När kommer en tillförlitlig Michelinguide för spa?

Travel News skrev nyligen om att Choice-kedjan har sju av tio spa-anläggningar på en topplista framröstad av 13 000 skandinaver. I topp ligger Selma Spa och Yasuragi Hasseludden.

Spabanken har bara att gratulera våra två förmodligen också mest kända spaanläggningar i Sverige! Men just detta faktum gör att många i branschen även är kritiska till den här sortens listor. De anser att de inte visar på bästa spa utan möjligen mest välkända spa.

”Hugg en vanlig svensk på gatan och be dem nämna sina fem favoritspan. Om de ens besökt något spa överhuvudtaget, så nämner de med största sannolikhet just Selma Spa och Yasuragi Hasseludden för att de är dem de känner till.” säger en anonym röst i branschen.

En annan omröstning som får denna kritik är World Travel Awards. Vinnarplatsen i kategorin ”Sweden’s Leading Spa Resort 2010” gick till just Selma Spa.

Inget ont om dessa spaanläggningar men visst kan kritiken vara berättigad, i alla fall är det svårt att motbevisa att det inte skulle stämma. Kanske är det dags att vi får en utmärkelse som baserar sig på kvalitet och inte kvantitet? En spaguide lik White Guide eller Michelinguiden där anläggningarna bedöms efter tydliga kriterier. Det är inget att hymla med att jag haft planera på detta lääänge, och faktiskt även påbörjat arbetet i viss mån. Allt jag saknar är en spakunnig testpanel och ett fett startkapital :-).

Här är 10-i-topp-listan som röstades fram på sajterna Orbville.no och Reseguiden.se

1. Selma Spa
2. Yasuragi Hasseludden
3. Varbergs kurort
4. Farris Bad
5. Sankt Jörgen Park Resort
6. Copperhill Mountain Lodge
7. Quality Spa & Resort Strömstad
8. Ystad Saltsjöbad
9. Quality Resort & Spa Norefjell
10. Stenungsbaden Yacht Club

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier