”Nya” Birka, ett familjedygn ombord med god mat, spa och sol

I går kom vi tillbaka från ett späckat familjedygn på ”nya Birka”. Familjerna var många (de hade ju sportlovsspecial ombord) men även de partysugna, romantiska paren och kompisgängen vilket gjorde att det verkligen var en mix av människor.

Hytten var jättefin. Vi har alltid gillat Birkas lyxhytter med de stora fönstren, generösa utrymmet och sköna sängarna. Nu var spegeln i taket borta och utbytt mot en kompassros, en klädd sänggavel var ditsatt samt en båtrelief på väggen ovanför sängen. Vid fotänden låg en gråbrun filt och ett par smådetaljer var adderade som en lampa och klädd stol. Det funkade och jag kan se varför de gjort som de gjort, förmodligen det bästa utifrån den inredning som fanns.

Överst exempel på nya stilen ombord. I mitten lyxfrukosten och underst innehållet i den necessär som finns i lyxhytten.

Även ett par andra ytor var uppdaterade ombord som sittytorna vid Yacht bar och miljön (stolarna i alla fall) inne på bufférestaurangen. Men förvånansvärt mycket paradis fanns också kvar (jag hade läst innan att det nya konceptet var skärgård). Paradise beach, palmerna och paradis-skyltarna på däck 10 till exempel samt att de har vääääldigt mycket jobb framför sig om de ska få bort gamla loggan från allt och byta ut mot den nya. Bara en sådan sak som säkerhetsfilmen, att det står och att de säger Birka Paradise där…vet inte hur stor roll det spelar i och för sig men, ja görs ett logotype- och konceptbyte så ska det väl ändå göras konsekvent.

En nyhet är att en lyxfrukost ingår när man bor i lyxhytt. Skillnaden var dock inte så stor som jag hade förväntat mig. Framförallt var det den rofyllda miljön som var lyxig, men när jag jämförde utbudet på vår frukost med den i buffén så var de snarlika. Vi hade dock salmalax som de inte hade, (smaklös) bärsmoothie på karaff och ett par snittar (en med rom och en med räkor). Sedan kunde man beställda varma rätter från bordet; omelett, bacon och sådant. Trevlig idé men med lite mer att önska tyckte vi.

På återresan gick vi till deras ”beach” direkt efter frukosten. Stora poolen var väldigt kall men hela familjen fick en mysig stund i en av deras bubbelpooler som var varm och skön. Efter test av en barndrink och glass till Isac och pappa duschade vi innan det var dags för lunch. En fisk- och skaldjurssoppa för 129 kr i deras Bistro visade sig vara en fullträff. Inte helt het när den kom in men väldigt generös och riktigt bra tillagad. Den äter jag gärna igen. Isac fick en väldigt fint upplagd och tillredd barnrätt (lax med potatis och grönsaksspett för 69 kr) som imponerade också. Och apropå mat; kvällen innan åt vi i à la carten där jag beställde en fisktallrik med hummer och pilgrimsmussla och Kristofer åt marulk. Vi fick vänta länge men var båda mycket nöjda när maten kom.

Så kom lördag eftermiddag och det var dags för min ansiktsbehandling. Aqua Spa på Birka var överfyllt av lika överfyllda (läs: förfriskade) män i grupp så jag gick inte ens in. Det fick bli en stund i dambastun istället vilket var helt okej; utsikten är enorm.

Ansiktsbehandlingen var kort (25 min) men det var minutrar med mycket njutning inklämt; rengöring, skrubb, en kort hudanalys och massage och avslut med ögonkräm. Jättebra terapeut, inget alls att anmärka på där. Det enda jag tyckte kändes märkligt var när hon i början av behandlingen (och jag redan ”släppt allt” och börjat slappna av) ställde en ”beslutsfråga” (alltså en fråga som krävde att jag återtog uppmärksamheten och tankeverksamheten :-)); ”vill du ha en ampull?” ”Ja visst, klart jag vill, svarade jag – jag tackar ja till allt som ingår!” Men se, det gjorde det inte.

Så det första hon vill är alltså att sälja på mig en ampull för 50 kronor extra…jag tyckte det var lite tveksamt. När man bokat en behandling ska man väl få det som ingår, inte ställas inför ett merköpsdilemma där man sedan ligger och känner sig som ett minustecken och som att man gick miste om något. Jag tackade nämligen ja först trots den extra femtiolappen – jag vet ju hur bra Babors ampuller är! – men sedan insåg jag att jag inte hade med mig plånboken (jag hade en voucher att betala behandlingen med) så det var bara att avböja igen…snopet!

Bortsett från det var behandlingen superskön, och med tanke på att man får både inträde till Aqua Spa (i vanliga fall brukar det ju inte vara så många överförfriskade män där) samt en necessär med ett par produkter (mineraloljafria och i bilogiskt nedbrytbara förpackningar) och en skrubbvante, så tycker jag att priset på 425 kr var okej. Massagen var också sååå skön.

Jag har tänkt på det förut; en bra ansiktsmassage …mmm…någon gång ska jag knata in på nåt bra ställe och säga jo kan jag få boka en timme BARA ansiktsmassage tack! Det kommer att kännas som att gå in på en restaurang och be dem servera en hel skål med caviar eller konjakssås–med skillnaden att de tillbehören inte nödvändigtvis blir bättre i sin ensamhet utan väl kräver sitt sammanhang, medan en ansiktsmassage är en njutning man aldrig vill ska ta slut…

Mycket riktigt blev jag superavslappnad och hemma igen på kvällen var jag till och med tvungen att kl 19.30 meddela familjen att näe, det går bara inte, jag MÅSTE gå och lägga mig. 2-årige sonen och Kristofer fick alltså se Melodifestivalen utan mig – men det var det värt!

Familjedygn på Birka

2 thoughts on “”Nya” Birka, ett familjedygn ombord med god mat, spa och sol

  1. Vad kul, jag jobbar extra på birka, synd att det inte var jag som fick göra behandlingen på dig 😉 Jag klev på båten när du klev av!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier