

Under mina 20 år av upptäcktsresande inom spa har jag varit på destinationer med klosterspa förut. Irland har exempelvis ett fantastiskt sådant, men Sverige har sedan några år också ett. Förstås ligger det i Vadstena, och är en del av Vadstena Klosterhotell & Spa.

Vadstena Klosterspa ligger i en 60-tals villa i stan, ett stenkast från själva klosterområdet och hotellet, men också från Vättern dit man kan gå för att ta sig ett dopp om man vill… Efter att ha etablerat sig och hittat sina kunder (de öppnade 2015 då jag också var där), är nu klosterspat inne i nästa utvecklingsfas. Nyligen var jag på plats för att få veta mer om och uppleva deras nyheter.


Presentation av spavillan
Först några ord om själva huset där spat är inrymt för er som ännu inte varit där. Huset har en skyddad innergård i mitten med jacuzzi, trädäck, soffor och stolar (…och väldigt många getingar, i alla fall när vi var där).

Här har de inrett mysigt med växter, statyer och andra saker och den som vill kan när säsongen tillåter sitta ute och äta. Jag och min väninna fick också en privat yogasession på terrassen under ledning av Eva Seilitz som grundat konceptet pilgrimsyoga.


Alla andra ytor och faciliteter; reception, omklädningsrum, pool, bastur, behandlingsrum, kök…ligger runtom själva innergården, så att man hela tiden rör sig i husets ytterkanter och har innergården i mitten.

Just detta med att det är byggt i en tidigare privat villa plus att det inte är så stort, gör att spat känns personligt och hemtrevligt. I receptionen hänger man av sig ytterkläder och skor. Logistiken känns naturlig; härifrån rör man sig vidare till omklädningsrummen, efter ombyte passerar man duscharna (och använder dem!) innan man kommer ut i själva spat.
Faciliteter och café
Här finns ång- och torrbastu, saltvattenpool och en varm källa, och härifrån kan man ta sig vidare ut förbi en spashop till deras cafédel som är inredd som ett kök. Jag gillar verkligen det där köket, det är roligt för första gången vet man inte riktigt om man gått fel och får lov att vara där eller inte…! Men jodå – det får man. 😉


Här finns dels gratis frukt och snacks att ta för sig av, dels kan man beställa allt från smoothies, energibollar, ostar och annat smått och gott till lunchsallader och smörgåsar. Bor man på hotellet är det bara att sätta upp det på rummet – smidigt! Vi åt faktiskt där hela tre gånger sist och allt smakade jättebra.



Efter cafédelen kommer ett rum med stort matsalsbord där man kan äta, ha möte ja kanske spakonferens till och med vad vet jag…
Nyckelord och relax
På väggarna ska man inte missa de inramade pilgrimsnycklarna; frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. När man beslöt att hela spat skulle förhålla sig just till dessa nyckelord plockades alla veckotidningar bort liksom alla produktmärkesbilder på undersköna modeller – allt sådant som skulle kunna få gästen att känna krav och måsten istället för att slappna av.

Innan man gått varvet runt och är tillbaka ute i entrén och spareceptionen (där det också finns ett litet gym), ligger ett relaxrum. Här brann en brasa i öppna spisen när jag var där senast, och gästerna låg och halvsov med ljusskydd för ögonen, förmodligen efter att de fått en skön behandling. Jag blir så glad av att se sådant, att folk tar sig tid att bara koppla av. 🙂
Klosterspats identitet
Så, om jag nu lämnar det yttre och istället synar vad som funkar och inte funkar så kan vi börja med det jag brukar kalla spafaciliteter; de funkar! Att sitta i den väldoftande ångbastun – Panacea från Tylö – är underbart (man vill aldrig gå ut) liksom att torrbastun fått fin placering och känns luftig tack vare glasväggar på två sidor. Att satsa på en större pool var helt rätt liksom att komplettera med en varm källa, samt jacuzzi ute.

Det är mysigt att ibland trippa ut i köket och plocka åt sig lite snacks och sedan tassa ut i badregionerna igen. Att hänga ikoner på väggarna, framförallt i behandlingsrummen, har gett fin samhörighet med platsen, Vadstena.

Klosterspat är på väg att mer och mer hitta sin identitet mitt i Heliga Birgittas klosterstad vilket måste vara både en börda och en tillgång (jo faktiskt)! Men just nu, eller i alla fall när jag var på besök, tyckte jag att de stundtals tog lite vingliga kliv i sitt sökande, något som säkert kommer att rättas till på sikt.
Snårig skog av alternativ
Det finns mycket som händer just nu och skaparlusten är stor! De har precis tagit fram en rad nya produkter till sitt spa, handgjorda och naturliga samt en signaturdoft med bland annat lavendel, tall, vanilj, jasmin och cederträ.

En ny badceremoni finns numera att boka med deras egna produkter. Bra tänk och instruktion till den tycker jag i det stora hela (vi hann bara testa delar av den) men vi – som kanske var något av försökskaniner – råkade tyvärr ut för den ganska vanliga rangliga tygkorgen som är svår att hålla upprätt när man samtidigt hanterar handdukar, slippriga tofflor, instruktioner och produkter. Som jag förstod det skulle dock ny ”bäranordning” med handtag komma.

Det finns en liten ritual för 250 kronor och en stor badceremoni/sparitual för 695 kronor. Den stora ska bara kunna bokas vissa tider, inte lördag eftermiddag till exempel. Man kan komma som daggäst eller kvällsgäst – om man har spapaket. Priserna skiljer sig lite beroende på om man kommer vardag eller helg. Den pilgrimsritual jag fick prova (en 75-minuters behandling för 1295 kronor) kan bara bokas om man har köpt Klostrets stora badceremoni. En hel del alternativ och varianter att hålla reda på alltså!
Viss ”problematik” i allt det mysiga
I allt spännande att ta in och uppleva fanns dock ett par saker som förvirrade mig. Den nya behandlingen jag provade – pilgrimsritualen – är en kombination av hot stone, fot- och ansiktsmassage med deras egna produkter. Jag var jättenyfiken på allt och ville verkligen känna på och uppleva de nya produkterna. Rummet doftade dock så mycket av Comfort zones Tranquility-doftljus att alla andra eventuella dofter fullkomligt drunknade…

Hela behandlingen var fint utförd och väldigt skön. Hot stone (stenmassage) känns dock som en asiatisk behandling för mig, eller möjligen indiansk…inte lika mycket Vadstena (mer än anspelningen på namnet då!). Särskilt inte med asiatisk musik till i ett behandlingsrum med ikoner…Det blev konstigt, för mycket smågodis i samma påse på något sätt. Men, efter vad jag hört så har mina försiktiga påpekanden om detta redan lett till ny musik i högtalarna så förhoppningsvis är det inte längre något bekymmer!

Jag fick inte heller riktigt känsla för behandlingens röda tråd som jag efteråt fick beskriven för mig; att den ska leverera mycket värme efter en kanske tröttande vandring där man känner sig frusen. Själv har jag också lite svårt för när man behandlar fötter och ansikte i samma behandling, här användes dessutom en peelingkräm med korn till ansiktet och sådana korn är svåra att få bort med endast fuktig handduk.
Effekten blir då att vid den efterföljande massagen/appliceringen av dagkräm så känner man de korn som blivit kvar riva i ansiktet… Jag vill också ha håret täckt/ordentligt borta från ansiktet, särskilt när man har ett ”kvällsprogram” efteråt och ingen tid att fixa om sig helt emellan.

En sista grej som jag ställer mig frågande till är hur någon ska orka med denna 75-minuters behandling efter badceremonin som tar flera timmar i anspråk i sig? Badceremonin har många steg för ansikte, hår, kropp och här uppmanas man dessutom att komma minst en timme i förväg för att hinna vandra och ta det lugnt en stund i kyrkan (vilket jag inte tror en timme räcker till, ting tar som bekant tid…). Hur ska såväl hud som sinne kunna ta emot allt detta, det låter inte som en lugn spadag för mig, det blir för mastigt.
Sammanfattning – och en ”bön”

Slutligen, lust är en bra utgångspunkt för kreativitet och i Vadstena finns mycket av båda. Jag vill med allt detta sagt inte döda endera av dem!
Här finns en uppsjö spännande verktyg för en spavistelse i pilgrimens tecken; pilgrimsyoga, pilgrimsvandring, pilgrimsritual med mera. Ett råd för fortsatt framgång är att renodla konceptet, skapa tydlighet och inte klämma in för mycket på kort tid.
Min bön till Vadstena Klosterspa blir denna; hjälp kunden att på ett så lättfattligt sätt som möjligt nå önskad effekt (vila, ro, en känsla av att ”hitta hem”?) utan att de ska behöva förirra sig i tillvägagångssätt och utförandets konst. Enkelhet är ju trots allt en av pilgrimens sju nycklar. Amen.
One thought on “Vadstena Klosterspa – så ska de nå fortsatt framgång”