Två spadagar i rad blev det då jag imorse satte mig på pendeltåget och åkte ner till Nynäshamn för ett återbesök på Nynäs Havsbad! Mitt syfte var att se ett par ombyggnader som faktiskt stod klara redan förra året men det blev inte av förrän nu att jag bokade in ett besök. Och lika varmt och soligt som det var igår när jag var på Skepparholmen i Nacka, lika kallt, regnigt och blåsigt var det idag…

Klockan 06 ringde klockan när jag stapplade upp efter alldeles för lite sömn. Jag var alltför trött för att följa den annars dagliga rutinen att kolla väderprognosen utan slängde bara ett öga på termometern som vanligtvis visar 10 grader vid den tiden men imorse visade 15. Det tolkade jag som att det nog skulle bli ännu en varm dag, men ack vad fel man kan ha…när jag lättklädd och utan paraply steg av tåget i något som hette Gröndalsviken piskade regnet ner, klart icke-kompatibelt väder med min Longchamp-handväska i mocka och kamera! Inte en taxistolpe i sikte heller och bussen gick bara en liten del av sträckan fram till Nynäs havsbad så det var bara att börja traska.

När jag kom fram var jag blöt från topp till tå, hade leriga byxor, såg ut som en dränkt katt och kände mig ungefär lika munter. Tidsnöden på morgonen hemma hade också gjort att jag inte hunnit äta särskilt mycket samt skippat kaffet vilket nu hade resulterat i en dunkande huvudvärk… Ni fattar själva, ingen vidare start. Särskilt som mitt ja-tack-jag-kommer-mail inte ens nått fram och ingen hade minsta koll på att jag skulle komma…total förvirring alltså och en halvtimmes väntan innan det blev rätsida på besöket.

Som tur var styrdes det snart upp av deras trevliga spachef. Efter en kort rundvandring (jag har varit på Nynäs havsbad förut men det var tre år sedan och de har ju som sagt gjort om lite sedan dess) hoppade jag i bikinin och begav mig till bastuhuset. Ni som varit där minns den vedeldade bastun med utsikt över havet? Ungefär på samma plats har de nu byggt ett helt litet bastuhus med ångbastu, vedeldad bastu (en ny) samt en klassisk torrbastu med stora fönster ut mot havet, helt fantastisk utsikt.

Här ser man bastuhuset både från entrésidan mot varma källan samt baksidan mot havet.

Tyvärr var inte ångbastun på och de andra var bara lite ljumna, men det var ändå skönt att sitta och värma upp sig en stund med den fina utsikten. Under tiden kom en man och täckte av den nya stora utomhuskällan, en rostfri sittpool byggd i form av en fyrklöver nästan eller ett kors. Innan jag gick ut planerade jag, tog mod till mig och tassade sedan ut i duggrenget ut på en av bryggorna till badstegen. Spachefen Anna hade sagt att det nog var cirka 13 grader i vattnet så det var ju bara att stålsätta sig men i skulle jag och i kom jag!

Efter doppet var det verkligen skönt att sjunka ner i den heta källan som höll cirka 38 grader – det stack i kroppen och jag bara slöt ögonen och njöt av att sitta där trots att det var ganska ruggigt väder i övrigt. Faktum är att väl där så gav vädret bara en extra dimension till den varma källan och basturna – jag hade nog inte alls uppskattat värmen i dem lika mycket en solig sommardag. Så, ibland kan det som först känns fel visa sig vara helt rätt!

Ute finns förutom källan, möjlighet att gå ner i havet via en liten sandstrand eller via två badstegar. En inomhuspool har de också som de kallar champagnepoolen. Det låter ju glassigt men det har inte att göra med att man dricker bubbel där (fast det kan man säkert också) utan de fina små bubblorna som stiger i vattnet under sittdelen och liggdelen för att ge massageeffekt.

I relaxrummet en trappa upp var fönsternivån sänkt så att man nu kan se ut och njuta av den fina utsikten även när man ligger ner, något jag vet andra som varit där har saknat. I receptionslobbyn är stilen maritim och här finns produkter från de spamärken de jobbar med till försäljning (samt lite fika): Kerstin Florian och ID Bare Minerals.

Den behandling jag hade förbokat hette Lugna Sinnet (850 kr/50 min). Koncentrationen ligger på den övre delen av kroppen med en nack- och ryggmassage samt omvårdnad av ansiktet. Lyxigt nog fick jag min behandling i deras VIPrum en trappa upp, ett runt rum med tornrumskänsla och fönster i 180-graders vinkel minst.

Först fick jag välja massageolja ur Kerstin Florian-serien (åh vad jag älskar sånt när man som kund får bli delaktig i vad man faktiskt känner för och vill ha) och dofta mig fram till mitt val; Ginger-oljan som skulle vara både uppiggande och doftade både fräscht men samtidigt hade fart och kraft i sig.

När jag lagt mig ner började behandlingen med en härlig ryggmassage som var både mjuk och effektiv, tydlig i sina grepp och därför också avkopplande. Jag gillade den verkligen. Musiken hade ersatts av naturljud och skriande måsar förstärkte den havsnära känslan nu när jag låg med huvudet nedåt på britsen och inte längre såg ut genom fönstren.

Efter gissningsvis en halvtimme ungefär fick jag vända på mig för att bli ompysslad i ansiktet. Rengöring, lermask, ansiktsmassage och en avslutande dagkräm (i beskrivningen stod att det skulle ingått en handmassage också men den fick jag inte, däremot jätteskön skalpmassage) – allt med underbart doftande aromaprodukter från Kerstin Florian – gjorde att jag verkligen njöt både av utförande och effekt. Särskilt nerolioljan och sprayen är favoriter som också tycks passa min hudtyp för ofta väljer terapeuterna på KF-span just dem till mig!

Hade jag inte behövt hämta sonen från förskolan hade jag lagt mig att sova direkt när jag kom hem, så avslappnad blev jag av besöket. Faktum är att jag somnade på tåget på väg hem! Om det berodde på effekten av behandlingen eller sömnbrist från natten får vara osagt men det var i alla fall ett spännande återbesök som gav en hel del nya lärdomar.

One thought on “Nära naturens krafter på Nynäs havsbad

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier