Lyxretreat på Vadstena Klosterhotell & Spa

Vadstena Klosterhotell ligger pampigt vid fina grönområden och Vätterns strand. Pressbild.

Sedan ett år tillbaka hade jag försökt hitta ett passande datum för att göra återbesök på Vadstena Klosterhotell & Spa. Till slut satte jag en tidig hösthelg i september och lyckades hålla den fri från andra saker, och äntligen kom jag och min väninna Lisa iväg!

När jag gör en roadtrip för att besöka ett spa i tjänsten så åker Spabanken-skyltarna upp på bilen!

Vi tog ”Spabankomobilen”, att köra tog knappt tre timmar, strax efter lunch kunde vi checka in. Vadstena Klosterhotells huvudbyggnad är bevarad från det medeltida nunneklostret. Här finns 31 av hotellets totalt 81 rum. Resterande hotellrum är utspridda på olika byggnader, vi fick rum i en helt nyrenoverad del en bit bort som låg intill en också nyrenoverad yogasal med mera.

Rik historia

Hela området är extremt spännande. Överallt finns rik historia att ösa ur, från den tid då den Heliga Birgitta var hovdam på Kungsgården i Vadstena. Birgitta fick här också en uppenbarelse om att stifta ett kloster, och år 1346 donerade Kung Magnus Eriksson och drottning Blanka Kungsgården för ändamålet. Birgittinorden grundades 1370, själva klostret – ritat av Birgitta – invigdes 1384.

Från kunglig festsal till nunnekloster och nu frukostmatsal för hotellet – inte illa! Foto: Heidi Rovén.
I en uppenbarelse fick Birgitta veta hur klosterkyrkan skulle se ut. Varpå hon satte sig ner och ritade. Inga konstigheter alls. 😉

Själv fick hon aldrig se sitt kloster stå färdigt då hon dog 1373 i Rom. 1999 utnämnde påven Den heliga Birgitta till ett av Europas skyddshelgon. Birgittasystrarna har idag gästhem/vilohem i Vadstena och samarbetar även med Pilgrimscentrum.

Birgittasystrarnas vackra innerträdgård kan bara ses om man får komma in på besök. Foto: Heidi Rovén.

Man måste inte vara katolik eller ens troende för att åka på klosterspa, man kan åka hit som till vilket annat spa som helst. Vistelsen är varken asketisk eller återhållsam, men den fantastiska platsen kan ge en vilsam bakgrund och djup åt vistelsen – särskilt om man vill åka hit på retreat av något slag.

Lyxigt rum

Jag skulle inte kalla vår vistelse en retreat (även om jag gärna hade gjort en sådan) i så fall en av det mer luxuösa och njutningsfulla slaget. Mitt rum var spatiöst, fyllt av antikviteter och lyxiga möbler och material. Badrummet var stort det också och hade bubbelbadkar och ett skrin med små presenter för bad och ny energi.

Jag tyckte verkligen om mitt fina rum. Här sov jag som en prinsessa.
Tyvärr hann jag inte ta ett bad…nästa gång får jag boka in mig fler nätter 😉

Entusiasmerande möten

Efter att vi hade installerat oss i våra rum var första punkten på programmet att vi blev mötta av Matilda Milton, dotter i familjen Milton som driver hotellet, klosterspat och numera även Vadstena Slott.

Matilda Milton har entreprenörskap, hotellbusiness och Vadstena i blodet sedan barnsben! Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Matilda är en härlig down-to-earth-person som sprudlar av energi och glädje; och den smittade snart av sig på oss medan hon med stor inlevelse berättade om omgivningarna och visade oss såväl Klosterkyrkan som Örtagården och andra byggnader vi passerade på vår väg mot spat.

Jag hade velat sitta i timmar i kyrkan och bara insupa atmosfären och meditera. Så mäktig plats!
Vadstena klosterkyrka är pampig. Det är svårt att inte bli påverkad. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Själva spabyggnaden är en privat villa från 60-talet som byggts om. Det ger spat en speciell och hemtrevlig karaktär, även om nackdelen är att det ligger separerat från övrig hotellverksamhet (man kan alltså inte trippa ner från rummet i badrock och tofflor och sedan, låt säga efter en skön massage, trippa upp igen).

Bland några villor i Vadstena hittar man Klosterspat. Foto: Heidi Rovén.

Å andra sidan får man ha i åtanke att de historiska omgivningarna kräver godkännande av kommunen innan minsta lilla grävprojekt får genomföras – i klosterhotellets fall tog det 10 år innan det blev grönt ljus på att bygga spat som stod färdigt för tre år sedan.

Pilgrimsyoga i jeans

När vi gjort entré och blivit hälsade välkomna, fick vi direkt bege oss till vår väntande yogalärare för en privatsession ute på innegårdens trädäck. Vi hade missuppfattat programmet och kom i jeans (och randiga tröjor båda två, något vi fnissade gott åt 😉 ) men vår yogalärare Eva lugnade oss med att det skulle gå bra vilket det gjorde. Yogan vi fick prova kallar Eva för pilgrimsyoga, läs mer om Eva Seilitz och hennes verksamhet här.

En yogastund gjorde gott efter våra timmar i bil.
Rörelserna måste inte vara komplicerade för att göra nytta.

Efter lite välbehövlig uppmjukning av leder och sinne fick vi lika välbehövlig energipåfyllning innan vi begav oss ut på ännu en rundtur i omgivningarna, denna gång lite mer ingående med information och förståelse för kopplingar och möjligheter till Birgitta systrarnas gästhem, Pilgrimscentrum, hotellverksamheten och staden.

Vi blev fyllda både med information och fika 🙂
Vadstena är en charmig stad. Här bor drygt 5600 människor. Foto: Heidi Rovén.
Det finns lätt att se och göra för flera dagar i Vadstena! Foto: Heidi Rovén.

Den som har tid ska inte missa Klostermuseet tycker jag, dit jag var vid mitt första besök, det är verkligen spännande, men jag hade gärna sett slottet också liksom gått någon av Pilgrimslederna som även kan cyklas.

Hösten hade börjat göra sitt intåg vid vårt besök…
Örtagården – så vackert namn.
Det finns många platser att finna ro på. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.
Här växte bland annat kärleksört. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Åter på spa

Tillbaka på Klosterspat fikade vi lite igen. 🙂 Jag tog en energiboll och en smoothie, väldigt goda båda två, medan min väninna satsade på ost och fina kex. Tack vare det fina vädret (och den skyddade innergården) kunde vi sitta ute vilket många med oss gjorde.

Jag gör mig redo för ett behandlingstest. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.
Ännu ett perfekt litet mellanmål. Foto: Heidi Rovén.
Innergården är trivsam och fint dekorerad.

Nästa punkt på programmet var behandling. I nästa inlägg ska jag berätta om klosterspats nya pilgrimsritual som jag fick testa på!

2 thoughts on “Lyxretreat på Vadstena Klosterhotell & Spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier