Dinkel är nya mjöltrenden

Vet du vad dinkel är? Det visste inte jag förrän jag kollade upp det. ”Något slags mjöl eller sädesslag” var min diffusa uppfattning.

Dinkel brukar kallas ”stenåldersvete” och har förmodligen blivit populärt just därför; det känns äkta och ursprungligt i en tid då vi uppskattar goda råvaror och tar avstånd från tillsatser och helfabrikat. Dinkel innehåller mycket protein vilket är ganska intressant eftersom jag äter omelett till frukost nu just för att jag då får i mig mycket protein. Däremot har det hög andel kolhydrater vilket ju går helt emot Atkins.

Däremot har jag förstått att till exempel bröd bakat på dinkel är nyttigare och har lägre GI än vanligt bröd. Alltså har jag blivit lite nyfiken på att testa det nu när jag börjar tassa tillbaka till en mer balanserad kost igen. Tack vare att dinkel inte är raffinerat som vanligt vete utan är gjort på det hårda ytterskalet (spelten) innehåller det också mer fibrer, mineraler och vitaminer och är dessutom mer lättsmält.

Förutom att det går att köpa rent dinkelmjöl, till exempel från Saltå kvarn, finns bröd, ris, pasta, müsli och flingor gjorda på dinkel. En produkt som jag testat är Quakers dinkelfras. Det tog en tids invänjning, den smakar lite annorlunda, men nu är jag positiv!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier