I Vadstena är det gudagott att vara (och äta)!

Vi hade det kungligt bra i Vadstena! Här prövar Lisa och jag de kungliga högsätena inne i Kungasalen från 1253.

Hur viktig är maten när man bor på spahotell? Viktig, eller hur! Oavsett om vi reser i hälsans tecken eller vill koppla av och ”unna oss”.

När jag nyligen besökte Vadstena Klosterhotell & Spa var det ju snarare en lyxig än asketisk retreat jag var på, därmed stod både gourmetmat och goda viner med på menyn…

Kunglig service, mäktig miljö

Vadstena Klosterhotell och Klosterspa har jag redan avhandlat, när det var dags att bege sig till middagen på lördagskvällen ringde jag bara på deras fria taxiservice så att vi slapp gå med våra finskor över klostergården mellan huset där vi bodde och restaurangbyggnaden. Riktigt elegant och klassig service tyckte vi.

Ett hotell som tänkt till! OK, våra rum ligger utspridda, vad gör vi? Jo vi erbjuder gratis taxiservice åt gästerna! Flott! Och plötsligt blir en nackdel till deras fördel… Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

När vi kom fram till huvudbyggnaden där Restaurang Munkklostret ligger var himlen alldeles rosa över Vättern, så vackert! Vi kunde knappt slita oss men hade ju ett bord som väntade inne i restaurangen.

Vem kan se sig mätt på solnedgångar? Vättern en klar höstkväll. Foto: Heidi Rovén.

Vi hade blivit förvarnade om att det var fullsatt viket vi inte tyckte gjorde något alls – the more the merrier, och bättre det än knäpptyst som i kyrkan (haha). Bara för att komplicera det hela ville vi börja med en fördrink i vinkällaren och fick då också en liten guidning av deras sommelier Beatrice, vilket vi var tacksamma för.

Från rum till kloster, fanns det känns mer som ett slott!

Att ta sig ner för den smala stentrappan till vinkällarens stenvalv från 1300-talet är en upplevelse i sig. Här lagras viner från hela världen men mesta fokuset ligger på viner från Bordeaux och Bourgogne. Totalt finns cirka 5 000 flaskor, vaktade av klostrets eget spöklika skelett som sitter i ett hörn och jagar bort alla oinbjudna!

Vadstena klosterhotells sommelier Beatrice gav oss en liten guidning i vinkällaren.

Femrätters-middag med lyxig touch

Middagen blev en smakrik odyssé av rätter där köket fick briljera. Servicen var också suverän och vi kunde inte haft en bättre kväll. Vi åt en femrätters meny med matchande vinpaket, enligt följande;

Ramslökssoppa med rökt lax. Till det serverades Villa Wolf Riesling (Pfalz, Tyskland).

Örtgravat lamm med fermenterad vitlök, portvinsreduktion och picklad lök. Till det drack vi
Walnut Block (Marlborough, Nya Zeeland).

Kalvfilé med svartrotscreme och potatiskaka. I glaset; Mas Nicot (Languedoc, Frankrike).

Ost (med nötter och snabbt ”avbränd” med sirap på toppen), till det ett fröknäcke och det matchande vinet Brumaire (Pacherenc du Vic-Bilh, Frankrike).

Chokladganache i panna med Marsalavin (Siclien, Italien).

Soppan, kalven och desserten blev mina 3-i-topp-rätter! Efteråt gick vi en trappa upp och slog oss ner i de flotta salongerna, kaffe och te kunde beställas om man ville, godis kunde den som ville förse sig med från skålar som stod framme.

I de övre salongerna kan man slå sig ned efter middagen, ta en kaffe, prata och låta maten sjunka ner. 🙂

Morgonpromenad och frukost

Nästa morgon var jag fortfarande mätt! Vi började därför med en liten morgonpromenad genom söta Vadstena. Så fint det är! Och vilket läge precis vid Vättern. Både jag och Lisa blev väldigt förtjusta och positivt överraskade.

Kullerstensgränder och söta hus i Vadstena. Foto: Heidi Rovén.
Vadstena Slott drivs nu också av familjen Milton som har klosterhotellet med spa.
Längs Vättern går en strandpromenad som lockar till såväl jogging som stillsam promenad. Foto: Heidi Rovén.

Själva frukosten äter man i den stora röda tegelbyggnaden där redan fasaden skvallrar om spännande historia. Mycket riktigt, huset har varit både Kungasal och nunnornas arbetssal en gång i tiden, numera är det hotellets frukostmatsal.

I husets bortre del ligger klostermuseet som man inte får missa vid ett besök. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Det är mysigt att sitta under valven och äta och jag gillar sådant som att de dukat upp hemgjord müsli, ost med namnet ”Munkens svarta” och mycket annat gott.

Hit kan man verkligen åka bara för att äta gott och må bra, och vi såg många par som bokat in sig för en romantisk vistelse och ”babymoon” (ni vet…innan bebisen kommer).

Deras varmrätter kostar mellan 195-325 kronor, 3-rätters menyerna 525-545 kronor och den stora avsmakningsmenyn med 7 rätter går på 950 kronor (exklusive vinpaket).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier