Ta ett djupt andetag nu, för vet du vad?

Att andas rätt och ta ett djupt andetag är något många har glömt bort.

Idag är det andningens dag! Andningen hör till det mest grundläggande i vårt liv. Det absolut första vi gör när vi föds är att ta ett andetag, och man kan ju tycka att vi borde lärt oss det vid det här laget. Men faktum är att de flesta av oss har glömt bort att andas rätt.

När vi andas fel, det vill säga tar för korta andetag högt uppe i bröstkorgen, blir inte bara blodet dåligt syresatt. Vi tömmer inte lungorna ordentligt på gammal luft. Vi kan känna oss trötta, yra och få huvudvärk. Man kan få hosta och kramp i stämbanden, ja till och med svullen mage och astma.

I uppräkningen ovan har jag inte ens nämnt alla slags besvär en kort andning kan ställa till med, men låt oss i alla fall konstatera att det finns all anledning att bli medveten om hur vi andas och öva på att djupandas.

Så andas du rätt

Varför andas vi då fel? Stress är en stor bov i dramat. Är vi stressade blir andningen automatiskt snabb och ytlig. Att många av oss lever ett mer stillasittande liv är en annan orsak. Om du nu känner dig motiverad att andas rätt, lyssna då till vad proffsen säger:

  • Andas genom näsan istället för munnen. Luften värms upp och renas. De partiklar som fastnat på flimmerhåren i näsan följer med ut via utandningen.
  • Andas långsamt och med ”ett litet andetag”. De flesta av oss drar in för mycket luft, och tar för många andetag per minut, vilket kan låta motsägelsefullt – är det inte bra att lungorna får mycket luft? Nja, med mer luft än vi behöver i kroppen blir balansen mellan syre och koldioxid fel.
  • Andas djupt ner i magen så att både nedre delen av bröstkorgen och magen expanderar, även utåt sidorna. Det handlar om att ”få ner” andningen från den övre delen av bröstet.
  • Sträck på dig. Att ta breda, djupa andetag i en ihopsjunken ställning är nästintill omöjligt. Med rätt hållning öppnar vi upp passagen så att luften kan passera ner i lungorna.
  • Hitta rytmen. När vi koncentrerar oss glömmer vi ibland bort att andas och håller andan. Inte bra. Att andas lugnt och med jämna andetag är bäst.

25 000 andetag per dag

Du kanske inte lyckas med vartenda av de 25 000 andetag du tar per dag, för så många rör det sig om på ett ungefär, men lyckas du med hälften är mycket vunnet.

Så när du hamnar i en stressad situation nästa gång; försök att andas långsamt och lugnt. Och du – res dig gärna ifrån datorn eller soffan lite oftare. Hämta ett glas vatten, eller ännu bättre: gå ut i friska luften och ta en rask promenad!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier