Rundvandring på Hooks herrgård med spa

Hooks herrgård i sommarskrud, pressbild.

Jag anlände tidigt till det lilla samhället Hok. Mitt rum var inte klart så först blev jag rundvisad av mina kära grannar, tillika släktingar till familjen Edberg som idag äger och driver Hooks herrgård. Vart vi än satte vår fot var det hejhej och kindpussande! En bil stannade, någon kom cyklandes, ganska snart tappade jag räkningen på alla brorssöner, fruar och vem som var relaterad till vem 😉 .

I lånade skor (klackar gjorde sig dåligt i skogen) var det ganska skönt att bara trava rakt in i skogen på en grusväg och lämna de flotta golfbanorna (två välskötta 18-hålare) bakom sig för en stund. Vårt mål blev den lilla populära landsortsboden Leva dit folk tydligen åker ända från Jönköping. Fika och fin inredning drar, själv fyndade jag tre coola krokar till mitt eget lilla hemmaspa!

Mitt rum med mysig liten fönsternish med kudde, samt gåvan från Kerstin Florian! Foto: Heidi Rovén.

Väl tillbaka var rummet färdigt; luftigt och trivsamt med enormt badrum, en trappa upp i huvudbyggnaden. På sängen väntade en påkostad, läcker vit ask med en fullsize Chamomile Body Scrub från Kerstin Florian! 🙂 Herrgården har flera flyglar med hotellrum, totalt finns 20 byggnader på det cirka 200 hektar stora området och 105 hotellrum. Redan på 1300-talet låg här någon enkel boning, vissa av stenväggarna i herrgården går tillbaka till 1700-talet. Barbro och Stefan Edberg tog över 1978.

Afternoon tea-buffén var mycket generös! Foto: Heidi Rovén.

I en av de nedre salarna väntade en dignande afternoontea-buffé som till min glädje inte bara innehöll sötsaker. Till det kaffe, te eller champagne som serverades som sig bör; iskall.

Först satt jag själv och bara tog in atmosfären, såg ut över Hokasjön alldeles utanför. Begrunnade det fantastiska läget, la märke till hur vattnet glittrade utanför, och att jag faktiskt såg över till parkbanan på andra sidan sjön.

Två lika vackra som spakunniga damer. Foto: Heidi Rovén.

Snart droppade flera välbekanta ansikten in, sittplatser byttes, kramar utbyttes, ord växlades. Här till vänster ser ni till exempel Helena Carlsson, VD KFI Spa Management och Linda Myrberg, spakonsult.

Stämningen var på topp, det låg förväntan i luften. Sedan bröt jag upp – jag var ivrig att komma ner på första rundvisningen i spat!

Hooks herrgårds spa är ritat av arkitekten Per Öberg som har en lång rad kända projekt bakom sig. Till exempel är det han som står bakom Nordic Spa & Fitness på Grand Hôtel i Stockholm, men det var andra anläggningar som jag kände igen mig i när jag klev in på Hooks herrgårds spa: Åkerblads Gästgiveri (omklädningsrummet)….

Detta är Åkerblads Gästgiveri Spa, design Per Öberg.  Lägg märke till stil och materialval. Foto: Heidi Rovén.

….och Sturebadet Marina Tower (de orangea och röda sofforna).

Här ser ni en jämförelse mellan Hooks spa (vänster i bild) och Sturebadet Marina Tower (höger i bild). Foto: Heidi Rovén.

Min första reaktion var nästan lite obekväm; varför är det så likt något jag redan sett? Det är inte rätt, känns inte schysst. Inte schysst mot Hooks! Men jag höll mig, lät allt sjunka in och lugnade mig när jag såg helheten. Spat är bra, mycket bra till och med. Framförallt är det på detaljerna man märker professionaliteten, när man går och prövar, sätter fötterna på plattor som svävar på en vattenyta. Allt stämmer i mått och form, inget haltar, allt sitter där det ska, är exakt som det ska vara.

Arkitekt Per Öberg. Foto: Heidi Rovén.

Själv berättade Per Öberg om hur spat är uppdelat i en aktiv och en lugn del, hur energin går från snabb i gymmet till att minska och bli mer avslappnad ju längre ner och in man kommer i spat.

På samma sätt har de jobbat med färgerna gult, rött, blått och grönt där de eldigare färgerna symboliserar energi och de kalla ska ge lugn.

Tanken med naturmaterialen var också att få med känslan av Småland. Per Öberg säger retoriskt för att återge sina funderingar inför uppdraget herrgård med spa; ”hur ser ett spa på en herrgård ut?”

–          Vi förkastade att försöka följa herrgårdsmiljön och ha kristallkronor i spat ganska snabbt. Istället tog vi fasta på platsen, miljön och utsikten. Poolen skulle till exempel inte ha turkost kakel utan vara mörk som en småländsk skogstjärn.

Jag har i tidigare inlägg redogjort vad som finns på spat, men vi tar det lite snabbt igen. Först och främst är spat en utbyggnad på herrgårdens ena kortsida. Gymmet ligger högst upp i en glaskub så att man ser ut när man tränar. Man kan gå ut för att ta luft eller gå direkt ner i spat via en trapp från gymmet om man vill duscha av sig eller bada efteråt. Där når man spareceptionen tillika spabaren (som kommer att servera smoothies, räksmörgåsar och liknande) samt dörrarna till omklädningsrummen.

Hela gymmet är omgivet av glasade fönster vilket ger luftig känsla och fina vyer. Foto: Heidi Rovén.

Damernas var rymligt med stora speglar och handfat samt pumpar med Kerstin Florian-produkter vilket känns lyxigt. Duschar gör man bakom stängda dörrar i separata bås (underbart) och materialen är grå sten, tempererad gran och betong som ger en solid, lite ruff känsla mot färgsprakande tyger i varma färger av bland annat Josef Frank.

Hooks herrgårds spa, trappa ner samt omklädningsrum. Jämför gärna med bilderna från Åkerblads tidigare här i inlägget! Foto: Heidi Rovén.

När man kommer ut i spat finns vilorum mot en brinnande eldstad, yogarum, en spalounge med frukt och te där man blir upphämtad för behandling och ytterligare sittytor vid spabaren. Det är välplanerat, rymligt och fungerande. Framförallt är alla ytor väl tilltagna; behandlingsrummen är jättestora, duscharna är jättestora, inget känns klaustrofobiskt och trångt. Yta är lyx.

Hela spabyggnaden vätter mot sjön vilket är fantastiskt. Det ger ro och stillhet, en naturligt utsikt och mycket ljus för att inte tala om den extra upplevelsen att hoppa i från bryggan efter ett långt bastupass! (Det gjorde jag, helt underbart trots de 14 graderna. Men nu går jag händelserna i förväg… 😉 )!

Spa-/väntlounge på Hooks herrgård Spa där man får fotbad före alla behandlingar. Pressbild.

Det finns många bastur och bad att njuta, ytor att vila och vara på/i: ångbastu, sanarium, torrbastu, en 20 meter lång pool liksom kall pool, hydromassagepool och varm källa ute plus kneippbad (grund pool där man växelvis vadar med benen genom varmt och kallt vatten). Dessutom finns olika duschupplevelser med allt från fall till mist och temperaturer som växlar.

Alla behandlingar börjar med ett fotbad vilket man också lämpligtvis gör själv inne i spat; det står fyra specialtillverkade bad med stävor i trä intill som är fyllda med mineralsalt från Kerstin Florian. Det är bara att ta för sig, tömma en skopa i sitt fotbad och låta det lösas upp innan man sänker ner fötterna.

Hooks herrgårds spa med den vilsamma utsikten mot Hokasjön. Pressbild.

När visningen var färdig ville jag bara att alla skulle gå så att jag kunde byta om och få ge mig hän för att uppleva på riktigt! Men jag fick ge mig till tåls till dagen därpå; först väntade en trerätters middag i restaurangen!

One thought on “Rundvandring på Hooks herrgård med spa

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier