Hotel Kämp – tjusig 130-års jubilar med spa

Hotel Kämp ligger i ett hörn på Norra Esplanaden. Pressbild.

För några veckor sedan var jag i Helsingfors för att göra research till en tidningsartikel. Det kändes rätt av många skäl, inte bara för att jag är halvfinska. 🙂 Dels firar ju Finland sitt 100-års jubileum i år, dels har jag velat dit länge för att bland annat uppleva Hotel Kämps nyrenoverade spa!

Helsingfors främsta lyxhotell

Hotel Kämp skulle kunna liknas vid Helsingfors motsvarighet till Grand Hôtel i Stockholm. Lyxigt, anrikt, pampigt…! Kämp öppnade 1887 och blev genast en succé; ett kosmopolitiskt hotell med ambition att likna sina gelikar på kontinenten. Ambitionen att vara stadens främsta lyxhotell har de levt upp till sedan dess.

Lobbyn på Hotel Kämp, pressbild.

Entré och lobby är respektingivande och pampig. För någon som älskar lyx som jag pirrade det i hela kroppen bara av att träda in i miljön och skrida fram till receptionen! Stora lyxhotell har alltid den här härliga känslan i luften av ”att vara på väg”; folk anländer och checkar ut, någon är på bröllopsresa, en annan på affärsresa, en grupp kommer in, prat och skratt…dessutom på många olika språk. Jag älskar det!

hotel kämp
Snirkliga trappor, röda mattor, som gjort för att känna sig som en filmstjärna! Foto: Heidi Rovén
hotel kämp
Ormbunkar av alla slag passar stilen. Foto: Heidi Rovén.
hotel kämp
Denna bar serverade även afternoon tea. Foto: Heidi Rovén.

Spakänsla på rummet

Mitt rum var bekvämt och klassiskt elegant. Fönster mot en lugn bakgård, säng med gigantisk sänggavel, skrivbord mitt i rummet att författa vid…en fruktkorg med personlig hälsning, vattenflaska vid sängen, fluffig morgonrock…!

En sak jag (som utbildad textilingenjör! Det hade ni ingen aning om va?) inte kan låta bli när jag ser snygga textilier är att fingra….känna på strukturer, spana in detaljerna…det fanns det anledning till här. Kvalitet är en njutning oavsett vilken form det kommer i!

Mitt rum på Hotel Kämp, foto: Heidi Rovén.

Badrummet var stort och helt i carraramarmor. Här rymdes såväl hörndusch som badkar – inklusive en jättesöt badanka! (Visst är det charmigt när ett elegant hotell fortfarande kan ha glimten i ögat!) Att tvätta sig var förstås en fröjd då produkterna var från ESPA; ahhh…dessa dofter! Det sätter till och med spakänsla på något så trivialt som att tvätta händerna.

Fyll upp, sjunk ned. Foto: Heidi Rovén.
ESPAs produkter doftar verkligen gott… Foto: Heidi Rovén.
En mysiga badrock att kura in sig i, ja tack. Foto: Heidi Rovén.

Eftersom jag hade gediget program och adresser att besöka både dag- och kvällstid åt jag inte mer än frukost på hotellet, den var dock något alldeles extra. Förutom allt man kan förvänta sig av en riktigt bra hotellfrukost av rang såsom specialbeställd omelett, goda bakverk och olika färskpressade juicer, fanns här också specialitéer som klappgröt och finska piroger, något jag personligen är mycket förtjust i!

hotel kämp
Hotellfrukost står högt på mångas favvolista! Foto: Heidi Rovén.
hotel kämp
En perfekt start på dagen. Foto: Heidi Rovén.

Jag skulle inte kalla detta hotell ett uttalat spahotell; däremot ett förstklassigt lyxhotell av rang – med spa. Att bo där var en fröjd, inte minst för de spaupplevelser jag fick med mig…mer om dem i nästa inlägg.

2 thoughts on “Hotel Kämp – tjusig 130-års jubilar med spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier