Bada som i Turkiet – i Upplands Väsby

Nyligen öppnade Hamam Oriental, ett helt nytt hamam, i Upplands Väsby. Bakom projektet står Ziya Gursoy från Turkiet, äkta Hamammästare som nu alltså öppnar ett fristående Hamambad.

Ziya flyttade till Sverige 1993 och Hamam oriental blir en dröm som förverkligas, nämligen att öppna ett eget Hamam, något han saknat från sitt hemland.

Att besöka ett hamam är en upplevelse. En ren sådan! Det är annorlunda, häftigt och mycket skönt. Efteråt känner man sig som om man ömsat skinn, bokstavligen. Själv har jag testat det både utomlands och i Sverige, då på Nordic Blue Hotel ute på Elfviks udde (numera heter de bara Blue Hotel).

För den som aldrig besökt ett hamam är det en upplevelse värd att berika sig med. Själva platsen är i sig en oas för vila och avkoppling. I Orienten har den funnits i mer än tusen år. Här möts ånga och vatten med den vila det innebär att under en längre tid bara slappna av i en varm, avkopplande miljö. Ett äkta hamam är byggt i marmor med ett ”hotroom” för uppvärmning av kroppen, en navelsten för skrubbning/kroppsbehandlingar och ett massagerum för olika behandlingar. Ofta kan det finnas en lounge där man kan koppla av efteråt och kanske fylla på energin med lite frukt, nötter eller mezes. Och inte minst dryck!

Jag är supernyfiken på att se Hamam Oriental men att bada där får jag nog vänta lite med eftersom jag är gravid. Men för den som kan, åk dit och rapportera gärna tillbaka hit med en kommentar här nedan! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier