Viking Grace Spa – Östersjöns nya spatillskott

När vi ändå är inne på kryssningsspa, jag måste berätta om Viking Lines nya fartyg Viking Grace som invigs 13 januari 2013. Det är ett otroligt imponerande projekt, inte minst om man läser om arbetet med att göra fartyget så miljövänligt och energisnålt som möjligt.

Viking Grace är världens första passagerarfartyg som drivs med flytande naturgas. Smart nog har man tagit i beaktning de regler som satts upp från International Maritime Organization och som gäller från och med 1 januari 2015; då får svavelinnehållet i fartygsbränsle inte överstiga 0,1 viktprocent. Med naturgas (LNG) blir svavel- och partikelutsläppen praktiskt taget noll, dessutom reduceras utsläppen av kväve med 85 procent och koldioxid med 20 procent jämfört med traditionellt fartygsbränsle.

När det gäller spaavdelningen har man sett till att uppvärmningen av bastuaggregat och poolvatten sker så energisnålt som möjligt. Duscharna är utrustade med vattenbesparande munstycken och det produktmärke man valt att använda i behandlingarna är italienska Comfort Zone, vars serie Sacred Nature är ekologiska. Förpackningarna är återvinningsbara, råvaror certifierade, underleverantörerna noggrant utvalda osv.

Behandlingarna (cirka ett tiotal) som kommer att erbjudas spänner från 15 till 90 minuter och innefattar hand, fot, kropp och förstås ansikte inte minst. I taxfreebutiken har man också haft fartygets gröna värderingar i åtanke. Här finns Korres, Yes to Carrots, Weleda, Ren, Nuxe samt Björk & Berries samt flera ekologiska klädmärken.

Men spat då, vad kommer man kunna förvänta sig där?

Lustigt nog också en ”snögrotta” – alltså precis som på Celebrity Reflection – här med snöfall och en temperatur på -4 grader. Dessutom finns flera andra bastutyper; torra, ångande och med örter. En pressbild avslöjar två läckra pooler med fin havsutsikt, resten återstår att uppleva!

Ni fattar ju själva, jag står ju här och hoppar jämfota otålig som en 7-åring första skoldagen! Tänk allt detta på så uppnåeligt avstånd som på Östersjön. Ah suck underbara värld. Och så kombinerat med möjligheten att bo i en ekologisk svit med privat bastu, läckert designade miljöer ombord, nya bar- och restaurangkoncept, ekologiska vinmenyer… Undrar om man kan köpa årskort? 😉

2 thoughts on “Viking Grace Spa – Östersjöns nya spatillskott

    1. Är lyxigt men inte så dyrt som man kan tro. Går att få en veckokryss i Karibien i vinter för ca 6000 kr, och då ingår ju mat (+ underhållning och många aktiviteter dock ej spabehandlingar förstås eller utflykter).

      Åk säger jag bara, det är toppen!
      Se också min bok http://www.cobertura.se/kryssa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier