Dr Hauschka – ett hudvårdskoncept som alltid gått sin egen väg

Igår var jag som sagt på pressmöte hemma hos Dominika Peczynski, ägare av pr-byrån Mafioso. Kunden var Dr. Hauschka och på programmet stod en trevlig tebuffet med både scones och bubbel i ena rummet och en produktbuffet med prat och information i det andra.

Eftersom Isac var med blev det lite rörigt, minst sagt! Han norpade hela tiden Dominikas bärbara telefon som stod i en laddare på golvet och gick omkring och låtsaspratade i den. Eller försökte rycka tag i en orkidé eller ett fat eller – ja vad som helst han kunde få tag i. Han är i den åldern nu. Till slut förbarmade sig Dominikas snälla och söta dotter och lekte med honom. Så gulligt!

Med detta sagt kan det absolut vara min stundtals bristande närvaro under informationen som gjorde att jag inte riktigt kände att jag fick veta det jag kommit för, nämligen svar på de fem punkterna jag skrev om i förra inlägget. Jag fick med mig en pressmapp med info där det mesta dock stod, fast just detta med rytmen tyckte jag de kunde beskrivit mer utförligt – och det var en av de saker som jag faktiskt var mest nyfiken på! Här ska jag i alla fall berätta om de olika hudvårdande råden från Dr Hauschka!

1. Peela inte; skrubbar man för mycket kan man förstöra hudens naturliga skydd. Resultatet blir en torr, irriterad hy som även kan ha tecken på för tidigt åldrande. Säger sig ju själv faktiskt om man tänker på det. Men att sluta peela helt kommer jag ha jättesvårt för! En vana kanske dock som allt annat…
Dr Hauschkas lösning: deras djuprengörande rengöringscreme som tar bort smuts och olja. Denna ska tryckas in med fingrarna som samtidigt rullas utåt. Det ska ha en milt exfolierande effekt och även transportera bort överskottsvätska mot lymfkörtlarna. Cremen innehåller mandelmjöl och jag har testat den. Det är både en annorlunda teknik och känsla, och även en vana att vänja sig vid att använda den.

2. Ingen nattkräm; Elisabeth Sigmund som grundade märket tillsammans med Rudolph Hauschka, kom fram till att huden fick en bättre återhämtning nattetid om den slapp nattkrämen. En rik nattkräm ska enligt tanken göra huden ”osjälvständig” så att den inte längre tar hand om sig själv lika bra. En torr hy får till exempel signalen att producera mindre fukt (eftersom hyn redan är rikt återfuktad av krämen) varför huden blir ännu torrare.
Dr Hauschkas lösning: att använda ett vattenbaserat preparat med medicinalörter, som deras ansiktsvatten.

3. Lika behandlar lika; behandla en oljig hy med olja och en torr med endast en lätt fuktighetskräm. Oljan signalerar till huden att den inte behöver producera så mycket sebum, vilket den gör om den istället torkas ut. På samma sätt kan den fuktfattiga hyn bli ännu torrare om man ”överboostar ” den med näring eftersom den då själv slutar att återfukta huden.
Dr Hauschkas lösning: Ansiktsolja eller flytande dagkräm.

4. Rytmen; jag kan alldeles för lite om eurytmi för att göra någon utläggning här men produkterna produceras i alla fall enligt homeopatiska och antroposofiska grundtankar. Genom att fånga naturens rytm anses växtkraften kunna bevaras utan att man behöver använda alkohol eller konserveringsmedel.

5. Ingrediensernas betydelse; ingen ingrediens i en av Dr Hauschkas produkter är där för att ge exempelvis ”bara” doft, utan alla har ett hudvårdande syfte: ge fukt, öka motståndskraften etc. WALA som producerar produkterna har en egen biodynamisk trädgård.

Det är spännande med hudvård som har sin egen filosofi! Oavsett om man ”tror” på homeopati eller inte kan man inte låta bli att imponeras över det ambitiösa innehållet. Råvarorna är från biodynamiska odlingar som sagt och ekologiska. Växterna skördas för hand. Inga kemiska eller syntetiska tillsatser används liksom hudliknande ämnen. Recepten är skapade för att stödja huden egna funktioner, inte göra den beroende av produkten (genom att till exempel ersätta en bristande funktion). Märket tar avstånd från alla slags djurförsök.

Så snart jag flyttat in i mitt nya hem med eget spa ser jag fram emot att testa Dr Hauschkas duschtvålar och badoljor. Citron känns fräscht för en uppfriskande dusch och lavendel kan användas för både barn och vuxna; undrar just om det skulle ha en lugnande effekt även på min lille plutt…? Är helt klart värt ett försök! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier