På Elements Spa tillåts alla vara gudar och gudinnor

Elements Spa ligger på våning 2 inne på Clarion Hotel på Ringvägen 98 i Stockholm. Det är så nytt att det inte finns någon skylt som visar mig rätt när jag kliver ur hissen, utan måste fråga mig fram. Den officiella invigningen är inte förrän i slutet av sommaren. Ett vanligt spabesök för en utomstående kostar 395 kr, 195 kr om man är hotellgäst.

Elements har en ayurvedisk inriktning utan att göra anspråk på att vara ett rakt igenom ayurvediskt spa. Ledorden är tradition möter innovation, berättar spachef Annette Lefterow, känd wellnessprofil som också är den som tagit fram konceptet för Elements Spa.

– Jag vill att Elements Spa ska vara en mötesplats, ett kunskapsinspirerat spa, säger hon när vi har ett litet möte – jag i badrock med vått hår efter att ha badat mig igenom bastur och pool, hon i kavaj och klackat.

Vi befinner oss i nirvana, deras VIP-svit med privat bastu och stora fönster samt egen dusch och ett förrum där man kan få behandlingar om man önskar. Nirvana kostar 5000 kr att hyra för 2,5 timme. Då ingår en 50-minuters Elements DUO Yoga- och Spamassage, produkter för att göra en egen sparitual, samt en flaska mousserande vin eller alkoholfritt alternativ och tilltugg med smak av Indien.

En av alla saker som erbjuds på Elements är kurser och föredrag om yoga, pilates och ayurveda – där spabesöket ingår. Dessa ämnen är tre av spats fyra grundpelar, den fjärde är meditation. Man kommer också ha hälsoresor för medlemmar och andra som vill följa med. Från och med i höst kommer man att samarbeta med olika hälsoprofiler och det går att boka spakonferens inriktad på någon av de tre doshorna som allt bygger på inom ayurveda; vata, pitta och kapha.

Det är nog just alla dessa delar som är Elements styrka; människorna som arbetar där, den ayurvediska inriktningen och ambitionerna att ge besökarna kunskap om sin hälsa genom att kombinera spaupplevelsen med bland annat kurser och föredrag. I övrigt känner jag mig ambivalent…

Mitt första intryck i receptionen är positivt. Jag blir vänligt bemött och får all hjälp jag behöver att finna mig tillrätta. En gång med vackra ”tittskåp”, inglasade hyllor med vackra ting, leder mig till damernas omklädningsrum. Väl därinne är det inga konstigheter; skåp med nycklar, en duschhörna (som jag i och för sig tyckte låg för nära dörren och så gillar jag inte när duscharna vätter mot varandra, jag tycker man ska få duscha ifred), speglar och handfat samt en wc. Ganska standard alltså, sånär som på det annorlunda mönstrade kaklet och de guldiga kranarna när alla andra har vitmetall (om det var snyggt vet jag dock inte).

Efter ombytet började jag med, som jag beskrivit i mitt föregående inlägg, det privata yogapasset med Ashok. Att jag gav honom kvalitetsutmärkelsen ”Certified by Spabanken” beror bland annat på hans fina sätt. Aldrig att han fick mig att känna mig klumpig, obekväm eller ”fel”. Något som annars hade kunnat vara ganska lätt. Otroligt viktigt om man ska missionera för hälsa och även nå den som är ovan vid eller till och med helt ny inför yoga. Istället började han med att stretcha min kropp för att underlätta den vidare undervisningen av yogapositioner, så kallade asanas. Hela tiden talade han lugnt och betryggande, och använde en handduk som han la på de delar av kroppen där han satte sina händer för att trycka när han stretchade. Det kändes väldigt professionellt.

Efter sessionen mådde jag väldigt bra. Jag fick en Innocent Smoothie och begav mig sedan direkt till basturna, eftersom jag kände mig lite frusen (att det var väldigt kallt inne i yogashalan och spat i övrigt fick jag dock förklarat för mig berodde på ett ventialtionsproblem som skulle åtgärdas). Torrbastun hade fönster både ut i spat och ut mot en av terrasserna (ännu ej färdigställd i skrivande stund) och de gröna träden. Utöver den fanns en ångbastu samt fyra maffiga duschar med en isfontän i mitten. Det första man möts av dock när man kommer in i spat är den upphöjda poolen, som nästan känns som ett mayatempel med sina sluttande sidor. Ovanför poolen blir taket, som är i glas så att det flödar in ljus, högre vilket ger en luftig känsla. Poolen sträcker sig också ut och den som vill få frisk luft behöver bara simma ut genom en ridå av rinnande vatten.

Tempel är annars en ganska bra liknelse. Hela spat, som egentligen faktiskt inte är så stort, är byggt i beige marmor. Det ger en lyxig känsla, särskilt som det genombrutna taket (med ett speciellt mönster som går igen på flera ställen) samt kranar med mera är guldfärgade. Bastur och duschar är inbyggda som i kuber, och man kan gå runt från flera håll vilket gör att man först tänker att det nog är större än vad det är. Hur som helst ger det en ren och ”clean” känsla vilket stillar sinnena och känns behagligt. Enda dekorationerna är några väl valda krukor och stolar. I en nish var det förberett för en eld (med gas) men det hade de inte fått igång än.

Det som är mindre behagligt är att det ju inte finns någonstans att vila på. Stolarna (underliga, låga, designade som såg väldigt obekväma ut…de lockade mig så lite att jag inte ens ville slå mig ner i dem…) hade inte ens nackstöd och några vilsängar syntes inte till. Jag frågade till och med för jag tänkte att det klart de finns; det är nog bara jag som inte ser dem. Men nix, personalen såg väldigt frågande ut när jag ville ligga ner och vila. Den enda plats de kunde hänvisa mig till var utomhus på terrassen; men de två solsängar som stod där var blöta av regn och det blåste så kallt att jag fick gå in.

Inomhus igen. Mitt emot poolen ligger en spabar där man kan beställa mat, tilltugg och dricka (både juicer och vin). Jag vet inte hur rigid man är inom ayurveda mot alkohol, men jag var förvånad. Jag kan tänka mig (och förstå) att ett hotell som Clarion kan känna att gästerna förväntar sig att de ska kunna beställa både ett glas vin och champagne när de ska koppla av i spat, men det känns ändå som att det rimmar illa med det seriösa hälsotänket i övrigt. I ett rum bort yogar man ju. Nåja, detta är ju inget konstigt, alkohol serveras ju på de flesta spa, vad jag däremot oroar mig för är hur gästerna som tagit ett glas eller två ska klara den hala trappan till poolen…till och med med bara lite juice i blodet kände jag ett behov att ta ett stadigt tag om ledstången och känna mig för med fötterna (och jag är ändå under 40…).

Innan jag testade den ayurvediska massagen Abhyanga, utförd av min yogalärare Ashok, prövade jag maten. Jag beställde in en indisk, vegetarisk gryta med ris. För någon hungrigare än mig kanske portionen inte hade varit stor nog (priset för grytan är ändå 165 kr), å andra sidan är ett spa inte rätt ställe att äta sig proppmätt på (det passar varken med hälsotänk eller välmående – att yoga eller basta efter en stor måltid är inte att rekommendera…). För mig var den fullt tillräcklig och smaken var perfekt; indiskt kryddad med massor av koriander! Så maten var bra.

Bra var även min oljemassage, men den går att förbättra. Det började med ett missförstånd. Vi gick in i rummet och jag fick den lilla plastpåsen med papperstrosan, vilket jag tyckte var bra för jag hade just funderat på hur min bikini skulle må av all olja. Terapeuten skulle gå ut medan jag bytte om och jag hörde inte exakt vad han sa (han pratade engelska) men trodde att det skulle vara som alltid att terapeuten kommer in igen efter en stund. Jag väntade och väntade och väntade. Till slut satte jag mig på kanten på massagebritsen. Då knackade det. Ja, sa jag – kom in! En knackning till: jaa, kom IN! Ingen kom. Då öppnade jag dörren och då dök han upp. Jag skulle tydligen ha öppnat och hojtat när jag var klar.

Själva massagen var väldigt bra och började lovande och exotiskt, även om jag av någon anledning också kände mig lite generad. Först skulle han be för mig och la händerna ganska hårt om mitt huvud. Jag förstod inte ett ord av vad han sa…kan det ha varit på hindi?. Jag fick också röra min hand i cirklar över ett par tända ljuslyktor han hade på en bricka och höll framför mig, detta samtidigt som han återigen sa något jag inte förstod. Därefter fick jag ett glas med en dryck som skulle vara bra för pitta, och så talade vi lite om hur dygnets timmar också har dominans av de olika doshorna.

Handdukstekniken var bra och korrekt, massagen likaså, men det går att fila ytterligare på att få den ceremoniell och vacker, med tydlig start och avslut av varje kroppsdel till exempel (ni vet, stilla händer i ett par sekunder till exempel). Efteråt sa terapeuten att jag kunde ligga kvar och vila men sen när han kom in igen så sa han att jag måste gå vilket nästan gav mig känslan att jag gjort fel som gjort som han sa; det vill säga att jag låg kvar istället för att gå upp och ta på mig badrocken. Det kändes lite dumt.

Det sista jag gör är att duscha och testa deras egenframtagna produkter som står i omklädningsrummet. Doften de har kommer också finnas renodlad som en parfym fick jag veta och ska gå att köpa i deras shop till hösten. Men, hm…det var bara det att produkterna luktade unket. Som gammal tantparfym. Man brukar ju dofta så gott när man går från spa men jag måste tyvärr säga att jag genast ångrade att jag smort in mig med deras kroppslotion. (Men som tur är har vi ju alla olika smak; ni kanske kommer tycka den är underbar, vem vet?)

Ja, som sagt, jag är lite ambivalent, men förhoppningsvis får besök nummer två mig att känna annorlunda. När allt fallit på plats blir det säkert toppenbra! Elements spa är vackert som ett tempel i marmor och guld, men templet vore inget utan sina varma leenden och kunniga personal. Stämningen är tillåtande; här får alla vara gudar och gudinnor för en dag! Största fullträffen är nog Annette Lefterows idéer och noggranna rekrytering efter den bästa och mest lämpade personalen. Jag hoppas kunna göra ett återbesök senare i höst när allt är på plats och fungerar till 100 procent.

One thought on “På Elements Spa tillåts alla vara gudar och gudinnor

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier