Höyry sauna & spa

Nya wellnessmiljöer är alltid intressant och nu har det dykt upp ytterligare en avkopplingsoas, på Östersjön. Namnet är Höyry Spa och denna bad- och bastuavdelning hittar man ombord på det nya fartyget Finnsirius (läs mer om det här).

Med tanke på storleken på färjan är det imponerande hur många kvadratmeter Finnlines avsatt för välmående och avkoppling. Med stora fönster utåt havet är tanken klockren.

Borta från vardagens bestyr är det lättare att slappna av och med fri sikt och blicken vilande i fjärran föds nya idéer samtidigt som det är lättare att släppa det gamla…

Härligt ljusflöde

Incheckning och betalning sker i spabaren på däck 12 som har lite av surfarstuk och ligger mitt emellan spaavdelningen och träningsdelen. I spabaren kan man inhandla drycker, snacks, spaprodukter, badkläder och lite annat smått och gott.

Stämningen liksom servicen är trevlig och här flödar ljuset in. Det är en härlig plats att bara vara på om man till exempel vill sitta i en av de hängande stolarna och njuta.

Den som vill kan också sträcka ut kroppen i yogasalen. Där har man virtuella tränare som kan visa olika asanas på en skärm eller om man hellre vill så kan man styrketräna själv in rummet intill. Gym och träning kostar extra (158 kronor för gym och yogastudio/vuxen och 315 kronor/spa, gym, och yogastudio) liksom att få entré till bastu och bad (290 kronor/vuxen för två timmar).

Silkeslent hår

När man går in i omklädningsrummet tar man en handduk på vägen, väljer skåp och byter om innan man passerar duscharna. Just detta utrymme är kompakt, det går inte att säga annat, men det fungerar lustigt nog och trots flera besök upplevde jag aldrig trängsel eller något opraktiskt.

Schampo och balsam finns på plats, dessutom av bra kvalitet som gjorde mitt hår silkeslent.

Ett par keramiska vilobänkar på rad välkomnar. Längst in i lokalen gömmer sig en stor ångbastu med dimmig värme som omsluter med sitt mjuka mörker. Ångbastun är perfekt när man inte orkar med för kraftig hetta eller reser med barn. De får nämligen också komma in.

En kropp som sakta minns

Efter en avsvalkande dusch utanför kan man fortsätta till en av de två torrbasturna, båda med stora glasfönster och skärgårdsvy.

Ta tid på dig, välmående växer fram i långsamhetens lov…en skopa vatten, het ånga, en tanke som föds och får gro, en kropp som sakta minns hur den kändes utan muskelspänningar…

Den som hellre väljer vatten har tre stora spabad att välja på inne och ytterligare en ute. Ytterligare en ”pool” om än grund sådan, är den under de tre hängstolarna.

Här doppar man bara fötterna men jag gillar verkligen tanken. Det gör mycket för känslan och för den som av någon anledning väljer att avstå eller inte kan bada just då.

Höyry är inte ett spa i dess fulla mening eftersom behandlingar inte ges ombord, men det är ändå en väldigt lyckad avdelning.

Jag längtar redan tillbaka för att, med utsikt över kobbar och skär, satsa på en kortkryssning med vardagsflykt för att komma ner i varv och koppla av.   

Blir du nyfiken på fartyget kan du se en video från min kryssningskanal här:

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier