Biohacking: IR-behandling

Foto: Victoria Öhrn.

Har du hört talas om IR? IR står för infrared som i infrarött ljus. Hotel Tylösand har numera IR-behandling på sin spameny som en del av deras nya biohacking-koncept.

Jag har testat IR många gånger och vill påstå att jag var ganska tidig att slå ett slag för denna slags bastuform. Till skillnad från vanlig bastu där huden värms upp på ytan och ner, så fungerar en infrabastu tvärtom. Här börjar uppvärmningen ett par centimeter ner i huden och man svettas utåt istället.

Finessen är att man sägs få ut toxiner på ett helt annat sätt och inte minst behöver man inte sitta i kraftig hetta för att det ska verka, vilket många tycker är tufft.

Hög kaloriförbrukning i mild värme

Under en IR-behandling kan man lätt vistas i 20-30 minuter i bastun utan att det känns jobbigt. Först efter kanske en kvart börjar man svettas och då är det som att det plötsligt börjar rinna på kroppen och du blir förvånad för själv hade du knappt märkt något! Nu var Hotel Tylösands IR-bastu varmare än de jag provat förut men den var ändå mildare än den klassiska heta torrbastun.

Det sägs att man gör av med massvis med kalorier under ett sådant här pass, men klart är i alla fall att det verkar främjande på både stela muskler liksom stress. Andra positiva effekter ska vara att hjärta och kärl stimuleras, muskel- och ledvärk dämpas och att hudbesvär som psoriasis och eksem lindras. En IR-behandling kan också vara bra vid värk och träningsskador.

Praktiskt och priser

På Hotel Tylösand får du, till skillnad från deras vanliga bastur som ingår i spaentrén, betala separat för att använda IR-bastun. Den är ganska liten, de har en tvåsitsig variant så kanske är det lika bra så man slipepr dela det lilla utrymmet med någon man inte känner. Särskilt i dessa tider.

Priser för en IR-behandling: ett pass på 25 minuter kostar 250 kronor, 50 minuter kostar 450 kronor. Delar du med någon betalar person två 150 kr för 25 minuter och 250 kr för 50 minuter.

Jag älskar denna bastuform och tog själv ett pass innan min kroppsbehandling just i syfte att vara varm och uppmjukad så att resten av massagen skulle få extra effekt. Man har ett eget rum där man kan sitta och ta igen sig och dricka vatten, om man till exempel bokat ett längre pass. Perfekt också för den som av någon anledning inte vill boka en full kroppsbehandling men ändå göra något extra gott för kroppen.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några hälsoresor och spaäventyr. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier