Det första sovstoppet vi gjorde när vi lämnade Österrike och körde mot Toulouse i Frankrike där vi var inbjudna till ett fint bröllop, var i Aix-les-Bains. Orten är känd för sitt termalvatten och drar varje år mängder av besökare som satsat på hälsoturism under sin ledighet.

Vi bodde på Hotel Thermal som erbjöd just sådana paket till de ofta återkommande gästerna som ofta var äldre och kanske led av reumatism eller andra besvär där det särskilda vattnet har välgörande egenskaper.

Överst termalbaden i Aix-les-Bains utifrån och inifrån. Nederst jag, Isac och herr Taverne.

Förutom att hotellet erbjöd behandlingar tar sig de flesta av deras gäster till termalbaden på Les Thermes Nationaux även kallat Thermes Chevalley. De är specialiserade på behandlingar som ska hjälpa reumatiker, men vattnet anses vara allmänt välgörande även för andra. Jag hann tyvärr inte ta mig ett bad men besökte i alla fall anläggningen. Det såg fräscht ut men här handlar det mer om medicinsk verksamhet och inte wellness i den bemärkelsen vi tänker på när vi pratar om spa i Sverige.

Toulouse däremot har ett par ”riktiga” spa, till exempel Caliceo och Buddha Boat Spa även om jag inte heller hann besöka dem. Jag passade istället på att powerumgås med mina franska och brasilianska vänner och andra gäster som också var på plats för det pampiga bröllopet. En av dem var monsieur Taverne, en äldre herre med alldeles särskilda talanger…

Jag har träffat Herr Taverne förut (ingen aning vad han heter i förnamn eftersom man i Frankrike i princip aldrig tilltalar någon äldre med annat än titel och efternamn, särskilt inte någon man inte känner så väl) och även då upplevt hans förmåga…Taverne har nämligen en helande gåva såväl som att han kan läsa av folks hälsotillstånd. Han förklarade detta för mig när vi mitt bland all champagne och gåsleversnacks i bröllopsminglet hade en liten pratstund.

På något sätt ser han kroppens inre och kan scanna av den ungefär som en röntgen och se var det inte står rätt till. Jag fick på stående fot en hel del spännande livs- och hälsoråd, till exempel vad jag skulle undvika att äta, men också beskedet att jag hade hälsan och var frisk, vilket förstås var skönt att höra!

Om man tror eller inte på detta är förstås upp till var och en men han är en nära vän till den franska familjen jag känner och de har under årens lopp berättat den ena fantastiska historien efter den andra så något särskilt är det i alla fall med honom.

Något jag alltid funderar över när man träffar dessa människor är varför just de kan ”se” dessa saker (ofta är det inget de sökt, ibland är de inte ens särskilt hälsosamma själva…) och om det är något man kan lära sig eller utveckla? För visst vore det spännande om alltfler i framtiden kunde lära sig det? Då kunde man få hjälp att upptäcka olika hälsoproblem innan man själv ens hade symptom, vilket borde kunna leda till att man slapp en hel del obehag och i vissa fall säkert även kunde bota sjukdomar innan de hann etablera och sprida sig.

4 thoughts on “Kurstaden Aix-les-Bains

  1. En sådan Mr Taverne har vi i Norge också. Här kallas han Snåsa-mannen. Det finns nu två böcker om honom, den senaste har han skrivit själv. Han är en helt otrolig man, nu över 80 år. En märklig förmåga att se vad som fattas människor eller att i förväg kunna se vad som ska ske och kunna förhindra olyckor. Han är helt seriös och ödmjuk, tar t ex aldrig betalt.

    1. Samma med herr Taverne. Han erbjuder behövande att till och med bo hos honom i perioder för att han ska kunna hjälpa dem bättre/mer intensivt.

  2. Jag har varit med om något liknande när jag två dagar innan skulle åka Vasaloppet fick en zonterapibehandling på Centralbadet av min fru. Jag hade haft väldigt ont i höger knäled av allt tränande för att göra en svensk klassiker och det här var min sista gren så jag ville ju inte bryta nu. Utan att säga något började en svenska kvinnan att massera mitt ansikte och hittade snart en punkt ovanför vänster ögonbryn som gjorde fruktansvärt ont. Hon frågade då om jag hade ont i höger knäled och masserade den punkten väldigt intensivt. Efter det hade jag inga besvär och kunde genomföra Vasaloppet på drygt 8 timmar. Rätt häftigt!

    1. WOW! Verkligen häftigt! Och vilket betyg för Centralbadet! Minns du vad terapeuten hette? Vill testa!!! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier