Så (o)nyttig är din frukostflinga!

Hör du till dem som tänker på vad du stoppar i dig på morgonen? Då har du säkert också valt din frukostflinga med omsorg. Men har du läst på paketet vad produkten egentligen innehåller? Ofta är det nämligen mycket mer än vad vi tror…

Ett par vänner till oss ska också snart ha barn, sitt andra. När hon var gravid första gången drabbades hon av graviditetsdiabetes och var tvungen att se över sin kost. En bov i dramat visade sig vara – just frukostflingan! Den innehöll på tok för mycket socker och genom att byta ut den, och säkert justera kosten lite i övrigt också, gick hennes värden tillbaka till det normala.

Om man tänker på sin hälsa är det ofta fibrer och mättnadskänsla man är ute efter just vid frukosten. Säkert vill man hålla nere sockermängden, en del kanske letar efter att minimiera antalet kolhydrater.

En favorit hemma hos oss är Quakers Havrefras. De innehåller 70 % fullkornshavre och som så många andra flingor på marknaden runt 60 gram kolhydrater/100 gram. Icas Havrekuddar har motsvarande värden, dock innehåller de något mindre socker (11 gram mot 13 hos Quaker).

En flinga som står ut i hälsosammanhang, i alla fall varumärkesmässigt, är flingan med det röda K:et! K-special. Den om någon förknippas i reklamen med viktkontroll och sundhet. Här hoppar dock kolhydraterna upp till 76 /100 gram och mängden sockerarter ligger på 17/100 gr. Långt ifrån lägst alltså. Kostfibrer har den bara 2,5 gram av mot havrepuffarnas 14 gram!

En av de bättre på kostfiberfronten är då Kellogg’s All Bran med sina 15/100 gram. Men så är det också som att tugga bark tycker sambon :-). Tyvärr är det säkerligen just barkkänslan som fått dem att kompensera med mycket socker…av kolhydraternas 67 gram består nämligen hela 22 gram av sockerarter!!! Det vill säga dubbelt så mycket som i ICAs havrekuddar!

I fullkornsbitarna Weetabix hittar man visserligen bara 3,8 gram kostfibrer, men kolhydratnivån är så låg som 25,7 /100 gram varav sockerarterna bara uppgår till 1,7 gram! En vinnare? Ja, kanske…om man nu inte klickar rejält med sylt på dem för att få det att smaka gott förstås…

2 thoughts on “Så (o)nyttig är din frukostflinga!

  1. Christine hälsar att den här gången verkar värdena vara bättre så hon hoppas slippa graviditetsdiabetes. Nu kör vi bara dinkelgröt och dinkelmusli från Saltå Kvarn. Himla goda och nyttiga.

    1. Så skönt! Jag gillar gröt och dinkelgröt lät ju väldigt spännande. Det måste jag testa! Tack för tipset 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier