Bastuboken lär dig heta fakta och hälsoeffekter om bastubad

Om du gillar att basta och vill lära dig mer om hur det påverkar kroppen är detta boken för dig. Bastuboken är skriven av Hans Hägglund, läkare och professor vid Uppsala universitet. Hans Hägglund är också en sann bastufantast och innehar titeln ”bastudoktor” vid Svenska Bastuakademien.

Just denna kombination av vetenskaplig kunskap och brinnande bastuintresse är det som gör boken så intressant. Författaren har både den känslomässiga kärleken till bastu som företeelse, samtidigt som han kan reda ut fakta och forskningsresultat. Inte minst får läsaren inblick i hur värme och svettning påverkar oss rent fysiskt. Och vem kan ha högre trovärdighet på området än en läkare?

Som spafantast slukade jag de första kapitlen om bad- och kurhistoria, och inte minst om hur bastubadandet sett ut historiskt. Här och där blänker författarens egna erfarenheter och bastuminnen till vilket gör läsningen trevlig och lättar upp allt det medicinska.

Bastuboken lär dig alla hälsofördelar

Det mesta av boken berör bastubadandets medicinska hälsoeffekter och stundtals blir det mycket redogörelse av olika forskningsresultat. Jag får också lite halleluja-känsla då och då; bastu framställs lite som en mirakelkur som kan hjälpa mot det mesta. Det är ändå spännande att få reda på att något så behagligt, lättsamt och avslappnande har så många kroppsliga hälsofördelar.

Bastubad kan till exempel stärka vårt immunförsvar, ge smärtlindring samt bättre kontroll över blodsockret. Och en stund i bastun efter träningen kan förbättra både snabbhet och muskelstyrka. Lägg därtill att vi kan förebygga riskerna med några av våra vanligaste folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, lungsjukdom, stroke och demens – och man undrar varför vi inte badar bastu varje dag?

Säg det spa som inte har en bastu (psst, då är det inget spa!). Efter att ha läst Hans Hägglunds heta bastufakta blir det omöjligt att hoppa över bastustunden vid nästa spabesök. Att förena nytta med nöje, kan det bli bättre?

Bastuboken av Hans Hägglund är utgiven på Ekerlids förlag (augusti 2020) och har totalt 252 sidor. Priset ligger från cirka 170 kronor.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier