Vägtoaletter med spastandard

Nu när vi varit ute och bilat i flera veckor runt Europa har vi fått anledning att testa sanitetsanläggningarna längs vägarna. Det har i och för sig inget att göra med spa, men väl med hygien, och lustigt nog har flera av de allmänna toaletterna på de större rastplatserna varit spalika på flera sätt.

Kedjan Sanifair är den som råder i Tyskland till exempel. Här måste man i och för sig betala ca 7 kr för besöket men dels får man då en garanterat ren toalettupplevelse, dels kan man efteråt använda kvittot till att handla godis, mat, tidningar etc för (till ett värde av ca 5 kr).

Entrén är inbjudande, det doftar fräscht, i högtalarna spelas spaliknande musik och upplevelsen är garanterat ren. Eftersom jag numera reser med min lille son som nu blivit 5 månader så har vi också alltid besökt skötrummen.

I Sverige är bensinmacks-toaletterna under all kritik. Äckliga, stinkande och ofta saknas papper eller tvål. Samma sak med skötrummen (om det ens finns något…), de är inte alltid särskilt fräscha. I Tyskland däremot är de en dröm! Här kostar det inget att gå in men det är lika fräscht som på toaletterna. Väggarna har ofta roliga mönster och figurer, på skötbordet kan man dra ut rent papper från en rulle och det går till och med att slå på infravärme över skötbordet så att bebisen inte ska behöva frysa när man byter blöja!

Ungefär samma standard rådde i Österrike men inte nog med det: där höll de ofta även med blöjor och ibland även våtservetter på såväl shoppingcenter, restauranger och hotell. Otroligt schysst tyckte jag! Ett typexempel på en service som inte kostar särskilt mycket extra men som man uppskattar otroligt mycket som användare.

3 thoughts on “Vägtoaletter med spastandard

  1. Tummen upp, verkligen! Det här var en positiv överraskning när vi bilade genom Europa i somras. Jag minns att det varit lite sämre standard när vi for genom Europa när jag var barn.
    Välkomna hem! 🙂

  2. Samma erfaenhet har jag. På 60-talet var det förfärligt med stinkande toor och snuskiga rastplatser, men Tyskland har genomgått en metamofos. Alltid rent och fint. Det är visst en tävling som pågår vart år vilken rastplats som kan erbjuda den finaste toaleten. Sen kom Sanifair med sitt koncept. Helt underbart!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier