Jag får horror-känsla av Therme vals: ”här ska du vara instängd i evigheters evighet, tills du döööööör”. För mig ser det ut som en gravkammare. Avslappnad? Nej jag får panik.

Jag har så många spatankar att jag inte vet var jag ska börja!

Som att trenden med varma källor har börjat krypa in under skinnet på mig. Det är visserligen härligt men jag är också så trött på att bada i andras gamla hudrester och nagelbitar som man ofta ser simma omkring i det upplysta vattnet.

Likaså alla dessa span täckta av gråa klinkers och skiffer. Förebilden som många nämner är Therme Vals i Schweiz. Jag kan inte låta bli att undra om de verkligen tycker det är snyggt eller om de bara låter sig imponeras av priser och omnämnanden…? Detaljer ja men inte ett helt grått spa. Snacka om bunkerkänsla. Har ingen i Sverige en gnutta fantasi? Utomlands har jag besökt spa med ormskinnstapet på väggarna och det finns säkert 100 andra ännu mer kreativa material att välja också. Mailade senast med ett fjällhotell igår som stolt berättade att de på en av topparna skulle bygga ett fint spa. Förebild? Therme Vals…suck.

Hamam boomar. Inte bara som en spaform utan som en del i en ritual. Hos allt fler ser man nu en hamambänk i det vanliga spat där det är tänkt att man ska kunna få och ge en tvålskummande skrubb.

Jag blir upplyft av nytänkare, som ägarna till Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad. De och ägarna till Asia Spa och Art Garden spa tycks vara de enda i Sverige som har lite (positivt menat) barnasinne kvar i form av lekfull kreativitet och mod när de bygger sina spakoncept.

Nu när jag skällt klart så vill jag också prisa. Prisa alla som sliter och orkar, ger energi och hjälper folk till bättre hälsa. Sverige ÄR ett fantastiskt spaland med så otroligt mycket kunskap, lust och kraft! Det bubblar och ångar, nya spa är på gång, har nyss öppnat eller renoverat. Jag vill besöka dem alla, berätta och inspirera, locka er dit!

Jag börjar redan nästa helg då jag tar familjen med mig upp till Sunne. Selma Spa+ har gjort en jättesatsning och renoverat stora delar av sina spaytor samt en del rum.

Helgen efter det åker jag och sambon till Färna Herrgård där vi ska kika på deras utbyggda spa som också inkluderar en spasvit med hamamhäll.

Till vänster: Selma spa i sin nya skrud. Till höger: spasviten på Färna Herrgård.

Det egna bastubyggandet hemma får alltså vänta. Elen är på plats, isoleringen likaså och delar av den ljusa fina asppanelen. På väggen där det bronsfärgade aggregatet (Harvia) ska sitta har vi satt upp sten som ska belysas med spotar. Ja, jo stenen är grå 😉 men det är bara en smal smal yta, inte ett helt rum.

Sen ska lavarna upp och den nya, specialbeställda glasdörren (allt från Tylö) som kommer ge en fin luftig känsla till hela mitt lilla ”hemmaspa”. Badrumsmöbeln/komoden (det fanns ingen när vi flyttade in) ska få en ursnygg kran från Grohe som kronan på verket… När allt är klart kommer det bestå av:

glasad dusch,
bubblande/stilla bad,
bastu,
coolt, båtformat utanpåliggande handfat där jag kan kladda med masker och skrubbar,
förvaring för handdukar och rockar,
viloplats.

Dessutom finns en snygg handdukstork och förstås golvvärme. Det roligaste blir att addera produkter, handukar, kanske en matta etc.

Jag hoppas slutresultatet blir lika snyggt som jag tänker mig att det ska bli…!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier