Back to basics – vikten av en bra grund att bygga hälsan på

Hoppas ni har det lika strålande vackert där ni befinner er, Stockholm bjuder för en gång skull på magnifikt vinterväder – något vi inte brukar vara bortskämda med! Istället för det vanliga gråslasket med barmark och smuts är det gnistrande vitt med mycket snö och dessutom sol.

Jag trodde inte jag var ”vintermänniska” om det nu finns något sådant, men detta kan man ju bara älska! Jag har inte ens problem med kylan (-12 imorse), det är bara att klä sig bra. Faktum är att morgonens powerwalk över ängarna i närheten av där jag bor, fick upp pulsen så bra att jag till och med blev svettig. Färre lager imorgon alltså.

Väg med snö

Efter förra veckans antiklimax med stukad handled (efter att jag halkat på is), öm sida, vabb av yngste sonen och en strulande mage så har jag fått tillbaka energin känns det som. Ahh, ny vecka och nya möjligheter. 🙂

Och jag började fundera, som så ofta, över detta med hälsa och vad som får oss att komma i och ur balans. Ofta söker vi metoder. Mirakelmedel. Livlinor. Nyheter. Program. Dieter. Gärna med snitsiga namn.

Back to basics – hitta bra basrutiner

Men, innan vi tar till de där lite mer radikala koncepten, har vi sett över våra basrutiner? För faktum är att man kommer ganska långt med dem. Hur jag än vrider och vänder på saker när det gäller min egen hälsa handlar det oftast om balans. Jag är ju våg också så det ligger lite i min natur att söka balans i tillvaron, haha!

Back to basics. Stenar med texten body, relax, soul.

Här några praktiska exempel på vad jag menar:

  • Sömnen. Om den inte fungerar eller om vi struntar i att ge kroppen och hjärnan den vila den behöver, hur kan vi tro att vi ska må annat än kasst?
  • Maten. Om vi inte äter balanserat – både hälsosamt, lagom och regelbundet – hur ska vi kunna få kroppen att fungera optimalt?
  • Motionen. Om vi inte rör på oss – böjer, sträcker, belastar och får upp flåset då och då – hur ska vi kunna hålla kroppen i trim, förvänta oss att den levererar annat än värk?
  • Egenvård. Vi behöver rengöra oss, återfukta huden, bortsa och skrubba, smörja och fila. Kroppen är en stor maskin som ska hållas i trim!
  • Det mentala. Vi är alla olika men lite tid för eftertanke, hjärnvila och reflektion tror jag de flesta mår bra av. Eller bara lite hjärngympa!
  • Det sociala. Även om vi alla har olika grad av socialt behov är vi trots allt sociala varelser som inte mår bra utan samspel med andra. Något som visat sig vara extra svårt och blivit lidande nu i coronatider.

Sträcker vi oss lite längre behöver vi en meningsfull syssla att ägna oss åt för att må bra – för de flesta är det jobbet och då ska vi helst också slippa oroa oss för det ekonomiska, men har man det väl förspänt kanske man istället behöver en hobby som känns meningsfull och utvecklande.

Eftersom jag själv ofta har problem med magen, har jag också än en gång insett hur viktigt det är att hela systemet fungerar. Här hänger ju allt ihop; mathållning, regelbundenhet, vila OCH motion, det mentala etc.

Träning, sömn, tid

Just nu har jag satt min runstreak på paus, men inte min träning. En halvtimmes promenad med efterföljande styrka lägger i alla fall en bra grund. Styrkan har jag delat upp i tre delar som jag varvar dagligen, på så sätt får varje muskelområde vila i två dagar innan det är dags igen.

Dagsljus och frisk luft är något jag också försöker prioritera såhär års. Och kanske som en följd av mörkret så har vi börjat lägga oss riktigt tidigt här hemma. Ibland slocknar alla kl 21 – tidigare la vi vuxna oss knappt före midnatt! Effekten blir att jag vaknar av mig själv runt kl 06. Imorse hann jag med både lite badrumsrutiner, morgonstretch och frukost innan jag väckte de andra – en jätteskön start på dagen!

Så, ett tips om du känner att tillvaron eller hälsan vacklar. Back to basics! Inventera din dag och dina rutiner, sätt upp nya mål och testa nya sätt. Att skruva lite här och där kan får större effekter än vad man tror. Och framförallt; dina stora hälsoinvesteringar kanske ändå inte lönar sig om du inte har basrutiner som fungerar.   

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier