Hitta ditt rätta element på Elements spa

Jag såg fortfarande ingen skylt som talade om var spat ligger men så här ser i alla fall entrén ut.

För några månader sedan var jag på välbehövligt återbesök på Elements spa, på Clarion Hotel Stockholm. Senast jag var där var för tre år sedan men då främst för att pröva en Elemis-behandling. Första premiärbesöket var sommaren 2011 då det öppnade, vilket jag skrivit ett ingående inlägg om här.

Nu var jag alltså tillbaka för att se hur spat klarat sig och gör sig i sin nuvarande skepnad. är detta ett spa där man finner sitt rätta element? Utseendet är det samma men vissa saker har ändrats. Till exempel är man inte längre inriktade mot ayurveda, nu är det produktmärket Elemis som styr inriktningen på behandlingsmenyn.

Elemis är det spamärke som dominerar på Elements Spa.

Saker jag ”hängde upp mig på”

Första anhalt efter receptionen blev förstås omklädningsrummet. Det är fräscht men skåpen är smala och min väska gick inte ens in.

Skåpen funkar för en hotellgäst som kommer hit utan saker men inte om man kommer utifrån med stor bag.

Informationen att man måste ha med eget hänglås hade inte heller nått mig. Systemet kändes verkligen som att de gör sig själva en otjänst – varför ha ett system där man måste ha med eget hänglås? Det måste ju bädda för daglig frustration både bland förstagångsbesökare liksom personalen (som måste förklara eller sälja – jepp sälja – lås…).

För mig var det helt klart frustrerande i alla fall. Nåja, efter att ha packat ihop mina saker, gått ut igen i receptionen, fått förklara och skaffat ett lås, kunde jag sedan vända in igen för nytt försök.

Jag vet inget annat spa som kräver att gästen ska komma med eget hänglås!

En annan sak som var onödig var den påkostade skylten med stavfel. Att en stor hotellkedja som Choice-koncernen inte har bättre rutiner (eller korrekturläsare) när de ska producera skyltar kändes pinsamt. Säkert är merparten av gästerna utländska, som nu får läsa skyltar som denna:

Min amerikanska väninna dissade flera formuleringar på skylten, inte bara den uppenbart grammatiska tabben…

Plus för produkter i duscharna men det var också allt så här långt. Dags att bada.

Faciliteter och ambitioner

Själva spat har sina förtjänster. Den upphöjda poolen är speciell, det genombrutna taket likaså. Dagsljuset och de stora fönstren över poolen samt utsikten från terrassen skapar rymd och luftig känsla. När ljuset ligger ”fel” blir ljuset dock lite grådisigt plus att terrassen då ligger i skugga – vilket förstås också kan vara skönt heta dagar som i somras.

Maffiga guldurnor är en fin kontrast och komplement i inredningen.

Materialen är stilrena och eleganta däremot och de har fått med det viktigaste på relativt liten yta; torrbastu, ångbastu, isfontän, upplevelseduschar samt pool. Poolen fortsätter även ut där man simmar invid en glasvägg  – ungefär som på Hotel Tylösand om ni varit där?

Isfontän använder jag gärna efter bastun – grabba en näve is och massera nerifrån mot hjärtat.
Det syns inte här men tyvärr var bäddarna både solkiga och nedsmutsade med fågelbajs.

Vid den lilla baren (där man förr kunde beställa ayurvedisk mat) fanns numera en annan slags meny. På den stod öl, vin, chips och nötter…jo, en shake kunde man beställa också. Men utöver frukt och te som var gratis kändes det som att de lämnat den hälsosamma inriktningen bakom sig.

Frukt och te bjöd de på i spat.

De har dock fortfarande dagliga yogapass så nästa gång ska jag se till att få in det i besöket. Kanske har de också identifierat gästen som en annan än den man först trodde; hotellgäster på språng är kanske mer intresserade av träning och bastu än en heldag med hälsoinriktning?

Det forna yogarummet var under mitt besök vilorum, här var det väldigt skönt att koppla av i stillhet.

I alla fall såg jag till att testa igenom faciliteterna och njuta på. Eftersom jag kom sommartid fick jag dela pooler och bastur med barnfamiljer och allt vad det innebär, men det störde mig inte alls. Tvärtom – det är väl härligt att även en barnfamilj tar sig tid att njuta. Och barn älskar bad! 🙂

Vem gillar inte ett varmt bad?
Elements spa har olika rum med bastur, isfontän samt duschar intill den stora poolen.

En behandling av första klass

Så hade det blivit dags för min behandling. Jag är alltid lika glad när jag får prova något ur spamenyn. Här hade valet fallit på en rygg- och nackmassage.

Det kan ju låta basic, inte särskilt unikt eller omvälvande. Men faktum är att det kan vara just dessa behandlingar – de rena, okonstlade, klassiska – som också kan vara de svåraste att få speciella, ”magiska” för kunden.

Det finns ju inte så mycket annat att falla tillbaka på om ni förstår hur jag menar. Min terapeut, Lovisa hette hon, var dessutom ung…kunde hon verkligen ha det handlag som behövdes för att få mig lugn, avslappnad…till och med nöjd?

Behandlingsrummen är stora och fina, och min massage var fantastisk!

Svaret var ja. Där låg jag och fick ta emot den finaste behandling man kan tänka sig. När jag väl lagt mig ner och blundade fanns det inget i hennes grepp eller teknik som skvallrade om hennes ringa ålder och ännu inte så digra erfarenhet. (Förlåt Lovisa, du har sååå mycket visdom och klokskap i dina händer men du förstår vad jag menar…).

Hon visste exakt och jag tror hon gick på ren intuition…. Tempot, tryck och massagetekniken…allt stämde på pricken och jag blev både tacksam och djupt imponerad!

Vill du inte boka behandling – varför inte köpa ett gör-det-själv-kit?

Lovisa var den som lyfte besöket till ett leende för mig. Hoppas Elements vet att vårda denna juvel, och grattis till de kunder som får hennes som terapeut i sin bokade behandling! Säkert har de många andra duktiga terapeuter också men dem kan jag ju inte uttala mig om, än i alla fall… 😉

Några slutliga ord

Sammanfattningsvis måste jag konstatera att spat sänkt några av sina inledande ambitioner, å andra sidan kanske för att de hittat sin rätta nivå, vilket är nog så viktigt.

Med tanke på priset och en sneglande jämförelse vad man kan få för spaupplevelse för sina pengar i Stockholm är Elements Spa riktigt prisvärt, i alla fall mitt i veckan. Som extern gäst (icke boende på hotellet) går man måndag till torsdag in för 295 kronor (fredag och söndag kostar det 395 kronor, lördag 495 kronor).

Taket var väldigt hajpat vid öppningen minns jag. 🙂

Ett trevligt spapaket är också deras Friday Sunrise för 500 kronor där man börjar besöket med hotellfrukost för att sedan bege sig upp till spat för bad och avkoppling. Badrock, handduk och tofflor ingår liksom träning (men bör förbokas). Fler tips på spapaket finns på deras hemsida.

Så, bara du kommer ihåg att ha med hänglås, inte för stor väska plus att förboka ett yogapass – och kanske även en behandling- så tycker jag absolut du ska testa Elements Spa. Med lite förkunskap kan man här få en toppendag för en högst resonabel slant!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier