Vacker badarkitektur i Helsingfors

Min morfar hette Yrjö. Det var nog därför blicken fastnade när jag läste notisens rubrik; ”Yrjönkatu”. Kanske simmade morfar också här någon gång. Yrjönkatu, eller Georgsgatans simhall som det heter på svenska, är ett anrikt badhus i Helsingfors. Jag läste om det i A Perfect Guide som jag också skrivit i, även om orden inte var mina denna gång.

Jag är inte bara lockad av moderna wellnessanläggningar, det finns något exotiskt över gamla badhus också. I alla fall om de är byggda i vacker arkitektur och har en lång badtradition bakom sig, och både dessa kriterier kan man tillskriva Yrjönkatu.

Stilen är klassicistisk. Poolen var Finlands första inomhusvariant när den kom 1928. Efter en noggrann renovering nyöppnade anläggningen 1999. Förutom 25-meters bassängen finns tre bastur; en elektriskt uppvärmd, en vedvariant och en ångbastu.

Precis som när Yrjönkatu öppnade har män och kvinnor fortfarande olika badtider. Det beror på att man nämligen inte måste ha badkläder på sig, även om det sedan 2001 är tillåtet. Jag blir nyfiken på att åka dit, uppleva det, simma och bejaka mina finska gener. Med baddräkten i packningen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier