe vid tennisbanorna. Alla rum har inredning från R.O.O.M. och grundtoner som går i beige, grått, vitt och svart med inslag av ränder i rött och grönt. Sängarna var dessutom otroligt sköna, jag sov så gott! På minussidan stod att jag saknade duschkräm på rummet plus lite mer sofistikerade produkter än sådana där standard-schampon ni vet (som jag vägrar använda, håret blir jättekonstigt, har alltid med mig kvalitetsgrejer just in case). Långt mycket värre var dock att vi på kvällen i deras Restaurang Sand fick vänta i ca 2 timmar och 15 min innan vi fick vår varmrätt. Hallå! Två timmar och en kvart!?! Ni får själva fantisera ihop vad som skulle stått på de 15 rader som här följt om jag inte idkat självcensur… Att få notan tog dessutom nästan ytterligare en timme. Men maten var väldigt god, när vi väl fick den.


Finast minne och det jag tyckte bäst om från min vistelse på Hotel Skansen var besöket i deras nya Kallbadhus. Det öppnade i februari i år och bygger nu vidare på den kallbadhustradition som fanns i Båstad för 40 år sedan, då det tidigare badhuset brann ner. Det nya är förstås modernt men med all den äkta kallbadhuskänslan och fina svartvita bilder från förr. Mitt i badhuset finns en läcker lounge med öppen spis. På baksidan hittar man en varm utomhuspool att njuta i, och från bastun (en på damsidan och en på herrsidan) har man fantastisk utsikt mot havet och horisonten.

När man bastat sig varm så att huden nästan glöder är det bara att gå rakt ut, spritt språngande naken och nerför badstegen för att kasta sig i vågorna. Jag är ingen van nakenbadare men tyckte det var mycket smakfullt och bra gjort; dels är man skyld från nyfikna blickar bakom en liten trädörr, och badstegen var bred, säker och stadig att ta sig ner på. Efteråt började jag till och med planera för att kanske testa vinterbad bara för att jag kände mig så uppfriskad och pigg! 🙂 Men det klart, det är en viss skillnad på 17 grader som det var i havet nu, och de 4-5 som havet kanske håller vintertid!

One thought on “Silkesmassage på Hotel Skansens spa i Båstad

  1. Efter en hel vecka med härliga kroppsbehandlingar är det idag dags att ta hand om ansiktet!

    Strax ska jag iväg för test av en ansiktsbehandling på Dermaromes huvudkontor på Östermalm i Stockholm (ej öppet för allmänheten men de erbjuder ibland testbeh

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier