Bastuvärlden på Viimsi Tervis Spa

Tittut! Jag inifrån 100-graders bastun på Viimsi tervis spa.

Några ord om bastuvärlden också på Viimsi Tervis Spa. Direkt när jag kom in tänkte jag, hm det liknar Flamingo Spa i Vanda utanför Helsingfors, skapat av Paul Haslauer! Måste kolla upp om det stämmer…fint var det i alla fall!

Förutom en stor pool med vattenfall utmed en vägg klädd med växter, olika jetstrålesektioner (både bäddar och partier där man kunde stå och få undervattensmassage), två jacuzzis med färgat ljus, en mellandjup pool samt en riktigt grund, så var det främst de sex basturna som imponerade på mig, som vanligt ;-).

Först blev jag så glad att de hade en mild variant som Isac kunde gå med in i, dessutom med väggar av det orange-rosa himalayasaltet i upplysta block – det är så coolt även om ingen lär klå den på Costa Meloneras som HELT bestod av detta salt inklusive golvet! I denna bastu fanns också en arm med varma stenblock som med jämna mellanrum sänktes ner i kallt vatten så att det fräste och frångav ny värme samt ånga till bastun (även om det väl främst var ett visuellt grepp).

Det fanns också två ångbastur, en med salt att skrubba sig med och en där saltet fanns i själva ångan. Den där man skulle skrubba sig var så himla bra! Dels var saltet inte lika grovt som i Fra Mares saltbastu (deras salt är faktiskt FÖR grovt, det gör nästan ont att använda, dessutom har deras bastu nästan ingen värme alls), dels var den fin och så fuktig att saltet verkligen smälte och gav den där eftertraktade sidenlena huden efter att man skrubbat sig. Dusch fanns därinne också (det var kanske främst för att spola av bänkarna men jag spolade mig själv också).

En jättebra grej med den andra ångbastun var att den hade välvt tak som var som lägst precis ovanför en stenstod som föreställde en kvinna (tror jag, lite svårt att se i ångan) som höll en hink som var fylld med vatten.

Ångan från taket droppade tack vare takformen precis ovanför hinken vilket både gav en fin visuell effekt samt gjorde att man slapp få det i huvudet eller i ansiktet som man ofta får i andra ångbastur där man inte haft råd eller brytt sig om att tänka på takformen (generellt är ett vält tak dyrare än ett vanligt platt men med ett rundat rinner vattendropparna ner på sidorna istället för att droppa ner överallt).

En torrbastu höll nästan 100 grader och var nog den hetaste jag någonsin testat! Inuti kändes det som att man satt i en mörk timmerstuga, gissningsvis skulle den likna de traditionella gamla vedeldade basturna som de min mamma berättat att hon använde som barn i Finland när hon växte upp.

Ytterligare en torrbastu fanns med grovhuggen inredning som jag tycker är rätt ballt. Här hemma är många rädda för det (det ÄR ju inte grovhugget så att man får stickor eller så, det ska bara se UT som det), de flesta väljer de smalribbade i asp eller något sådant modernt utseende vilket ju är fint men som sagt, jag tycker de här som ska likna en gammal stil kan vara balla att bryta av med. Från denna kunde man dessutom gå ut på andra sidan och komma ut i hotellets trädgård och nå en kall ppol som man kunde svalka sig i. Självklart gjorde jag det – superskönt – även om sambon inte kunde låta bli att påpeka hur mycket svett det måste simma omkring i den där poolen…nåja, man duschar ju efteråt.

Sist men inte minst hade de en bastu de kallade ”Juniper sauna”, en rund bastu med lutande ryggstöd och ganska mild värme och fönster ut där väggarna var täckta av runda slantar av smala träd…svårt att förklara vettigt känner jag så jag hänvisar till bilden. Juniper är för övrigt en slags barrväxt och i hela bastun doftade det också gott från träets aromer. En ny favorit helt klart och något jag aldrig sett förut!

Förutom alla bastur fanns varma keramikbänkar att vila på, en gigantisk hinkdusch, ett par vanliga duschar där man kunde svalka sig samt en bar där de serverade både mat och dryck. I Sverige är det ju inte så vanligt, i alla fall inte att det finns integrerat på det sättet mitt i bastuvärlden och jag vet inte varför jag gillade det så mycket här – jag brukar generellt vara emot servering av alkohol i samband med spa – men något i design och utförande gjorde att det kändes helt rätt att den som ville skulle kunna ta sig en öl att svalka strupen med.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier