Antalet sjukskrivningar har varit osedvanligt högt under ett par år, men verkar nu äntligen sjunka. I SVD i helgen kunde man till exempel läsa en artikel om hur Posten fått bukt med antalet långtidssjukskrivna genom att starta en hälsoskola. I den fick de anställda bland annat lära sig avslappningsövningar och chi gong för att komma ner i varv.

Storhogna Högfjällshotell & Spa är ett av alla spa som har Qi Gong på schemat.

Kopplingen till spa är inte lång men ses ännu med oblida ögon av stat och företag. Åka på massagehelg om man är sjukskriven? Nä, det låter för lyxigt. Utomlands är det inte så. Tyskland och Österrikes försäkringskassor samarbetar nära olika hälsoresorts dit de sjukskrivna kan bli remitterade i ett par veckor för att komma i balans.

Och varför skulle inte sjukvård och friskvård kunna gå hand i hand? Spa kan vara ett verktyg både i förebyggande syfte och för att varva ner när man redan passerat sin stresströskel. Visst kan spa vara likamedtecken med lyx, men spa handlar främst om en helhetssyn på hälsa där man genom olika delar som kost, motion, återhämtning och kroppsbehandlingar syftar till att få hela människan i balans.

Anläggningarna finns där, kunskapen likaså, så vänta inte på att någon annan ska ge dig tillåtelse. Känn efter vad du behöver och unna dig. Remittera dig själv en spahelg för ökat välmående, gärna redan idag.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier