Nordiskt och ekologiskt ledstjärnor när Skepparholmen Nacka presenterar sitt nya spa

I helgen tog jag in på spahotell med min älskling. Vi hade en riktigt romantisk helg på tu man hand. Barnvakt var bokad, Rolls-Roycen putsad, finkläderna packade – och så badkläderna förstås! 😉
Det är fantastiskt härligt – och enkelt – att ta ett dygn borta sådär ibland. Man behöver inte ens åka långt, det har effekt för kropp och själ ändå.

Vi åkte till Nacka men svängde av före Yasuragi och in till Skepparholmen istället. Eller Skepparholmen Nacka som de ska börja kalla sig nu. Det är nya tider som gäller där nämligen så ni som varit där förut kan glömma allt ni upplevde då, eller ja, inte riktigt allt. Den trevliga personalen är kvar, den goda maten liksom det vackra läget. Men sparegionerna har helt bytt skepnad. Vilket man nog utan att överdriva eller vara ohyfsad törs påstå var på tiden ;-)…

Allt är inte riktigt klart än, de nya omklädningsrummen, en ny behandlingsdel och en ny vilo-/relaxyta är fortfarande under ombyggnad. Men själva spat (bad- och basturegionerna) är nästintill klara. Och resultatet? Mycket härligt!

Det ligger mycket planering bakom ombyggnaden av ytorna, för det är inte jättestort, och ändå har de lyckats få till det riktigt bra med flera riktigt fina upplevelser. Kanske är det bastun som är hjärtat, stor och fin med fantastiska fönster ut mot havet och den lilla halvudden man också kan promenera runt. Den är riktigt maffig och kan ta bra många på en gång. Hoppas de utnyttjar detta till att anordna bastuhappenings i framtiden, som är så inne nu…aufguss med handduksviftning och aromer…

Men det finns två centrala delar till i spat och det är dels den läckra utomhuspoolen, en nordisk infinityvariant i medelhavsturkost som ångar häftigt nu när det varma vattnet möter den allt mer kyliga höstluften. Intill står det coola utemöbler och snygga krukor med palmliknande planteringar i. Det ger en härlig känsla. Men även utan detta så är det en lyckad satsning; utsikten mot bukten nedanför och med Östersjöfartygen på håll är underbart vilsam.

Den tredje pärlan är inomhuspoolen, varm men inte het, generöst stor – större än att jag skulle kalla den för källa, men med en trolsk känsla både tack vare de dova färgerna i poolens kakelval samt den vackra mosaikbilden på väggen ovanför.

Observera att det bara är halva bastun man ser på bilden, och att utsikten är samma fina som från utomhuspoolen.

Riktigt lyckad är också den böljande rundningen i sitt- och liggdelen i poolen där man bara kan låta kroppen finna sig till rätta och slappna av i det varma vattnet. Ofta kan sådana där kroppsformade rundningar inte alls stämma (jag ligger ofta obekvämt) men här verkar någon ha mätt ut varje millimeter rätt – det är helt perfekt!

Men okej, vi kanske ska börja från början. Skepparholmens lilla badäventyr börjar från deras tidigare relaxyta/väntrum för er som varit där förut. Nu har de satt in automatiska skjutdörrar som känner av ens ankomst och lätt glider isär.

Det första man möts av är en fotpool. Inte en kneipp men en långsmal grund variant där man antingen kan sitta med fötterna och fundera eller sakta skrida fram med fotsulorna mot mjukt rundade stenar på botten. För den som inte kan eller vill bada av någon anledning är detta faktiskt ett bra alternativ, även en rullstolsbunden borde kunna stoppa ner fötterna här (även om det nog inte är tänkt så). Och i vilket fall är det ett trevligt blickfång och första ”vattenmöte” när man träder in.

På andra sidan ligger den trolska tjärnen (eller varma inomhuspoolen) – tack och lov förresten för temperaturen, för är det något jag stör mig på så är det inomhuspooler som är för kalla. Brrr!

Mitt emot poolen hittar man sittytor i gråspräcklig sten som jag förstått ska vara uppvärmda framåt vintern. Här finns också en slags gaskamin eller eldstad som inte var igång när jag var på plats men som så småningom kommer brinna med en lång smal fladdrande låga och bidra till trivseln.

Längs ena väggen har man fri utsikt mot havet (men det går också att dra för ljusskyddande träribbor) och längs den andra finns små nischer i väggen, tänkta för att sitta på antar jag.

Men så anar man något. En maffig urna, belyst och med en åldrad kran över. En brunn, en källa att släcka törsten från. Nästan sakral i sitt uttryck, ursprunglig, vilsam att se på, tung. Runt hörnet når man den stora torrbastun och så ett antal duschar, vissa med doft och temperatureffekter, att svalka sig i. En hinkdusch finns också och så länge bort ett svalt vilrum innan man når utgången till utomhuspoolen.

Varken jättestort eller förvirrande alltså, utan greppbart och överskådligt. Och snart, snart kommer också en ny spameny som jag faktiskt redan fått kika på men inte kan avslöja riktigt än ;-)! Men så mycket kan jag säga att jag törs gissa att de blir ensamma i Sverige om den, att den ligger i tiden och att den lockar! Det blir bra, så bra…

Eftersom den inte finns tillgänglig än provade jag en annan behandling när vi var där, deras nuvarande flaggskepp; Permanent Contour (från Kurland, 875 kr/50 min). Det är en annorlunda och häftig behandling med både varm väldoftande oljemassage och ett ångredskap som ger kraftig värme till hud och muskler. Det är djupt avslappnande och välgörande, och självklart valde vi både att få den med romantiskt doftande kryddväxter plockade i bergen…

I övrigt hade vi ett jättehärligt rum med stora fönster med havsutsikt och på kvällen åt vi en suverän 3-rätters meny i restaurangen som bestod av några amuse bouche, en otroligt vällagad kräftsoppa till förrätt och så oxfilé med potatisgratäng och god sås till varmrätt – allt tillagat på bästa vis. Till efterrätt fick man gå och förse sig från en hel buffé av läckerheter; ostar, chokladpannacotta, blåbärspaj, minibrownies, creme brûle och allt vad det nu var! ( I vårt paket Hjärtans Fröjd ingick även afternoon te vid ankomst, frukost nästa dag samt brunch innan vi åkte – väldigt generöst och trevligt alltihop!).

Det finns mer att säga men jag kommer säkerligen åka tillbaka så jag får utveckla det vidare då. Det här är ett spa där nya vindar blåser helt klart och som vi inte hört det sista från än! Skepparholmen är på gång!

One thought on “Nordiskt och ekologiskt ledstjärnor när Skepparholmen Nacka presenterar sitt nya spa

  1. Imorgon ska jag till Skepparholmen, eller Skepparholmen Nacka som de numera valt att kalla sig för att förtydliga läget och undvika eventuell sammanblandning med Skeppsholmen och andra.

    Jag har ju varit där förut, i höstas, men då var inte allt he

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier