Kaffedejt i snön – och andra lösningar på socialt sug

Har ni lika stort socialt sug som jag har? Mmm. Tufft det där. Visst är familjen mysig men jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag saknar annan social input också! Och tjejsnack! För att inte tala om en tjejweekend med spa…

Den sociala biten är en viktig hälsofaktor. Att det sociala påverkar är inget nytt, men ämnet fick förstås extra fokus under 2020. Alltfler började jobba hemifrån, vi umgås knappt med varandra längre, vi ska inte bege oss ut i butiker eller andra allämna lokaler, helst ska vi inte gå ut alls! För den som redan lever ensam kan det bli väldigt ensligt.

I värsta fall kan känslor av ensamhet leda till ångest och depression. Det har heller inget med din faktiska situation att göra, utan ångest på grund av social brist är en helt subjektiv upplevelse. Men, man får helt enkelt hitta lösningar. Den sociala biten kan man exempelvis lösa med uteträffar. Oj vad vi har grillat detta år, haha, och oj vad man blir tålig.

I somras när vi satt ute med vänner – på långt avstånd från andra – var vi ganska övertygade om att ”nu var det sista gången vi kunde umgås”. Då hade temperaturen krupit ner strax under 10 grader. Igår var jag hemma hos en väninna på ”trappkaffe” (vi står en bit ifrån varandra och dricker kaffet ute på hennes trappa) och då var det -5 grader. Man vänjer sig. 🙂

5 lösningar på socialt sug

Här är några tips på vad man kan göra och hur man ändå kan få en social dos som är trygg i dessa mycket speciella tider:

  • Ring ett hederligt gammalt telefonsamtal. Att höra någon när och kärs röst är rena lyckopillret!
  • Skicka ett sms. Att visa att du tänker på någon är fint. Mottagaren lär garanterat bli glad!
  • Chatta på messenger, whatsapp eller den kanal du nu använder. Fördelen är att du kan prata, skriva, skicka bilder, videor…ja det som passar dig/din vän bäst.
  • Boka en videodejt. 2020 var året då vännerna började fråga om man skulle ta en ”digital kaffe” (eller ett glas vin ihop) på Teams!
  • Ta en poweralk ihop men med avstånd. Förutsätter förstås att ni båda är friska.

Hänsyn är omtanke

Men även om vi tycker vi lider av bristen på det sociala är det inget mot vad de får gå igenom som är och har varit sjuka i covid-19, och då menar jag rejält sjuka. Så gör vad ni kan snälla. Det är inte rätt tid att vara egoistisk. Att ”hävda sin rätt”. Nej, visa omtanke.

Fråga er vid varje tillfälle vad som är nödvändigt och inte, om det innebär en risk. Och omforma vanor lite som vi gör när vi ska äta bättre (och tar grovt bröd istället för vitt) – det kanske går att ses utomhus istället för inne? Få istället för många? En kort stund och på avstånd. Och absolut inte om någon av er inte känner er helt 100.   

Med de orden vill jag önska er en riktigt trevlig helg! Ta hand om er, och varandra.

2 thoughts on “Kaffedejt i snön – och andra lösningar på socialt sug

    1. Tack rara, vad roligt att du tyckte det! Och ja! Var en väldigt lyckad och fin stund 🙂
      /Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier