Den estniska rökbastun, som upplevelse och film

Karl-Peeter och Elis var våra bastumästare.

Häromdagen provade jag på en estniskt basturitual – i Stockholm. Ja jag vet, visst borde det varit på estnisk mark, men ibland får man ta chansen där den bjuds. Denna gång var det på The Nest – wellnessoasen inne på Scandic-hotellet Downtown Camper i Stockholm. Jag har skrivit om denna anläggning förut, både för Expressen och Spabanken.  

Anledningen var premiären av den estniska filmen Smoke Sauna Sisterhood av Anna Hints, en prisbelönt dokumentär om livsöden, samtal, bastu, rening…i samband med detta hade Visit Estonia bjudit hit två estniska bastuexperter som höll ett par timmars basturitual för oss på The Nest.

Det var magiskt. Tänk shamantrumma, sång, renande salt som fick motta våra viskande önskningar, böner och hetta, skrubb och dusch, dofter och is, rockmusik och våra ömsom skrik ömsom skratt….allt i en salig blandning!

Kvällen var lika magisk den, en solnedgång som hette duga sänkte sig över Stockholm samtidigt som vi varvade inomhussessionerna med att ta kalla duschar, dricka oregano-te och sjunka ner i takpoolen utomhus varifrån man har utsikt över Stockholm.

Galapremiär av Smoke Sauna Sisterhood

Efter ett par häftiga timmar på The Nest gick vi vidare till Skandia biografen på Drottninggatan för att se filmen Smoke Sauna Sisterhood. Med oss både i bastun och på vägen till biopremiären hade vi lyxigt nog filmens producent, Marianne Ostrat.

Härliga Marianne, och jag, på väg in till bion. 🙂

Hon berättade att det enda de haft när de satte igång med filmen var ett tre sidor långt dokument som gav en ungefärlig vägledning. Att filmen skulle bli så väl mottagen är en dröm, berättade hon.

Teamet reser nu runt världen över för att marknadsföra filmen, och det går bra. Den har vunnit flera filmpriser redan, bland annat pris för bästa regi vid Sundance Film Festival.

Får du tillfälle rekommenderar jag varmt att gå och se denna suggestiva film. Jag blev helt tagen. Och blir du inspirerad av att själv testa på rökbastu finns det bara ett ställe att göra det: i Estland!

Rökbastun UNESCO-listad

Faktum är att den estniska rökbastutraditionen är UNESCO-listad. Såhär förklarar Unesco det:

”Rökbastutraditionen är en viktig del av vardagen i Võro-samhället i Estland. Den omfattar en rik uppsättning traditioner inklusive badsederna själva, kunskapen att göra basturisen, bygga och reparera bastur, och röka kött i bastun”.

Foto på traditionell rökbastu, lånat från Visit Estonia.

Rökbastun är såväl en spirituell plats som praktisk. Samtidigt som man tror på att tiden här kan smälta samman och såväl förfäder som andar och ens högre jag kan ge vägledning i livets stora frågor, används bastun för att föda barn, djurhållning och att röka kött. Förr skedde såväl livets start som slut (men tog hand om och rengjorde den dödes kropp) i bastun.   

De första skriftliga dokumentationen av bastubadande man funnit i Estland är från 1200-talet, så att påstå att det är en lång tradition är verkligen ingen överdrift.

Visit Estonias hemsida kan du läsa mer om bastutraditionen i Estland liksom söka efter olika bastuanläggningar som går att boka in sig på, efter region och stad. Du kan också testa vilken slags bastubadare du är och få specifika tips!

Nu vet jag vilka ställen jag borde sätta upp på min ”bastu bucket list” – vet du? 🙂    

Följ gärna Spabanken också på Instagram och Facebook.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier