Ny isbastu-studio med kryoterapi i Nya Hovås

Superstjärnor som Daniel Craig, Jessica Alba, Ronaldo och Noomi Rapace lär utöva kryoterapi för att hålla sig i form. Det handlar om att gå in i en kabin med luft som håller en temperatur på -85°C. Vinsten ska vara många positiva och stärkande hälsoeffekter. Nu har Nya Hovås fått en egen isbastu-studio.

Vauk är en helt nystartad hälsostudio

Vauk har öppnat sin första hälsostudio i Nya Hovås där man kan utöva helkropps-kryoterapi i nordisk spamiljö. För två år sedan bestämde sig Annika Larsson och Robert Malm för att starta ett företag inom hälsa. De hade båda gått igenom stora förändringar i livet och bestämde sig för att göra något mer meningsfullt.

Annika hade tidigare kommit i kontakt med kryoterapi för hela kroppen, och upptäckte då vilken effekt det hade både kroppsligt och mentalt. Speciellt som hon även vinterbadar och därmed känner till köldboostens kraft. Där började drömmen och idén om en egen ”kryostudio”. När hon senare presenterade idén för Robert var samarbetet ett faktum. De bestämde sig för att påbörja en ny resa inom en helt ny bransch.

Tillsammans med Johanna Hector, hälsocoach och yogaguru, tog de fram en unik hälsometod som bygger på ritualen kring isvaksbadet som vi i Norden utfört sedan urminnes tider. Metoden hjälper kunden att först komma ner i varv genom att andas rätt så att kroppen kan ta till sig kylan på bäst sätt. Därefter följer 2–3 minuter i en kryoterapi-kabin som man går in i och som Vauk är helt ensamma om i Sverige. Effekterna boostas slutligen ytterligare genom uppvärmning.

Miljön i studion är spainspirerad och inredd med associationer till en fäbod på fjället. Syftet är att skapa en helhetsupplevelse som utöver hälsoeffekterna också triggar alla sinnen.

Doften är specialdesignad för Vauk, överallt finns tavlor med naturmotiv att vila ögonen på och avslutningsvis bjuds det på en stärkande hälsoshot och te. Musiken är vald med omsorg för att ge kunden en känsla av att stiga ur vardagen för en kort stund.

Att utföra en Vauk tar ca 15 minuter men det går att dröja sig kvar med en värmande kopp te i loungen. Inga ombyten behövs eftersom det är helt torrt.

Vad är kryoterapi bra för?

Många har upptäckt att det är hälsosamt att vinterbada och Vaukmetoden är att jämföra med det, fast mer säkert och betydligt behagligare. Det som händer med kroppen är att nervsystemet genomgår en vasokonstriktion, som betyder sammandragning av artärer och blodkärl. Efter avslutad behandling värmer kroppen upp sig genom vasodilation vilket innebär att kärlen och kapillärerna expanderar, blodflödet ökar till huden och berikar cellerna med syre och enzymer.

Energin ökar, stressen minskar och sömnen förbättras. Endorfiner och neuropeptider frisätts vilket ger tillfredsställelse och lugn. Den ökade aktiviteten i blodet främjar cellulärt utbyte, vilket bidrar till minskning av toxiner. Som en del av kroppens metaboliska återuppvärmning förbränns kalorier som motsvarar ett intensivt träningspass. Immunförsvaret boostas samtidigt som smärta och inflammation dämpas. Den mest kraftfulla nerven i kroppen, vagusnerven, stimuleras och bidrar till att öka ditt välmående, förmågan att slappna av, känna fridfullhet, minskad ångest samt ökar känslan av glädje. Effekterna är såklart olika från person till person.

Vad är kryoterapi?

Tekniken utvecklades i Japan 1978 av Dr. Toshiro Yamauchi som ett sätt att behandla reumatisk värk. Forskare upptäckte att metoden ger flera andra positiva hälsoeffekter på kroppen, i hjärnan och på humöret. Helkropps-kryoterapi innebär att utsätta kroppen för extrem kyla under 2–5 minuter.

Många elitidrottare tar isbad för effektivare återhämtning av musklerna, de senaste åren har de börjat använda kryokabiner istället. Luften kyls ner med hjälp av vatten och el, och man går helt in i kabinen vilket ger en holistisk behandling. Vauk är först i Sverige med just denna teknik.

Effekter hos kunder

Flera av Vauks kunder berättar om olika hälsoeffekter som har uppstått. En kvinna kom till studion med nässelutslag som hon har lidit av sedan lite mer än ett år tillbaka då hon genomled en personlig kris. Hon hade sökt för utslagen på flera kliniker och gjort otaliga behandlingar. Efter att ha hört från vänner i New York att kryoterapi kan hjälpa kontaktade hon Vauk. Efter fyra gånger i Vauks kabin var utslagen borta. Andra effekter har varit avsevärt mycket bättre sömn och minskad stelhet i kroppen. Framför allt så känner sig folk väldigt avslappnade och samtidigt pigga.

Vauk tar emot enskilda kunder, par och grupper. Företagsevent passar bäst för mindre team på 6–10 personer. De har även fått förfrågningar på specialevents såsom förlovningar och svensexor. ”Allt är såklart möjligt”, säger Annika och Robban.

One thought on “Ny isbastu-studio med kryoterapi i Nya Hovås

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier