

Ett av mina mer vällästa inlägg här på Spabanken handlar faktiskt om frukostflingor. Att börja dagen näringsriktigt verkar alltså vara mångas önskan och inte minst att hålla nere sockernivåerna. För visst känns det onödigt med de där luriga sockerfällorna i mat där vi inte är medvetna om det eller ”behöver” något sött. Om du vill läsa mitt tidigare inlägg om frukostflingor finns det här.
Här hemma är crunchy väldigt populärt men jag har kallat dem ”helgflingor” eftersom jag inte vill att barnen ska äta dem för ofta. Just på grund av att de kan innehålla lika mycket socker som glass! Tack och lov finns ju alternativ och jag bestämde mig för att leta upp en sort som kan bli vår nya favorit här hemma, och som jag kan servera utan dåligt samvete. Siktet ställdes in på granolas!
Är granola utan tillsatt socker gott?
Granola är också krispigt som crunchy men här finns också nyttigare sorter med mindre socker. Innehållet kan vara en mix av både gryn, bär, nötter med mera men som till skillnad från torr ”rå” müsli, har den ugnsrostats med något sött och fett som gör den knaprig och smakrik.
Flera granola-sorter har texten ”utan tillsatt socker”, men hur goda är de – egentligen? Jag bestämde mig för att göra ett omfattande test med bedömning som ni finner här nedan. Kravet jag satte för de produkter som fick vara med i testet var att de fick innehålla max 10 gram socker och jag har tittat på sådana man lätt hittar i de stora matvarubutikerna.
Här är de åtta testade sorterna granola

Granola Kokos & Quinoa/Garant
(ca 42 kr/425 gram)
En granola som känns lyxig och tillfredsställande med kokoschips och puffad quinoa. Blev snabbt en favorit här hemma, mycket eftersom den inte var så hård och stabbig som andra sorter utan mer luftigt krispig. Kan innehålla spår av mjölk och nötter.
Sockerhalt: 8 gram per 100 gram.

Granola Kanel & Mandel/Garant (ca 42 kr/400 gram)
En granola för den som gillar kanel och mandel, och som även innehåller russin och chiafrön. God men inte den bästa i vårt tycke, även om det förstås är en smaksak. Kan innehålla spår av olika nötter men inte mjölk.
Sockerhalt: 6,5 gram per 100 gram.

Granola Äpple & Jordgubb/Garant
(42 kr/425 gram)
Här får man tuggmotstånd och en lite friskare smak tack vare torkade bitar av äpple och jordgubb. Lite hård i konsistensen men smaken var god även om den inte smakade så mycket jordgubb. Kan innehålla spår av nötter.
Sockerhalt: 8,8 gram per 100 gram.

Granola Strawberry & Sunflower seed/AXA
(ca 47 kr/475 gram)
Tuggmotstånd och crunch utan att vara för hård. Har också torkade äppelbitar i sig samt naturlig vaniljarom. Mycket bra smak inte minst med tanke på den låga sockerhalten. Smakar mer jordgubb än den ovan. Kan innehålla spår av nötter.
Sockerhalt: 4,2 gram per 100 gram.

Granola Hallon & Kakao/Coop
(ca 50 kr/450 gram)
Den granola som har minst socker (3,8 gram) och mest fullkorn (71%). Men är smaken värd det? Den är helt okej och jagar du varje gram socker så är den absolut ett alternativ. Crunchet är dock åt det lite tråkigare hållet och även om man anar smak av hallon så känns kakaon mest besk. Kan innehålla spår av både mjölk och nötter.
Sockerhalt: 3,8 gram per 100 gram.

Granola Kakao, mandel & blåbär/ICA
(ca 45 kr/450 gram)
Bland de mest sockerfattiga alternativen under 5 gram måste vi nog utse denna till den bästa. En riktigt fräsch och bra granola där man lyckats få fram lite chokladsmak trots den låga sockerhalten. Kan innehålla spår av nötter och även mjölk.
Sockerhalt: 4,0 gram per 100 gram.

Granola Kakao & Hallon/Paulúns
(ca 56 kr/450 gram)
Den vi gillade minst. Inte besk men har varken smak av hallon eller choklad vad vi kunde känna i alla fall, dessutom mer hård än krispig eller ”crunchig”. Innehåller också kokos, dadlar och äppeljuicekoncentrat men det är inget som känns tyckte vi. Kan innehålla spår av jordnötter och nötter.
Sockerhalt: 8,8 gram per 100 gram.

Granola Paleo/Garant
(ca 50 kr/350 gram)
En lite udda fågel som ändå klassas som granola proppfull med rostade mandlar, hasselnötter, frön, kokos och bär. Vilken vinnare, otroligt smarrig och tillfredsställande! Men visst märks det lyxiga innehållet (som inte är utspätt med havregryn) på kilopriset. Här räcker det dock med bara lite ovanpå yoghurten för att det ska kännas mycket och mättande. Detta är inget för nötallergiker, och granolan kan innehålla spår av mjölk och gluten.
Sockerhalt: 7,9 gram per 100 gram.
Sammanfattning
Underbart och hoppfullt att familjen kan få krispig känsla på yoghurten framöver utan att vi får i oss för mycket socker! Jag kommer köpa flera av de testade sorterna och byta runt. Granola Kokos & Quinoa från Garant blev snabbt en klar favorit! Tycker man kokossmaken är för kraftig kan man balanseras upp med en annan smak av frukt/bär.
Axas jordgubbs-granola är också ett bra alternativ eftersom man här både får i sig väldigt lite socker men ändå mycket smak. Är du på jakt efter en granola med chokladkänsla rekommenderar jag den från ICA som både hade mest och bäst kakao-smak och låg sockerhalt.
Medan barnen röstar för de redan nämnda röstar jag för Garants Paleo-granola som var helt fantastisk. Proppad med SÅ mycket gott, och maxat med energi. Är kalorier en aspekt så var vaksam med att äta för mycket av just denna. Paleo-granolan innehåller 630 kcal/100 gram medan övriga sorter i testet ligger runt cirka 400-450 kcal.
Har du kanske själv testat någon av dessa eller har du en annan favorit i samma ”familj”? Dela i så fall gärna med dig i en kommentar nedan här på sajten. 🙂