Hälsobomb: indisk skrattyoga lättar inre spänningar

Igår på det danska julfirandet fick man sig inte bara god mat utan också många glada skratt till livs. Är alltid ”spellevinkigt” när danskarna håller i taktpinnarna :-).

Dr Madan Kataria och jag utanför hans kontor i Bombay.

Appropå glada skratt tänkte jag tipsa om en alldeles särskild form av yoga idag, nämligen skrattyoga. Skratt har visat sig ha en rad hälsoeffekter och med tanke på det jag skrev tidigare här om hur vårt DNA reagerar på våra känslor är jag inte förvånad.

När jag för många år sedan jobbade som kvalitetsansvarig på Indiska Magasinet gjorde jag en del resor till just Indien. På en av dem hade jag förmånen att träffa Dr Madan Kataria, grundaren av Laughter Yoga – eller skrattyoga som det alltså heter på svenska. Jag hade lyssnat på en föreläsning med honom tidigare i Stockholm, och så under ett av mina besök i Bombay var Dr Kataria vänlig nog att ta emot mig på sitt kontor för en pratstund. Jag hade vid den här tiden börjat skriva artiklar och det var därför jag var intresserad av att träffa skrattmästaren för att göra en intervju.

Jag fick också vara med på en av hans morgonsessioner i en närliggande park. Dit kom hälsointresserade människor, promenerade först raskt ett par varv runt parken för att få lite morgonmotion och utövade sedan den tokiga skrattyogan tillsammans innan de gick till jobbet. Allt var helt fritt och Dr Kataria själv var med. Det var en härlig atmosfär!

Dr Kataria med elever gör lejonskrattet före gryningen (därav att bilden är så mörk!).

Detta var tidigt på morgonen, strax före sexsnåret, och nog måste det ha varit en syn; indiska män och korta kvinnor klädda i vackra, färgsprakande saris och så jag ett par huvuden längre än alla andra (Madan är lång men kvinnorna var korta och knubbiga och räckte mig till midjan ungefär) och allihopa gapandes, gestikulerandes och skrattandes genom de tokiga övningarna; lejonskrattet, mobiltelefonskrattet, enmetersskrattet osv. 🙂

De var i alla fall helt underbara och stämningen var fantastisk, det är ett sådant där minne som man bär med sig, vårdar och ler när man tänker tillbaka på.

Förstås blir detta en absurd kontrast till det fruktansvärt sorgliga med terrorattackerna i Bombay som absolut inte är något att skratta åt. Dr Kataria kommenterade för övrigt händelserna i sitt senaste nyhetsbrev (finns att läsa på hans hemsida).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier