När jag förra sommaren bodde på Hotel Vanagupe i Palanga, Litauen, testade jag förstås inte bara deras restauranger, närliggande strand och Vanagupe spa, utan även flera spabehandlingar, bland annat en ayurvedisk.

Spamiljön i behandlingskorridorerna på Vanagupe Spa. Foto: Heidi Rovén.

Behandlingskvaliteten säger allt

Kvaliteten på just ett spas behandlingar säger allt om anläggningens egentliga nivå tycker jag; utan bra behandlingar och ambitioner att förmedla verklig hälsa och välmående till sina gäster kan ett spa aldrig nå toppbetyg eller på allvar rekommenderas.

Med andra ord är det alltid med både stor förväntan och koncentration jag testar olika behandlingar; det gäller både att kunna slappna av och låta sig ledas in i det välmående som en bra behandling ger och samtidigt inte ”förlora” sig helt som att somna ifrån eller liknande eftersom jag uppmärksamt registrerar varje detalj, känsla, förnimmelse och moment.

Ayurvedisk ritual på Vanagupe Spa

På Hotel Vanagupe Spa fick jag möjlighet att prova två längre sparitualer, båda helt fantastiska. Temat på den ena behandlingen var ayurveda.

Behandlingsrummet tillägnat ayurveda var vackert och mysigt. Foto: Heidi Rovén.

Den ayurvediska sparitualen ägde rum i ett rum helt dedikerat åt ayurveda. Det var mycket fint inrett i mörkbrunt, guld/koppar och orangea handdukar. Alla saker var från Indien i vackert trähantverk med utsnidade detaljer och mässingsskålar prydda med ornament. Är inte terapeuten och behandlingen bra betyder det inte så mycket men visst har vackra saker ändå stor betydelse för det första intrycket man får och vilken stämningen man vaggas in i.

fotbad
Min ritual började med det här fina fotbadet. Foto: Heidi Rovén.

Det första momentet var ett mjölkvitt fotbad med blommor, väldigt fint. I nästa steg fick jag lägga mig på mage på behandlingsbritsen av trä för en oljemassage. Jag är ganska så stel så jag har svårt att ligga med huvudet åt sidan och tycker bättre om när det finns hål så att man kan hålla huvudet rakt fram och nacken och ryggraden får en avlastad vinkel, men det är kanske individuellt, andra kanske inte störs av det. Själva massagen var i alla fall gudomligt skön och välgörande och jag njöt mer och mer medan jag sjönk allt djupare ner i min avslappning…

Inom ayurveda masserar man gärna med varm sesamolja som anses renande.

Procedur för tredje ögat

När ryggmassagen var klar var det dags att vända mig på rygg varpå terapeuten ställde in ställningen med mässingsskålen över min panna; det var dags för shirodara. Shirodara är också något väldigt typiskt ayurvediskt där en tunn stråle med varm olja sakta rinner ner på ”tredje ögat” vilket inte bara anses vara extremt avslappnande för sinnet, det ÄR det också.

Shirodara går till så att en tapp sakta släpper ut en tunn oljestråle ner i pannan på ”tredje ögat” vilket anses lugna och stilla tankar, stress och oro.

Tredje ögat anses vara ett av kroppens viktigaste energicentra och punkten för känslorna, sinnena och där det medvetna och omedvetna möts. Samtidigt samlas stress och spänningar här och shirodara är en behandling som renar och lugnar.

Kopparbad och svedana

Efter ett bad i ett vackert kopparkar då jag fick vara själv i rummet var det dags att ångkokas! Svedana är ännu en typiskt ayurvedisk företeelse inom reningsprocessen Panchakarma. Tanken är att man ska svettas ut toxiner ur kroppen i en slags sittbastu där huvudet sticker ut medan skåpet fylls med het ånga som gör att man börjar svettas.

Ett bad i detta kopparkar ingår också i Vanagupes ayurvediska sparitual. Foto: Heidi Rovén.

Den som har lätt för att uppleva klaustrofobi kan nog tycka det känns lite läskigt trots att huvudet är utanför, men terapeuten var hela tiden närvarande och försäkrade sig om att jag mådde bra och att det inte blev för varmt.

svedana är en ayurvedisk ångbastu
Svedana betyder att svettas och det är precis vad man gör i denna form av ångbastu med örter.

(Jag hade tyvärr inte min ”vanliga spafotograf” (min man) på plats vid detta tillfälle varför många av bilderna tyvärr blev suddiga, tråkigt men jag tyckte ändå det fanns ett värde i att ni fick se hur det ser ut så ni får stå ut med att det är oskarpt…) 😉 

Slutligen var vi klara. En ayurvedisk ritual som denna innehåller många steg och det är en omvälvande process för kroppen. Jag inte bara rekommenderar utan vill verkligen trycka på att man fyller på rejält med vätska för att hjälpa kroppen att renas efteråt men också att man har tid att vila så att man kommer i balans igen. Annars kan man känna sig både yr och rentav illamående.

Vilan efteråt är minst lika viktig. Avsätt tid för det är mitt råd.

Mycket riktigt blev jag också erbjuden varmt örtte och en stilla plats att vila på efter behandlingen vilket kändes mycket bra. är man nyfiken på ayurveda eller vill satsa på en kraftfullt renande behandling för såväl kropp som sinne är detta ett riktigt bra val!

One thought on “Ayurvedisk sparitual på Vanagupe Spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier