Igår hade vi ett fantastiskt väder. Vaknade till klarblå himmel så efter frukosten begav vi oss ut med barnvagnen på promenad till den intilliggande byn. Från huset går en grusväg som passerar spahotellet som jag skrev om tidigare (och som jag kommer återkomma till så småningom) och flera fina hus i typisk österrikisk stil (ni vet sådana där med blomsterprydda balkonger).

I den lilla bäcken simmar små foreller som uppskattar det iskalla vattnet som runnit ner från bergen. Ibland står de helt stilla trots att det är strömt, sedan simmar de flinkt vidare. Vid ett ställe, under ett stort träd som gav välkomnad skugga (vi hade säkert 27-28 grader igår), används vattnet på ett mycket speciellt sätt, nämligen till kneipp.

Sebastian Kneipp var en tysk präst och professor som levde på 1800-talet och var en föregångare inom holistisk hälsolära. Han tog fram en särskild vattenkur som kom att bli känd som Kneippkuren. Den gick ut på att chockbehandla den varma kroppen kort med kallt vatten.

Som alla vana spabesökare vet är just kneipp en aktivitet som slagit rejält på spamarknaden. I spavärlden innebär det att man går fram genom vadhögt vatten i särskilda långsmala pooler med växelvis varmt och kallt vatten. Ofta är bottnen täckt av runda stenar. Vitsen är att det växelvis varma och kalla vattnet ska öka cirkulationen i kroppen.

Längs den här bäcken har man alltså skapat en kneippvandring direkt i naturen! Bredvid den cementerade fåran med en ledstång på ena sidan, finns en skylt som instruerar till hur man ska gå tillväga. Först ska man ha gått sig varm i minst två timmar, sen ska man kliva fram i vattnet med höga kliv som en stork. Självklart testade jag, och kunde konstatera att vattnet var isande kallt! Effekten tvivlar jag inte en sekund på, inte heller att det är viktigt att man är rejält varm innan.

Intill denna fåra har de också skapat ett kärl där vattnet ständigt byts ut via ett vattenhjul. Här ska man doppa sina armar medan man räknar från 21 till 50. Men man får inte kyla sina armar och ben vid samma tillfälle, så armarna gjorde jag först på tillbakavägen.

Riktigt spännande var det i alla fall att köra denna vanliga spaföreteelse så att säga au natural, eller Auf natürliche Weise som man förmodligen skulle säga här :-). Jag kommer definitivt att göra det igen!

2 thoughts on “Kneipp – direkt i naturen

  1. Hej Anette!
   Jaaa det ÄR underbart 🙂
   Allt är så rent, grönt och naturligt. Skönt att leva lite mer naturnära ett tag.
   Hoppas du har det bra du också!
   Mer spännande kommer inom kort på bloggen 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier