I Britney Spears nya video Womanizer har hon helt klart inspirerats av den heta bastutrenden. I halva videon ligger hon näck på nån slags bänk och svettas i alla fall.

Själv älskar jag bastu, halvfinska som jag är och praktiskt taget uppvuxen i torrbastun med rinnande kåda och ljudet av fräsande vatten mot heta stenar. En reningsritual är det, och en skön sådan. Huden blir len, gifter svettas ut och hårinpackningen får extra effekt (men glöm inte att skydda håret med en handduk).

Inom spa har bastu växt sig väldigt stort. En räcker inte längre, helst ska en riktigt välrustad spaanläggning ha ett caldarium, tepidarium, laconium, torrbastu och ångbastu. Färg, ljud, ljus och doft sätts också till liksom olika ”features” så att man plötsligt kan kalla den vanliga bastun för aromabastu, kristallbastu eller aufguss. Ångbastun kallas gärna rasul eller hamam (oavsett temperatur, ångstyrka eller närvara av marmor eller ej) – till turkarnas förskräckelse.

Såhär när vintern närmar sig börjar jag genast bita nervöst på nån nagel och undra hur jag ska klara mig, hur jag ska stå ut. Klippkort på bastu, finns det? Skicka det då bums så jag överlever!!!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier