pärnu-estonia-resort-hotel-spa1

När jag kom fram till Estonia Medical Spa visade det sig att det var fel Estonia. Det finns två Estonia-hotell; ett medicinskt och ett wellness! De nästan ryckte broschyren ur handen på mig på det gamla, orenoverade Estonia – det var det nya de ville att jag skulle bära med mig intryck ifrån.

En kort promenad senare befann jag mig på rätt adress. Skillnaden var markant! Det roliga är att jag har bott på exakt detta Estonia-hotell för många år sedan men då var jag inte lika begeistrad, snarare kändes det som ett straff är jag blev kommenderad av bussen tillsammans med en annan kvinnlig frilansjournalist och de andra åkte vidare till finare spahotell. Vad hade vi gjort för att förtjäna detta??

Idag hade jag jublat. Hotellet är totalrenoverat och resultatet mycket lyckat. Faktum är att det öppnade för bara fyra dagar sedan och nervositeten hos min guide var nästan lika påtaglig som den nya inredningen…(dock släppte hennes nervositet efterhand, tack och lov inte den nya färgen eller inredningen).

pärnu-estonia-resort-hotel-spa2

Den estländska designfirman Koko står bakom inredningen som går i ljusa, moderna färger med mycket estländsk design och en av landets mest kända kockar i köket. De två byggnaderna hålls ihop av en glasad gång över vägen under. I det ena ligger Restaurang Noot och rum, i det andra företrädevis spaavdelningen och konferensrum med mera.

Spat är imponerande. Ytorna kan ta emot cirka 120 personer samtidigt. Besökarna kan basta och bada, relaxa framför en eld på varma keramikbänkar (elden är inte tänd på sommaren), boka in sig på örtbad, basturitual och flyta i en saltvattenpool med salt från Döda havet.

pärnu-estonia-resort-hotel-spa3

I spat finns hela nio olika bastutyper;

  • smoke               (rökbastu),
  • joy                       (lekbastu med en vattenbalja i mitten med badankor i),
  • aroma                (doftsatt bastu),
  • salt                      (salt i högar och med ånga så att saltet sprids),
  • steam                (ångbastu),
  • hot spot            (bastu nära 100 grader varm),
  • warm spot       (varm men inte lika het om hot utan upp emot 80 grader),
  • whisk                 (för basturitualer där man använder björkris att piska kroppen med),
  • juniper              (deras privata bastu med vacker design och visst träslag som doftar).

En innergård med bubbelpooler och solsängar finns också samt en terrassliknande balkong. Bra tänkt, det är skönt med frisk luft efter långa bastubad.

pärnu-estonia-resort-hotel-spa5

Behandlingsavdelningen var vacker. Fiskar kom simmandes från olika håll på mattorna för att samla i en ring kring väntrummet. I taket flög fåglar och på en bänk fanns örtte (mint och örter), färska pioner och i en annan vas sommarängsblommor. Hela atmosfären var ljus, vacker, vilsam.

När jag fick frågan om jag ville pröva deras nya saltbädd svarade jag förstås ja. Jag har sett liknande, även med sand, men aldrig provat. Nu fick jag chansen. Först fick jag vänta, sängen måste värmas upp först. Under tiden drack jag te och studerade menyn som är en mix av gamla estniska behandlingstraditioner och ayurvediska behandlingar med indiska örter. Bland produkterna de använder märks Sundari och Sosar.

Sedan var det dags. Jag fick välja om jag skulle klä av mig eller inte, och sedan lägga mig ned på en handduk som i sin tur låg ovanpå varmt himalayasalt. När terapeuten lämnade mig blev jag först besviken; skulle hon inte massera mina fötter eller ansikte – till exempel med lena stenar doppade i någon aromaolja (det hade varit underbart)?

pärnu-estonia-resort-hotel-spa4

Lämnad i rummet beslöt jag att ge det en chans och jag slappnade av mer och mer. Vilostunden gick snabbt och jag måste medge att det var mer effektivt än jag hade förväntat mig. Självklart är den rosa färgen ni ser på bilden en trivsam effekt.

Sista besöket jag gjorde för dagen var på det medicinska systerhotellet till det vi bor på; Tervis Medical Spa.

One thought on “Estonia Resort Hotel & Spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier