Förutom den ayurvediska sparitualen på Hotel Vanagupe Spa fick jag möjlighet att prova ytterligare en behandling; amber ritual med bärnsten.

Bärnsten som kommer i alla möjliga nyanser från genomskinligt grönaktig till klarorange och brun, brukar kallas baltikums gyllene guld och är väldigt populärt både som souvenir, i smycken men också i spabehandlingar.

Behandlingsrummet var fint och gick i dämpade toner. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Behandlingar med bärnsten är något jag bara testat någon enstaka gång förut men som jag länge varit nyfiken på och känner stor dragningskraft till. Därför blev jag förstås väldigt glad över den stund och spatest jag hade blivit inbokad på. 🙂

Baltikums gyllene guld

Amber ritual började med ett avkopplande fotbad. I nästa steg fick jag kliva in i en ångbastu som var mer som en halva av rummet med dusch och en bänk att sitta på medan ångan fyllde det lilla utrymmet.

Medan jag satt där och njöt (ångbastu är en favorit och det var förvånansvärt skönt och behagligt trots att det var mitt i sommaren) gick terapeuten ut och jag kunde verkligen låta tankarna vandra. Det här var av någon anledning ett sådant där high light moment ni vet som man inte vill ska ta slut…åh som jag njöt!

Terapeuten var vänlig och skicklig. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

När kroppen var uppvärmd och mjuk följde fotmassage samt kroppsskrubb med ”amber dust”; bärnstenspulver. Jag fick förklarat i mig att det finns en slags syra i bärnsten som verkar läkande och ger bra energi (nu är vi inne på det mer ”flummiga området” jag vet…).

Solenergi och värme

Förr i tiden satte mammorna bärnstenshalsband på barnen när de hade halsproblem då man ansåg att det skulle läka. Bärnstenen ansågs ha ackumulerad solenergi och värme i sig, förmodligen tack vare dess vackra färgskiftningar.

Nykokta färskpotatisar i olja? Nix, bärnsten. 🙂

Hur det än är med den saken så blev min hud i alla fall len och mjuk. Efter skrubben följde också en massage med bärnstenar, ungefär som en hot stone massage fast istället för lavastenar så användes alltså bärnsten.

Som rundslipade juveler på min kropp…. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

När man ligger och får en sådan behandling så är det ju ens ”inre öga” som får föreställa sig hur det hela ser ut och njuta av den bilden för själv ser man ju inte sin rygg med de brunorangea klumparna på.

Med förnyad energi

Jag fascineras av bärnsten och älskar ritualer och riter med lokalanknytning, så detta var en verklig hit för mig som jag även tyckte de genomförde riktigt, riktigt bra. Massage och värme, med eller utan bärnsten, hjälper till att eliminera och rena kroppen från spänningar, stress och trötthet, och efter att även här ha tagit igen mig en stund kände jag mig härligt förnyad och stärkt, så där som man gör efter en riktigt bra spabehandling.

Efter sparitualen unnade jag mig en god och energistärkande smoothie. Foto: Heidi Rovén.

Båda Vanagupe sparitualer som jag testade; den ayurvediska och denna med bärnsten, får bästa betyg. De är lyxiga, välgörande och väl utförda! Jag rekommenderar dem varmt att tycker verkligen ni ska åka och testa. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier