Mindfulness – en livlina när hjulen snurrar för snabbt

Foto: Skepparholmen Nacka

Tidigt i juni fick jag ambulansbesök. Som tur var slapp jag följa med, de hittade inga fel på mig. Inte heller läkaren jag träffade senare på akuten eller de på vårdcentralen där jag sprang flitigt hela sommaren. Diagnos: för roligt jobb. Jag hade gjort klassikern; kört för hårt för länge, kroppen valde att säga ifrån.

Hur det kändes? Förutom en rad skumma symptom och att mitt huvud var som en stor överhettad boll var min reaktion: Åh nej inte jag också! Irriterande och faktiskt kändes det…lite pinsamt. Så jag höll tyst, sa bara något kort och tyst till de allra närmaste. Jag behövde tid att se vart det hela skulle barka iväg.

Sommaren gick och sakta men säkert blev allt bättre, mycket tack vare KBT och mindfulness. Innan hade mindfulness för mig varit ett trendord bland många andra inom hälsovärlden, något man läste en snitsig artikel om i Damernas Värld när det började bli på modet, visserligen för ganska många år sedan nu. Men nu ville livet att jag skulle få lite direktupplevd insikt, och ibland är det den bästa skolan.

Jag kan nu ärligt säga att jag vet något om hur det fungerar, och ATT det fungerar. När det gäller den svenska sjukvården är jag visserligen tacksam över hur bra jag blev bemött, men också bestört över att det första de försökte få mig till var att ta piller. Det är säkert en lösning som fungerar i vissa fall, men jag vägrade. Inte tänkte jag proppa i mig kemikalier när jag ägnar kraft och energi åt att rensa mig från toxiner! Dessutom har jag aldrig varit intresserad av att döva symptomen när man kan gå på upptäcktsfärd i sitt inre och ta reda på orsaken…

I alla fall. Mindfulness. Nu har jag en jättebra app med meditationer av olika slag i mobilen, övningar att ta till när jag börjar känna av signalerna och jag har läst på om hur vi och våra hjärnor kan fungera – och vad vi själva kan göra. Det är inte ett lätt jobb men det går. Och det är väldigt intressant att jobba med sig själv som redskap.

Ett tips både till dig som är nyfiken på mindfulness i allmänhet, som redan ”kan” den här svängen men vill praktisera mera eller som inte vet ett dyft men känner att du behöver det; spahotellet Skepparholmen Nacka har nästa år ett par söndagar med mindfulness & spa på schemat.

Den här chansen till ny kunskap och lite välbehövlig återhämtning går av stapeln vid tre tillfällen så som det ser ut nu; 19-20 januari, 16-17 mars och 6-7 april. Priset ligger från 1295 kronor beroende på rumstyp och i det ingår övernattning mellan söndag till måndag, föredrag om mindfulness, mindfulnessyoga, entré till spa, lån av badrock och tofflor, tvårättersmiddag inklusive kaffe samt frukostbuffé på måndag morgon. Det helt nyrenoverade spat är dessutom väldigt fint, naturinspirerat med en mycket rogivande känsla.

Jag har redan anmält mig. Föredragshållaren Marie Ryd, dr i medicinsk vetenskap, är helt suverän. Jag har lyssnat till henne tidigare på just Skepparholmen och särskilt spännande är det att höra henne berätta om den hjärnforskning som ligger bakom mindfulness.

Fortsatt trevlig söndag, och glöm inte att försöka vara närvarande i nuet – vad du än gör.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier