5 tips för att undvika vinterkräksjuka

Tvätta händerna för att slippa vinterkräksjuka
Att tvätta händerna ofta är A och O för att slippa vinterkräksjuka. Foto: Pxhere

Som jag skrev igår har jag precis kurerat mig från årets omgång av vinterkräksjuka. Det är lika hemskt varje gång. Denna gång blev sonen sjuk först, jag hämtade honom i skolan på förmiddagen och inte långt därefter satte det igång. Han hängde över toalettstolen mest hela dagen stackarn, hade ont i magen och fick diarré.

Medan jag tog hand om honom visste jag ju…snart är det min tur. Att klara sig när man är nära någon som har dessa smittsamma kraftiga baciller hör inte till vanligheterna, och mycket riktigt. Ett drygt dygn senare var det min tur…

Som tur var klarade sig resten av familjen, för det är ju nästa skräck; att båda föräldrarna ska vara utslagna samtidigt som barnen. Hur gör man då? Självklart klarar man mer än man tror men det blir betydligt svårare och kul är det då inte.

Eftersom många går igenom eller fasar för detta med vinterkräksjuka just nu har jag satt ihop fem tips på hur man kan klara sig, om man nu kan klara sig…

5 tips på hur du undviker vinterkräksjuka

 1. Håll händerna rena.
  Japp, samma gamla vanliga visa. Tvätta händerna frenetiskt. Förlita dig inte till handsprit. Använd möjligtvis både och men alla säger att en noggrann handtvätt är många gånger mer effektivt än handsprit. Ta en rejäl klick tvål, gnugga ordentligt (minst 20 sekunder), tvåla in fingertopparna framförallt och se till att det blir rent under naglarna. Tvätta självklart händerna varje gång du varit ute (kommer hem från jobbet, handlat, lekt på lekplatsen, hämtat barnen från skolan etc), och tvätta extra ofta om någon i familjen är sjuk hemma (vilket den sjuka också ska göra förstås). Och tryck aldrig på hissknappar eller trafikljus med fingrarna; knogen är bättre eller behåll handskarna på.
 2. Ät med bestick.
  Nej jag är inte ute efter att ge råd i vett och etikett, men när det florerar mycket baciller är det viktigt att inte stoppa fingrarna i munnen. Är du inte hemma utan på stan och blir hungrig, undvik att äta snabbmat eller snacks som du äter med händerna. Alltså inget smågodis på bion, inget chipsknaprande (eller russin eller kex eller något annat man småplockar med händerna) när man inte är säker på sina händers hygienstatus. Bananer är suveräna, färdigförpackade, hygieniska och man kan hålla i skalet medan man äter dem. Och så all slags annan mat där man kan hålla i pappret/förpackningen och ändå få i sig lite energi. Varför inte köpa en energispäckad smoothie när du är on the go?
 3. Undvik folkträngsel.
  Att stå nära varandra på litet utrymme som till exempel på fullproppade bussar, pendeltåg, tunnelbanor eller en hiss är ett perfekt sätt att dra på sig smittor. Någon hostar till, nyser eller i fallet kräksjuka; bara andas…och vips har du fått i dig samma bacill. Flera virus är luftburna så i många fall räcker det tyvärr att man bara står nära och andas samma luft som smittbäraren. Samma sak med biografer och andra lokaler där många vistas samtidigt. Japp det blir hyfsat asocialt en tid men vill du hålla dig frisk kan det ändå vara värt. Kan du köra bil till jobbet eller gå, gör det om du verkligen vill undvika att bli sjuk, eller gör som asiaterna: använd munskydd! Då får du dock räkna med att bli utstirrad då det ännu inte är så vanligt här hemma att man bär det. Risken är väl också att alla tror att det är du som bär på en farlig sjukdom som smittar…
 4. Friska barn, friska föräldrar
  När man har barn blir man oftare sjuk själv. Små barn blir ofta smittade av andra på förskola/skola, och även för att de stoppar det mesta i munnen, rör vid golv och saker och för att man inte kan ha uppsikt hela tiden över vad de gör eller stoppar i sig. Har man dessutom flera barn är risken att ett barn smittar ett annat och så går det runt inom familjen. Ett tips är att alltid tvätta händerna på barnen när de kommer hem, kanske även byta kläder om man vet att det går magsjuka på (för)skolan. Ett annat knep är att bara ha ett visst antal utvalda leksaker framme och försöka hålla dem rena så inte flera barn tar i dem och stoppar dem i munnen (bacillerna lär kunna överleva ett dygn även utanför kroppen).
 5. Ha tur.
  Konstigt råd att ge kanske men faktum är att när det kommer till kritan handlar det ju mycket om slumpen ifall man blir smittad eller inte. Vill eller kan du inte ändra hur du lever handlar det bara om ren tur ifall du ska hålla dig frisk. Möter du ingen smittbärare och tar du inte ett djupt andetag just där och då, är knappen du trycker på trots allt ren och har du precis tvättat händerna när du glömmer bort dig och kliar dig i näsan…ja då klarar du dig trots allt. För den här gången. Vem som blir sjuk är högst slumpartat. Ibland kan man göra allt rätt och ändå bli sjuk, likaväl som man kan göra allt fel och ändå klara sig. Den klena trösten är att det (oftast, om du inte redan är sjuk eller har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av något annat) inte är farligt. Du tar dig igenom det på ett par dagar och sedan är du kry igen.

Vill du verkligen undvika att bli sjuk; stanna hemma och träffa ingen, handla online och gå i idé. Det går förstås inte och då är det bara att hoppas på det bästa och köra på.

Lycka till och hoppas du klarar dig!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier