Utflykter och hälsosamma upptäcktsfärder i Palanga

Jag skriver just nu om vår vistelse i den litauiska strandorten Palanga förra sommaren, härliga dagar som jag njuter av att tänka tillbaka på! 🙂 Förutom alla underbara spabehandlingar jag provade på Palanga Spa Life Balance Hotel, såg vi oss förstås också om i ”byn” och gjorde olika utflykter.

Palanga har lite av varje; smågator, en pampig kyrka, lummiga hotellkvarter, ny konserthall, stor park och fin strand.

Vi hade tur med vädret och njöt av motion, den friska luften samt de mysiga omgivningarna. Det finns många hotell i Palanga och gott om semesterfirare. Faktum är att Palanga räknas som Litauens främsta sommarort dit litauerna själva ”flyr” under sommaren, jag kan förstå det även om vi inte på något sätt tyckte att det var ”fullt” med folk. Jag kikade nämligen på kul på bokningsläget och rumspriser nu i juni, och det fanns endast två lediga rum kvar på hotellet vi bodde på de datum jag kollade!

Jodrik luft, vackra omgivningar

I alla fall. Efter en god frukost i den lyxiga restaurangen på hotellet vi bodde på de första nätterna (oj oj oj vad det var svårt att inte fullständigt gå lös på alla godsaker där fanns! Men mycket nyttigt fanns också, och det var det jag höll mig till…) så gav vi oss ut på olika utflykter.

Restaurangen på Palanga Spa Life Balance Hotel till frukost. Foto: Heidi Rovén.
Lite annorlunda frukostbuffé än vad vi är vana vid, men mycket fräscht.
Frukt- och bärutbudet var mycket bra.
Kakor och godsaker fanns det också gott om! 🙂

En eftermiddag joggade vi ner till stranden och den långa fina piren, en kort tur som går genom lummiga skogspartier utmed havet. Både skogen och den friska luften som ska vara rik på jod, och är uppskattade element som lockat folk i alla tider som velat resa till trakten på hälsosemester.

Här i Sverige kanske vi tycker det låter fånigt, de flesta av oss (bortsett från möjligen innerstan i Stockholm och Göteborg) har nog rätt bra luft där vi bor, men jag tror verkligen att det bara kommer bli ett allt större dragplåster i framtiden; ren natur.

Palanga bjuder på mycket natur och grönska vilket vi tyckte var härligt. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

En annan dag följde vi skogspromenaden åt andra hållet vilket ledde oss bort till en vacker, stor park; Palanga park som tidigare hette Birute park efter en sägenomspunnen kvinna som levde på 1300-talet och verkar ha varit både drottning och en slags prästinna. Om detta och mycket mer berättade vår guide som ledde oss runt denna dag, så bra med en ortsbo som man kan fråga om allt!

Palanga park är som en romantisk dröm med vita broar och vattendrag. Foto: Heidi Rovén
Foto: Heidi Rovén

Parken är för övrigt väl värd ett besök, särskilt om man är ute efter avkopplande aktiviteter och vill njuta av att bara vara ute, titta på fina skulpturer och även göra ett besök på stadens bärnstensmuseum (det största i Baltikum), inrymt i ett pampigt adelshus.

Varje skulptur har sin berättelse. Foto: Heidi Rovén
Det pampiga bärnstensmuséet ligger mitt i parken. Foto: Heidi Rovén

Bärnsten och örter

Bärnsten är även något som är populärt att använda inom spa på olika sätt i de baltiska länderna, men mer om detta längre fram. På museet kunde jag i alla fall inte motstå att köpa en fin tvål. Handgjord, formad som en bärnstensklump och med innehåll av äkta bärnsten! Så coolt! Älskar sånt! 🙂

Riktiga bärnstenar till vänster, bärnstenstvålarna till höger. Foto: Heidi Rovén

Skulpturer som jag nämnde finns det gott om i Palanga och även om det kanske mer hör till avdelningen kultur än hälsa anser jag nog att kultur är hälsa för själen! 🙂 Något annat som man nog ansåg förr vara bra för både själ och kropp var drycken kallad ”Three Nines”. Vi besökte ett apotek från 1827 som var det första i Palanga och som fortfarande är i bruk. Här både skapades mixturen som består av 27 olika örter och den säljs där än idag.

Äldsta apoteket i Palanga är ännu i bruk. Foto: Heidi Rovén

Medicinen ansågs bota lite av varje och blev väldigt populär, kanske för att örterna i ett recept blandades med alkohol till en slags likör! 😉 Ryktet spred sig till och med utomlands, ja ända till USA. Vi provade den inte men jag skulle gissa att det smakar lite som Jägermeister eller Gammeldansk.

Miljöflaggad strand

En solig dag besökte vi också stranden och hade det helt underbart! Stranden i Palanga är otroligt fin, hela 18 km lång ska kuststräckan vara och märkt med blå flagg vilket betyder att den är miljöklassad. Själv föll jag för omgivningarna redan från första stund när vi först vandrade genom en sval tallskog och sedan skymtade de mjuka sanddynerna längst bort innan vi nådde ut till stranden.

Visst är en sådan här ”bryggstig” inbjudande?
Familjen är redo för en dag på beachen. Nu ska här badas! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vit mjuk sand i tjocka massor som vi sjönk ner i och genast insåg att man kunde springa barfota i…av med skorna…nu var det dags för en lekfull dag på stranden! Vattnet var förvisso ganska kallt men stämningen var skön och vi hittade snart en strandbar att hänga vid där de hade en trampolin, stolar och billig mat och dryck när energidepåerna behövde fyllas på. Perfekt!

Stranden är över milen lång och upp till 300 meter bred på sina ställen. Foto: Heidi Rovén.
Att hoppa trampolin var kul tyckte även lille Theo, här bara 1,5 år. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Beachvolleyball-spelare. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Killarna tyckte det var hur kul som helst på stranden. 🙂 Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Denna del låg långt från piren där de flesta håller till, man kan verkligen hitta sin egen ”spot” på en beach som är över milen lång!

Delfinterapi och en fin golfklubb

Andra utflykter vi gjorde (eftersom vi hade barnen med oss) var bland annat att besöka en dinosauriepark och ett delfinarium. Det senare hade även ett särskilt center för handikappade barn där de kunde genomgå ”delfinterapi” men även musikterapi och mycket annat spännande. Det hela gav ett väldigt seriöst intryck och var också mycket populärt; väntetiden att få med sitt barn i terapin var tre år!

Dino Parkas Radailiai är det fulla namnet på dinosaurieparken som inte bara hade urdjur att titta på utan även annat skoj. Foto: Heidi Rovén.
Delfinariet ligger på en smal landremsa dit man kommer med färja från Klaipeda. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi besökte också en golfklubb i regionen, National Golf Resort Klaipeda, där hela familjen fick en lektion av klubbens golf pro. Innan barnen spelade vi faktiskt golf min man och jag, och det var inte utan att vi efter detta besök blev lite sugna på att ta upp spelet igen! Äldste sonen Isac visade också talang och intresse, så vem vet, vi kanske börjar igen? 😉

Golfbanan håller hög klass och personalen var trevlig. Foto: Heidi Rovén.
Det är mycket som ska stämma; greppet, stansen och svingen! Alla gjorde vi vårt bästa 🙂 Foto: K. Scheiderbauer.

Utöver lektionen fick vi en rundvisning på klubben och 18-håls banan som var i mycket fint skick. Av en slump stötte vi också på en svensk man som talade varmt om anläggningen och som ofta kom och spelade där.

Sista hålet ligger på en green formad som Litauens karta!
Vi åt även lunch på golfklubben. Fräscht och alldeles lagom mättande. Foto: Heidi Rovén.

I nästa inlägg är det dags att berätta om det andra hotellet vi bodde på under vår vistelse i Palanga; femstjärniga spahotellet Vanagupe. Missa inte det!

One thought on “Utflykter och hälsosamma upptäcktsfärder i Palanga

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier