Spa – ett sätt att komma i balans

Spa för mig handlar om balans. Att värna om såväl sitt inre som sitt yttre välmående; att ge kroppen det den behöver för att må som bäst. I dagens moderna definition av spa talar man om de fyra hörnstenarna;

– att aktivitera kroppen fysiskt dvs. att motionera och röra på sig,
– att se till att få tid för vila och återhämtning dvs. att ta hand om den mentala biten av oss,
– att ge kroppen den näring den behöver för att kunna fungera optimalt dvs. att äta allsidigt och hälsosamt,
-och slutligen att vårda sitt ”tempel” med olika kroppsbehandlingar som att återfukta huden, skrubba bort gamla hudceller, stimulera cirkulationen osv.

Ge dig själv både vila och aktivitet, näring och vård för att komma i balans.

Jag ska lugnt erkänna att jag sällan befinner mig i något tillstånd av total balans; alltid finns det någon av dessa delar som behöver ses över och balanseras upp. Ibland ler jag åt mig själv och tänker att jag kanske inte vill vara i balans, just för att jag tycker allt med spa är så vansinnigt roligt, intressant och spännande :-). Med ständiga behov på något plan kan jag då nämligen fortsätta att fördjupa mig i ämne efter ämne för min egen skull, vilket även kommer andra till nytta, eftersom jag sprider det jag kommer fram till på ett eller annat sätt, till exempel i form av artiklar eller här på bloggen.

I helgen var jag och sambon på spakryss med Cinderella. Jag ska återkomma till resan lite senare och berätta om den. Egentligen skulle jag gjort det redan igår men jag befann mig i ett sådant avslappnat rus där jag bara flöt omkring och njöt, och absolut inte orkade ta mig för något särskilt. Jag gäspade stort redan vid nio-tiden och vid tiosnåret gick jag och la mig – tidigt för mig! Sen sussade jag sött hela natten och vaknade skönt utvilad. Underbart!

Den senaste tidens arbetsbelastning har dock gjort att jag mest suttit på min rumpa här framför datorn – vilket har börjat ge synliga spår kring midjan. Akut läge att ta tag i detta alltså, och jag skred till verket redan i morse. Förutom redskap som våg, måttband och ett löfte om att låta bli godis och kakor, begav jag mig redan före frukost ut på en powerwalk, för det är ju ganska lätt egentligen – vikt handlar helt enkelt om att göra av med mer än man stoppar i sig. Och frukosten? En hemmagjord smoothie på färsk ananas, apelsin, hallon, lite yoghurt och någon tesked aloe vera-juice. Jag har dessutom druckit massor med vatten och har även en kopp örtte som väntar här på mig. Det borde kickstarta mig att komma igång med dagens skrivuppdrag!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier