Mitt besök på Europas största thalassoterapicenter

Gloria Palace San Agustin är väldigt stort och skylten på taket syns på långt håll. Foto: Heidi Rovén.

Sista hotellet vi bodde på under vår vistelse på Gran Canaria, var Gloria Palace San Agustin. Hotellet finns i alla de stora charterarrangörernas utbud, kanske är det därför som det jobbar så många svenskar och svensktalande på hotellet.

Gloria Palace San Agustin

Vi har tidigare bott på Gloria Palace Amadores som vi var mycket nöjda med och jag har även fått en rundvisning på Gloria Palace Royal vid ett tillfälle, ett hotell som också lockar till flerdagstest! 🙂

Hotellet i San Agustin är enormt med över 1200 rum, i alla fall enligt den praktikant som hjälpte oss hitta vår familjesvit.

Master bedroom hade gott om plats med skrivbord, fåtölj, rymlig garderob och bagagehylla. Foto: Heidi Rovén.
Ytterligare ett rum fanns med säng för barnen. Foto: Heidi Rovén.
Dubbelhandfat och badkar plus schampo/duschtvål på väggen. Foto: Heidi Rovén.
Vatten, te och kaffe bjöd de på och på rummet fanns även vattenkokare och kylskåp. Foto: Heidi Rovén.

Vi hade två stora rum, balkong och badrum. Inget kök men vattenkokare och kyl. Det var skönt med ett så välordnat hotell som har allt det praktiska som fri barnklubb, pooler, flera solstolsområden etc.

Poolområdet fotat från taket där hotellet också har en pool, restaurang och cabana-liknande solsängar för uthyrning. Foto: Heidi Rovén.
Det fanns alltid solsängar lediga. Foto: Heidi Rovén.
Vackra blommor, palmer och grönska ramade in miljön på Gloria Palace San Agustin. Foto: Heidi Rovén.

Vällagad mat och bra utbud

Den stora bufférestaurangen hade riktigt bra mat, här njöt vi av såväl fräscha frukostar som goda middagar. På morgonen valde jag gärna färskpressad smoothie, dubbel espresso, nylagad omelett och lite goda pålägg och frukt.

Hotellfrukost – en favvostund på dagen!
De glada kockarna lagade lika god mat som de var trevliga! Foto: Heidi Rovén

Middagarna varierades varje kväll så att det alltid fanns något nytt att välja på. Vi började ofta att ta från den stora salladsbuffén och jag snöade in totalt på en kålsallad de hade; med deras goda dressingar var den helt suverän (fattade knappt själv, äter sällan kål i mängder hemma…där var det så gott!).

Till varmrätt gick jag ofta på det som stektes upp à la minute. Kockarna stekte riktigt god fisk, köttbitar och ofta fanns även en asiatisk kock som jag tyckte lagade fantastiskt smarriga rätter! En kväll fanns det sushi, andra kvällar olika wokar.

Agung från Indonesien fick slita, hans mat tog slut på nolltid! Foto: Heidi Rovén.
Sushin var mycket god. Foto: Heidi Rovén.

Dessertbordet dignade men jag är inte så mycket för ”bara sött och färg” – som tur är! Det jag istället hoppade högt av glädje över var att de bland det breda fruktutbudet hade papaya som är min absoluta favorit! Som jag frossade i det… 😀

Papayan lockade mig mer än tårtorna. Foto: Heidi Rovén.
Visuell vitamininjektion! 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Största thalassocentret i Europa

Hälsomässigt är detta verkligen ett bra val av hotell. Förutom ett rymligt gym med tillgång till vatten, frukt och handdukar, är höjdpunkten thalassocentret som ligger i anslutning till hotellet.

Thalassocentret i San Agustin är Europas största. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Thalassoanläggningen är vida känd, inte bara för att det är det största thalassospat i Europa med sina 7000 kvm, utan också för den spektakulära arkitekturen. Det är den lokala arkitekten Luis Lopez som står bakom designen till denna byggnad som alltid får mig att tänka på en kyrka, eller kanske en valmage (!).

Stationerna med kobror, fall och jetstrålar var många och en ”spa circuit” tar flera timmar. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Ljusinsläppet är enormt och utsikten fantastisk. Man ser ända till havet från vilbäddarna som är riktade utåt medan den stora thalassopoolen med olika undervattenjets ligger i mitten. Den som fullföljer besöket till punkt och pricka ska använda stationerna och faciliteterna medsols och ha gott om tid på sig.

Varmt havsvatten och hård massage

Det uppvärmda havsvattnet (mellan 33-37 grader) är mineralrikt vilket gynnar kroppen på flera sätt. Stress och trötthet lär kunna driva ut mineraler ur kroppen men här får man en ny dos av jod, kalcium, svavel och magnesium.

Vattenmassage är väldigt skönt för en stel rygg! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Musklerna får också slappna av inte bara av det varma vattnet utan även tack vare den massage man får av alla kobror och jetstrålar som kommer både ovanifrån och under. Själv njöt jag av att experimentera med de olika strålarna; hur de kändes, var de masserade bäst, hur man kunde varva de hårda med de mildare etc.

Jag var glad att poolen var så varm, jag ville knappt gå upp…! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Efter att min kropp var ordentligt genomarbetade hade jag som grädde på moset även två inbokade behandlingar efter varandra! Först en helkroppspeeling där jag fick välja doft och peeling; choklad, aloe vera eller en naturlig ört- och blombaserad saltkristallspeeling med mycket olja. Jag tog den sistnämnda.

Mattor som hav, fiskar i taket – det gick inte att ta miste på att det var ett havsinspirerat spa man var på! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Den rev rätt bra men huden blev sammetslen, och att efteråt få en mjuk massage med återfuktande kräm blev perfekt. Terapeuten, en ung tjej från Holland, var duktig och fick mig att känna mig avslappnad. Dusch fanns i rummet men efteråt fick vi byta rum – det hade förstås varit bättre om jag hade sluppit det.

Mitt betyg; enformigt men avkopplande

Först tyckte jag massagen var lite tråkig; terapeuten gjorde nästan bara samma rörelse hela tiden. Det blev tjatigt, jag vill gärna att det är lite mer spännande och inte minst att jag känner att terapeuten verkligen kommer åt på alla stela ställen. Men, efter ett tag märkte jag hur jag slumrade bort av de där repetetiva rörelserna så kanske var det inte så dumt ändå…!

Vilan är en viktig del i ett komplett spabesök. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Träningsmässigt hann jag under våra dagar på Gloria Palace San Agustin med både gymmet och flera löprundor. Som jag njöt (vilket kanske kan vara svårt att förstå för den som inte tycker om att springa)!

Här sprang jag både i sol och regn – vilket inte störde mig det minsta! Jag visste ju att hemma var det över -10 grader just då och på Gran Canaria kunde jag jogga i bara linnet! Lycka!

En resa – stor skillnad

Sammanfattningsvis vill jag bara säga att jag är SÅ GLAD över denna resa och att den gav mig exakt det jag just då behövde; aktivitet och vila, frisk luft och solljus – ja, avkoppling på flera plan, vilket laddade batterierna så att jag nu orkar fram till att våren kommer här hemma. 🙂

Joggingtur i det fina kanariska vädret. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag kom även igång med träningen igen precis som jag ville och jag har redan både styrketränat här hemma och varit ute och sprungit; trots att underlaget bjudit på kyla och snö istället för soliga löpvägar under palmerna!

One thought on “Mitt besök på Europas största thalassoterapicenter

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier